(advertenties)
(advertentie)

Er zijn diverse manieren om medicinale cannabis toe te dienen. Je kan het roken, verdampen, innemen met wietolie, verwerken in voedingsmiddelen, op je huid smeren en zelfs rauw consumeren. Ontdek hier welke toedieningsvorm het beste past bij jouw situatie.

Wil je medicinale cannabis gebruiken? Dan zijn er een paar dingen die je moet uitzoeken. Ten eerste is het goed te weten welke wietsoort het beste aansluit bij jouw gezondheidsklacht. Er zijn bijvoorbeeld wietsoorten die ontspannen, maar ook wietsoorten die juist een euforische boost geven. Wil je stress bestrijden en goed slapen? Dan ben je niet geholpen met zo’n boost.

4 vragen voor de juiste toedieningsvorm

Naast het vinden van de juiste wietsoort is het belangrijk je te verdiepen in de ideale toedieningsvorm. Wil je de heilzame werking van wiet optimaliseren? Dan valt daar veel wist te behalen. Sommige patiënten komen na verloop van tijd zelfs uit bij een regime waarbij ze verschillende toedieningsvormen combineren, afhankelijk van verschillende behoeftes gedurende de dag.

Om je te helpen de juiste toedieningsvorm of -vormen te kiezen, vind je hieronder vier essentiële vragen. Beantwoord ze en kom zo tot jouw ideale regime.


LEES OOK:


Vraag #1: Welk effect is wenselijk?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: wat is de reden dat je medicinale wiet gebruikt? Om die vraag te beantwoorden, heb je allereerst inzicht nodig in de belangrijkste voordelen van medicinale wiet bij jouw kwaal. Vervolgens kan je daar de beste toedieningsvorm bij kiezen.

Een voorbeeld. Veel mensen consumeren cannabis voor een mentale verandering of verschuiving in emotie of energie. Voor dergelijke effecten werkt verdampen of roken goed. Je hebt namelijk snel door of de dosis voldoet. En als je iets te veel neemt, zwakt het effect snel weer af.

Als je fysieke pijn ervaart en langdurige verlichting wil kan wietolie, een tinctuur of eetbaar wietproduct (edible) juist goed werken.

Nog een voorbeeld. Als je fysieke pijn ervaart en langdurige verlichting wil kan wietolie, een tinctuur of eetbaar wietproduct (edible) juist goed werken. De inwerktijd van deze vormen is langer, maar het effect houdt ook veel langer aan. Vooral bij edibles.

Bij huidaandoeningen is het heel makkelijk: dan gebruik je sowieso een wietcrème of -zalf die je aanbrengt waar nodig. Overigens kan je dit prima combineren met andere toedieningsvormen.

Een gouden tip: hou een dagboekje bij waarin je elke keer het effect noteert van de toedieningsvorm. Noteer de tijd, dosis en je persoonlijke ervaring. Hou ook bij welke wietsoort soelaas bood. Zo leer je snel en eenvoudig wat voor jou het beste werkt.

Vraag #2: Hoe snel heb je verlichting nodig?

Wiet verdampen is een veilige, schone methode die snel werkt. [Shutterstock/Vershinin89]

Als je wiet rookt of verdampt zijn de effecten vrijwel direct merkbaar. Dat is handig als je meteen verlichting wilt. Bijvoorbeeld tijdens krampen en spierspasmen bij MS.

Bij chronische pijn willen patiënten juist constante en langdurige verlichting. In dat geval zijn voedingsmiddelen met cannabis (edibles) of wietolie beter.

Het komt ook voor dat patiënten verschillende methodes combineren voor een optimaal resultaat. Je kan bijvoorbeeld beginnen met verdampen voor directe verlichting en een edible innemen. Tegen de tijd dat de damp-effecten verdwijnen begint de edible te werken.

Zo’n combinatie kan handig zijn als je overdag controle wilt over bijvoorbeeld pijnbestrijding en ’s nachts ook goed wilt doorslapen.

Vraag #3: Hoe lang en intens moet de verlichting zijn?

Elke toedieningsvorm heeft zijn eigen kenmerken. Eén belangrijk karakteristiek is hoe lang effecten aanhouden. Laten we nog even voortborduren op het voorbeeld bij vraag #2.

Overdag kan het wenselijk zijn om veel controle te hebben over de dosering. Door overdag te verdampen of af en toe een druppel wietolie te nemen, controleer je hoelang het effect aanhoudt en hoe intens het is.

Er zijn ook momenten denkbaar waarop je tijdelijk verlichting wilt. Bijvoorbeeld voor een korte tijd voordat je ergens heen gaat. Misschien wil je wel dat de effecten niet te intens zijn en niet te lang aanhouden. In dergelijke situaties kies je een toedieningsvorm die slechts een korte periode duurt, zoals een paar halen van een verdampen.

Op dagen dat de klachten heftiger zijn wil je misschien juist diepe, langdurige verlichting. Op zulke momenten biedt een hogere dosis wietolie langduriger hulp. En als het nog langer moet duren, kies dan voor edibles. Hou er wel rekening mee dat het lang duurt voordat edibles werken.


LEES OOK:


Vraag #4: Moet het discreet zijn of niet?

dit is wietolie, thc olie, cbd olie

Wietolie is populair omdat het op alle punten goed scoort. Het werkt snel en langdurig én is discreet. [271 EAK MOTO]

Sommige toedieningsvormen zijn discreter dan andere. Sommige methodes vereisen handelingen die opvallen. Omdat er bijvoorbeeld een apparaat voor nodig is dat een geur verspreidt. Er zijn ook andere methoden die je eenvoudig in een minuut toepast zonder geur of ongewenste aandacht.

In Nederland doet men niet zo moeilijk over wiet. Laat staan voor medicinale doeleinden. Toch kan het zo zijn dat je de consumptie ervan liever geheim houdt. Op je werk bijvoorbeeld.

Wiet verdampen kan discreet zijn, afhankelijk van de verdamper die je gebruikt. Het geeft wel een kenmerkende geur af. Wietolie, tincturen en edibles zijn het meest discreet. Uiteraard is wietzalf ook discreet maar dat werkt alleen tegen huidaandoeningen.

Ten slotte

Ieder mens is anders en iedere kwaal is anders. Het is belangrijk dat je zorgvuldig te werkt gaat om te ontdekken wat bij jouw past.

Om de ideale toedieningsvorm te kiezen moet je eerst achterhalen hoe elke methode en ieder product jou beïnvloedt. Bovendien is het verstandig om elke methode eens afzonderlijk te ervaren. Zeker als je meerdere methodes wilt toepassen. Pas dan leer je  inschatten hoe jouw lichaam op een bepaalde combinatie reageert.

Dit is een kwestie van experimenteren. Net als bij het vinden van de juiste wietsoort en de juiste dosis moet je voor de juiste toedieningsvorm het een en ander uitproberen.

Gelukkig gaat dat leerproces vrij snel. Elke keer dat je medicinale wiet neemt leer je meer over hoe het samenwerkt met jouw lichaam en wat je het ’t beste kan doen om de werking te optimaliseren.