(advertenties)
(advertentie)

Wanneer je wietzaden koopt, merk je dat er in de beschrijving vaak gesproken wordt over één enkele bloeifase van een x-aantal weken. In deze periode maakt een wietplant echter continu veranderingen door en zou je dus ook kunnen spreken van meerdere bloeifasen. Laten we eens kijken wat er in deze belangrijke fase van week tot week gebeurt.

Cannabis (wiet) is een korte-dag-plant die bloeit aan het eind van de zomer wanneer de dagen korter worden. Ze regelt haar groeisnelheid en stofwisseling aan de hand van de lengte van de nachten. Duren de nachten lang genoeg, dan zal de bloeifase ingaan. Het is een periode van gemiddeld zo’n acht weken waarin een wietplant ontzettend veel veranderingen doormaakt.

Drie tot vier dagen nadat je wietplanten ’s nachts minstens 10 uur ononderbroken in het donker zet, verandert de hormoonhuishouding en gaat de groeifase geleidelijk over in de bloeifase. Ongeveer twee weken na de start van het 12/12 lichtschema, kun je de eerste bloeiharen verwachten. Vanaf dat moment is het leven van je eigen medicinale wietplant een trip die onvermijdelijk eindigt met een schaar.

Bloeiweek 1

De eerste dagen na het omschakelen van de dagelijkse lichtperiode is de stilte voor de storm. Er staat een hoop te gebeuren, maar nu nog even niet. In de eerste week van de bloeifase kan de groei van de wietplant zelfs even vertragen.

P1160865

Bloeiweek 2

Aan het einde van de eerste week zal de wietplant aan een explosief snelle groei beginnen. Ook kun je nu misschien al de eerste witte bloeiharen ontdekken. De bloeifase is bij jou op papier misschien al twee weken bezig, maar voor de plant begint het nu pas echt. Veel kwekers tellen de bloeiweken tegenwoordig dan ook pas vanaf het verschijnen van de eerste bloeiharen.

P1160868

Bloeiweek 3

De explosieve groei zet onverminderd voort, tot de wietplant zo’n 25 tot 50 procent groter is dan bij aanvang van de bloeifase. Let hierop bij het kiezen van het moment waarop je de bloeifase laat ingaan. Hou er rekening mee dat een wietplant in de bloeifase nog eens twee keer zo groot kan worden.

top

Bloeiweek 4

De explosieve groei loopt op zijn einde, vanaf nu zal je wietplant helemaal niet meer groeien maar zich volledig storten op het produceren van de bloeiende toppen. De bloemen (toppen) beginnen ook sterker te ruiken, omdat de eerste harskliertjes (trichomen) nu ook ontstaan.

P1160913

Bloeiweek 5

Toppen groeien nu snel aan en vormen zich samen tot de eerste herkenbare buds. De toppen worden dikker en dikker en ontstaan nu over de gehele lengte van de stam. De geur wordt sterker naarmate de toppen opzwellen en de trichomen steeds talrijker worden.

P1160941

Bloeiweek 6

In sativa dominante soorten gaat de groei van de toppen nog wel even door. Bij kort bloeiende soorten zoals veel indica’s stopt het ontstaan van nieuwe bloeiharen en zwellen de zaadzakjes (calyxen) op. De rijpingsfase breekt nu aan. De geur wordt nu zeer intens, zonder koolstoffilter zal je een zes weken bloeiende wietplant overal in je huis kunnen ruiken.

P1160981

Bloeiweek 7

In week zeven zwellen de calyx of zaadzakjes zover op dat ze bijna uit hun voegen barsten. Ook komen er steeds meer harskristallen of trichomen op de toppen zodat het lijkt of er een witte ijzige laag bevroren dauw op de toppen zit. De trichomen staan strak overeind en zwellen op als ze zich vullen met hars en daarin de cannabinoïden. Dit zijn de werkzame medicinale stoffen waar het om te doen is. Toppen van soorten met een acht weken durende bloeifase worden nu niet dikker meer, maar rijpen alleen nog maar.

P1170013

Bloeiweek 8

De toppen zijn rijp voor de oogst, de trichomen zijn wellicht alleen nog transparant. Naarmate ze verder rijpen worden deze nu melkachtig wit en daarna amberkleurig. Wanneer je ze onder een microscoop bekijkt kun je dit zien. De wiet is op haar sterkst als de meeste trichomen wittig troebel van kleur zijn. Wanneer je te lang wacht met de oogst zal de wiet weer in potentie afnemen.

P1170060