Supercroppen: training voor wietplanten die te hoog zijn geworden
Supercroppen is een snelle manier om dikkere toppen te krijgen, stammen sterker te maken én de vorm en hoogte van een wietplant te beïnvloeden.
Er zitten veel voordelen aan korte wietplanten ten opzichte van lange wietplanten. Zeker als je binnen kweekt, waar de hoogte beperkt is. Korte wietplanten zijn steviger en zullen ook met zware toppen niet ombuigen of vallen. Korte en dikke stammen zijn daarnaast ook gewoon efficiënter, en leveren dus meer cannabis op. Het loont dus zeker de moeite om wietplanten zo kort mogelijk te houden.
Korte wietplanten zijn gemakkelijker te onderhouden, buigen of breken minder snel en leveren grotere toppen op. Sommige wietsoorten worden van nature echter wat langer dan anderen, maar kun je met de juiste technieken en kennis toch in de hoogte beperken. Lees maar mee.
Haze wietsoorten staan bekend om hun unieke en exotische smaak en hoge THC percentages. Het zijn gewilde wietsoorten in de coffeeshop, en medicinaal gezien vaak effectief bij geestelijke problemen. Ondanks de hoge THC waardes maakt Haze namelijk minder loom en zwaar stoned maar actief high, sociaal en opgewekt.
Het kan echter een uitdaging zijn om dit soort wietplanten kort genoeg te houden voor een leven in een kweektent met een beperkte hoogte. De langere bloeifase brengt ook wat meer risico’s op kweekproblemen met zich mee.
Haze wietsoorten kunnen dus echte lastpakken zijn in de kweekruimte. Maar door goed gebruik te maken van het juiste lichtspectrum, ze niet al te lang (of helemaal niet) te laten voorgroeien, en de juiste kweektechnieken toe te passen kun je zelfs een sativa of Haze-soort onder de duim houden.
Dat Haze planten een lange bloeifase doormaken voordat je als kweker kunt oogsten, en daarbij ook nog eens flink de neiging hebben om te strekken, hoeft geen nadeel te zijn. Waar indica’s een week of vijf nodig hebben om groot genoeg te worden voordat je de bloeifase in kunt laten gaan, strekt een sativa dominante Haze in de eerste bloeiweken zó veel, dat je de groeifase bijna helemaal kunt overslaan.
Maak van dit nadeel een voordeel, door een Silver Haze of Amnesia Haze direct na het ontkiemen (of Haze-stekken direct na het wortelen) op 12/12 te zetten. Hierdoor sla je de groeifase over en heb je al een paar weken gewonnen. Het overslaan van de groeifase werkt het best in een Sea Of Green opstelling.
TIP! Graaf lange zaailingen bij het verpotten wat dieper in, dat scheelt je alvast wat centimeters.
Toppen, fimmen, scroggen en supercroppen zijn allemaal bekende kweektechnieken. Doorgaans kiest een kweker een of twee technieken om de vorm van zijn planten naar zijn hand te zetten. In het geval van een strekkende of lang wordende wietsoort, kun je de technieken echter goed combineren om ervoor te zorgen dat je planten lekker laag blijven.
Het trainen van de planten begint al bij de zaailingen. De eerste stap is namelijk het toppen. Dat zijn vergelijkbare technieken waarbij je het bovenste topje uit de plant haalt om meerdere hoofdtoppen te krijgen in plaats van één.
Als de plant is hersteld van het toppen (of het fimmen) zul je zien dat je twee of meer hoofdtoppen hebt in plaats van één. De groei wordt nu verdeeld over meerdere toppen, en je plant zal dus ook twee keer zo langzaam de hoogte in gaan.
Wanneer de toppen een centimeter of 10 zijn, kun je gaan beginnen met het platleggen van de takken. Je spreid de takken uit elkaar en laat ze weg groeien van de hoofdstam. Je kunt zowat alles gebruiken om de takken mee vast te binden. Gecoate elektriciteitskabels en binddraad zijn handig, want die kun je vrij makkelijk buigen, zonder dat je knopen hoeft te leggen.
Als je een haak aan een eind van een draad buigt, kun je het andere eind bijvoorbeeld aan de pot vastmaken. Wanneer je de bovenrand van de potten van wat gaatjes voorziet, kun je er nog gemakkelijker aan vast haken. Tie-wraps zijn ook handig, maar zet deze niet te strak want dan zou je de sapstroom kunnen afknellen.
Een andere manier om je takken op een hoogte vast te maken is door het gebruik van een net of rooster wat je boven de planten spant. Zie ‘Stap voor stap: een wietplant scroggen‘ voor een nadere uitleg over deze methode.
Wat voor manier je ook gebruikt, het idee erachter blijft steeds hetzelfde. Namelijk het laag houden van de takken, en ze zo manoeuvreren dat ze allemaal evenveel licht opvangen. Probeer al je plantentraining klaar te hebben voor je de eerste toppen ziet, en ga door met het leiden en binden van de takken tot in de eerste paar weken van de bloeifase.