Hoewel het continent Afrika 54 landen telt met dik een miljard inwoners, was het qua legale wiet nooit veel soeps. Recreatieve cannabis is er overal verboden en alleen in Lesotho is medicinaal gebruik sinds vorig jaar formeel toegestaan. Gelukkig is daar nu een tweede land bijgekomen: Zimbabwe.
Kweeklicenties voor 5 jaar
Zimbabwe telt ongeveer net zoveel inwoners als Nederland en die kunnen dus vanaf nu gebruikmaken van medicinale wiet. Het Afrikaanse land heeft namelijk besloten om cannabis voor medische en wetenschappelijke doeleinden te legaliseren.
In een regeringsverklaring maakte minister van Volksgezondheid Dr David Parirenyatwa bekend dat individuen en bedrijven voortaan een licentie kunnen aanvragen om wiet te kweken voor wetenschappelijk en/of medicinaal gebruik. Het gaat om vergunningen voor 5 jaar, waarmee kwekers niet alleen toestemming krijgen om te kweken maar ook om ‘verse cannabis’ te bezitten, transporteren en verkopen, evenals cannabisolie en ‘gedroogd product’.
Het begint er eindelijk een beetje op te lijken met de Afrikaanse wiet… [foto: skyhawk/Shutterstock]
Strenge eisen
Het lijkt voor ons misschien allemaal een beetje klein bier, maar bedenk wel dat je tot deze wetswijziging zomaar 12 jaar gevangenisstraf kon krijgen voor de productie of het bezit van ‘mbanje’ en ‘dagga’ zoals wiet in deze zuid-Afrikaanse contreien ook genoemd wordt. Voor de goede orde: recreatieve cannabis blijft wel illegaal in Zimbabwe.
Gegadigden voor een mediwiet-licentie moeten gedetailleerde plannen indienen van hun voorgestelde productieplek en te te verwachten oogst, zo lezen we in de overheidsverklaring die zaterdag in de krant Harare Herald is gepubliceerd. Om in aanmerking te komen moet je een Zimbabwaanse burger/inwoner zijn of een ontheffing van de minister hebben. Mensen die tot vandaag ooit tegen de politielamp zijn gebotst en een drugsveroordeling op zak hebben mogen niet meedingen naar een teeltvergunning.
Wiet in Afrika
Zoals gezegd wil het nog niet heel erg vlotten met de wietrevolutie in Afrika (eigenlijk is het alleen in Azië nog slechter gesteld). Het ministaatje Lesotho – geheel omsloten door Zuid-Afrika en met nog geen 2,5 miljoen inwoners – gaf vorig jaar de eerste Afrikaanse licentie uit voor de teelt van (medicinale) cannabis. En hoewel een Zuid-Afrikaanse rechtbank eveneens in 2017 oordeelde dat het persoonlijke gebruik van wiet legaal zou moeten zijn, ging de staat daartegen in beroep bij het Constitutionele Hof.
In Zimbabwe denken ze iets pragmatischer; het debat over de legalisering van (de teelt van) mediwiet is daar vooral ingegeven doordat de regering nieuwe inkomstenstromen zoekt voor de agrarische economie. Nu is tabak nog een van de voornaamste landbouwproducten van het land, waarvan het merendeel trouwens naar China wordt geëxporteerd.
En daar heb je Canada weer!
Het zal je wellicht niet meer verbazen dat er sprake is van contacten met Canadese bedrijven ook, die immers wereldwijd een leidende rol willen spelen op de legale (medicinale) cannabismarkt. Minister van investeringen Obert Mpofu vertelde vorig jaar al dat een Canadees bedrijf om een licentie had gevraagd die productie van wiet in ‘speciale economische zones’ mogelijk zou maken, bedoeld om buitenlandse investeerders te lokken…
[openingsbeeld:Jarretera/Shutterstock]