30% meer opbrengst door wietplanten te snoeien?
Plantentraining: 30% meer wiet oogsten (ten opzichte van ongetrainde wietplanten) door de juiste bladeren op het juiste moment te snoeien.
Wietzaden koop je meestal niet per stuk. De kans is dan ook best groot dat je er na de zomer nog een paar over hebt om volgend jaar te kweken. In dat geval moet je ze dus wel een jaartje goed zien te houden, zodat ze in het voorjaar nog steeds kiemkrachtig zijn.
Vele buitenkwekers vragen zich af hoe je wietzaden het beste kunt bewaren, zodat ze nog een jaartje goed en kiemkrachtig blijven. Het korte antwoord op die vraag is in een donkere, koele en luchtdichte omgeving maar laten we kijken naar de opties. Bewaar je medicinale wietzaden het beste in de vriezer, de koelkast of in de woonkamer? En hoe kun je ze het beste verpakken?
Sommige mensen denken dat je wietzaden het beste zo koud mogelijk kan bewaren, zoals bijvoorbeeld in de vriezer. Maar in de vriezer kunnen cellen in de zaden beschadigen, waardoor een deel van je zaden kapot kunnen vriezen. Als je cannabiszaden echter voor een heel lange tijd (jaren) wil bewaren, dan kun je het verlies van een deel ervan voor lief nemen, en er toch voor kiezen om ze in de vriezer te stoppen.
Verpak je zaden in de vriezer in een luchtdichte of vacuüm gezogen verpakking tezamen met wat ongekookte rijstkorrels, die houden de zaden goed droog. Zo minimaliseer je het verlies van zaden tijdens het invriezen.
De koelkast is waarschijnlijk nog de meest geschikte plaats om wietzaden te bewaren, maar kijk uit met vocht! Verpak wietzaden daarom ook in de koelkast in een luchtdichte of vacuüm gezogen container met wat droge rijstkorrels.
Als je je zaden op deze manier in de koelkast bewaart blijven ze wel een paar jaar goed en kiemkrachtig. Zaden die acht tot tien jaar later nog probleemloos ontkiemden zijn geen uitzondering. Maar als je je zaden zó lang in de koelkast hebt bewaart, zal je toch wel rekening moeten houden met wat uitval.
Gewoon op kamertemperatuur kun je wietzaden natuurlijk ook bewaren. Op een koele droge en donkere plek zoals in een kast, zullen de meeste zaden het wel een jaartje overleven. Als je wietzaden op kamertemperatuur wil bewaren, stop ze dan zeker ook in een luchtdichte of vacuüm gezogen container met wat droge rijstkorrels. Hierdoor ben je er zeker van dat er geen vocht bij je zaden komt.
Hopelijk blijven je wietzaden nu lang goed en kiemkrachtig. Heb je je zaden echter heel lang laten liggen dan kan het ontkiemen soms wat minder makkelijk gaan. Om je zaden dan toch snel te laten ontkiemen, kun je het zaadje schuren, zodat het makkelijker vocht opneemt. Dit wordt ‘scarification’ genoemd en gaat als volgt:
Neem een glazen potje en knip een strook fijn schuurpapier van dezelfde hoogte als het potje. Rol de strook schuurpapier op, met de ruwe kant naar binnen, en stop dat in het potje. Doe je oude wietzaden in het potje en laat die met een draaiende beweging in het potje tegen het schuurpapier rollen. De buitenste laag van het zaadje wordt hierdoor gemakkelijker doordringbaar, en het zaadje zal sneller water opnemen en ook sneller ontkiemen.