De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Dat cannabis op steeds meer plekken legaal als medicijn verkrijgbaar is heeft natuurlijk positieve gevolgen voor patiënten. Uit onderzoek van de University of Wisconsin-Milwaukee blijkt nóg een fraai effect: flink minder ziekteverzuim – 8 tot 15% – bij werknemers in staten met legale mediwiet.
De studie ‘The Effect of Medical Marijuana on Sickness Absence‘ is deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Health Economics. Onderzoekers van de universiteit van Milwaukee gebruikten de Current Population Survey (zeg maar de gegevens van het Amerikaanse Centrale Bureau voor de Statistiek) om erachter te komen wat het effect van legalisering van wiet heeft op het arbeidsverzuim op die plekken. En het lijkt er dus veel op dat medicinale cannabis dé manier is om werknemers gezond en gelukkig te houden.
De researchers ontdekten ‘een statistisch significante afname in het ziekteverzuim van werknemers in staten die veilige en legale toegang tot medicinale cannabis toestaan’. In vergelijking met staten die nog steeds mediwiet verbieden daalde de ziekte-gerelateerde afwezigheid van werknemers tussen de 8 en 15 procent in medical marijuana states, zo blijkt uit de onderzoekscijfers.
“Uit de gegevens van de Current Population Survey blijkt dat de absentie als gevolg van ziekten daalt nadat er is overgegaan tot legalisering van medicinale marihuana”, stelt Darin F. Ulman van de University of Wisconsin-Milwaukee. “Het effect is sterker in staten met ‘relaxte’ mediwiet-regels, voor fulltime werknemers en voor mannen van middelbare leeftijd, de groep waarin het bezit van een medical marijuana card het meest waarschijnlijk is.”
Mooie conclusie van de Amerikanen, die vanwege het ontbreken van directe identificatie van mensen met een mediwietkaart in de gebruikte Survey wel aandringen op vervolgonderzoek om hun bevindingen te staven. Maar 1 ding durven ze wel vast te stellen: ‘overall sickness absence is reduced for those in age and gender groups most likely to be cardholders’…