(advertenties)
(advertentie)

Wietolie is waarschijnlijk de meest gebruikte vorm van medicinale cannabis maar een tinctuur is minstens net zo effectief. Het grootste verschil is het oplosmiddel, want een tinctuur is op alcoholbasis in plaats van olie. Hierdoor werkt het sneller, is het ook gemakkelijker om te maken.

Het gebruik van medicinale tincturen op basis van planten en kruiden is al eeuwenoud. De oude Egyptenaren dompelden namelijk al kruiden in alcohol om ze te maken. Het gebruik van tincturen werd ook al beschreven in de Al-Qanun fi al-Tibb (Canon van de geneeskunde), wat in de geschiedenis van de geneeskunde als een belangrijk boek werd gezien. En ook vandaag de dag kun je bij de apotheek nog vele medicijnen in de vorm van een tinctuur vinden.

Wat is een tinctuur?

Een tinctuur is een medicinaal extract opgelost in olie, dat bedoeld is voor orale consumptie. De werkzame stoffen uit planten en kruiden zijn daarbij opgelost in alcohol, en dat is met een cannabistinctuur niet anders. Je maakt een cannabistinctuur eenvoudigweg door de cannabis in alcohol te drenken en het plantmateriaal er vervolgens weer uit te filteren.

Wat je overhoudt is de alcohol met daarin de werkzame stoffen. Maak je geen zorgen over de schadelijkheid van de alcohol want net als met wietolie gebruik je niet meer dan enkele druppels. En zodra je met een cannabistinctuur gaat koken – ja, dat kan ook – verdampt de alcohol en blijven alleen de werkzame stoffen in je gerecht achter.

Omdat de alcohol niet alleen het oplosmiddel is van een tinctuur maar ook het verdunningsmiddel, werkt de cannabis sneller en is het ook wat gemakkelijker te maken dan wietolie. Je hoeft de alcohol immers niet meer te laten verdampen, en je hoeft het extract naderhand ook niet meer te verdunnen. Het is wel belangrijk om de cannabis eerst te decarboxyleren want je hoeft niets te verhitten bij het maken van een tinctuur. Zonder decarboxyleren kun je trouwens ook een medicinaal cannabis tinctuur maken, maar dat zal dan geen psychoactief of high effect geven.

Zo maak je medicinale cannabis tinctuur

Even het recept in het kort uitleggen. Om een cannabis tinctuur te maken, los je de hars van gedecarboxyleerde wiet (geactiveerde wiet) op in sterke drank of alcohol. Vervolgens filter je de wiet eruit en wat je overhoudt is het tinctuur. Om het tinctuur geconcentreerder (sterker) te maken qua THC, CBD en andere cannabinoïden kun je het indampen zodat een deel van de alcohol verdampt.

Dit heb je nodig om een cannabistinctuur te maken:

  • 5 tot 15 gram cannabis, of 20 tot 25 gram harsrijke knipresten
  • 90+% vol. consumptiealcohol
  • Afsluitbare glazen pot
  • Oven
  • Kaasdoek of koffiefilter

Stap #1: decarboxyleer de cannabis (optioneel)

De eerste stap is om je cannabis te activeren, zodat het psychoactief wordt. Dit is een proces van verhitting dat decarboxyleren genoemd wordt. Hoe het werkt kun je hier lezen maar je hoeft eigenlijk alleen te weten hoe je het doét: hak de cannabis even grof met een scherp mes op een snijplank en bak het in een voorverwarmde oven. Bak het een uur op 110 tot 120 graden, laat het afkoelen en stop het in de glazen pot. Laat het niet langer dan een uur in de oven, want dan gaan veel goede stoffen verloren!

Stap #2: oplossen in alcohol

Giet vervolgens je alcohol over de wiet in de pot. Zorg dat alle wiet met de alcohol bedekt is, en vergeet ook niet even te schudden. Vervolgens moet je dit mengsel een weekje in een donkere kast bewaren. Schud het af en toe even door elkaar zodat de cannabinoïden goed in de alcohol oplossen.

Stap #3: filteren

Wanneer alle cannabinoïden in de alcohol zijn opgelost ga je de wiet eruit filteren. Eerst even grof met een keukenzeef en dan nog eens met een koffiefilter of een kaasdoek om ook de kleinste plantendeeltjes eruit te krijgen.

Na het filteren is het tinctuur in principe klaar. Giet het met een trechter over in een lege fles om het lang te kunnen bewaren. Laat de alcohol voor een deel verdampen om het sterker te maken. Kook ermee als je wil of neem druppel het onder je tong. Als de alcohol te scherp is onder je tong, kun je het alternatief ook gewoon op je tong druppelen en even door je mond laten gaan. De slijmvliezen in je wangen nemen de werkzame stoffen ook op.

[Openingsbeeld: SD_FlowerPower, Shutterstock]