Dat cannabis een heilzame werking heeft bij het behandelen van bepaalde ziektes staat buiten kijf. Maar heeft wiet ook een preventieve werking bij het voorkomen van ziektes? Hoog tijd om dat eens tot op de bodem uit te zoeken.
Vanwege de heilzame werking van cannabis waar we steeds meer over leren, vraagt men zich in toenemende mate af of wiet wellicht ook een preventieve werking heeft. Een goede vraag! Om daar achter te komen, kijken we eerst hoe ons lichaam werkt en welke rol cannabis daarbij speelt.
Hoe ons lichaam werkt
Ons lichaam bestaat uit vele unieke systemen die allemaal samenwerken met maar een doel: een interne balans behouden. Deze balans wordt ook wel homeostase genoemd.
De alvleesklier geeft bijvoorbeeld het hormoon insuline af om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. De schildklier geeft een hormoon vrij dat essentiële lichaamsfuncties regelt die gerelateerd zijn aan de stofwisseling, je lichaamstemperatuur en nog veel meer. Kortom, het lichaam is constant aan het werk om allerlei processen in balans te houden terwijl externe factoren daar invloed op uitoefenen. Dit wordt ook wel ‘fysiologie’ genoemd.
In de zoektocht om te begrijpen hoe THC zijn bekende geestverruimende effect veroorzaakt, ontdekten wetenschappers dat we nog een ander fysiologisch systeem hebben; het endocannabinoïdesysteem ( ECS). Dit systeem heeft als taak om ‘berichten’ die cellen naar elkaar versturen, correct te laten verlopen.
Het ECS is heel belangrijk om ons te beschermen en te herstellen. Kortom, het is noodzakelijk voor een gezond leven.
Verder onderzoek toont aan dat ziektes, ontstekingen en letsel het ECS triggeren om actie te ondernemen en te werken aan het opnieuw instellen van ons interne berichtsysteem. Dit systeem is namelijk heel belangrijk om ons te beschermen en te herstellen. Kortom, het is noodzakelijk voor een gezond leven.
LEES OOK:
De hamvraag is dus: Is het mogelijk om dit systeem extra te verzorgen, zodat het beter werkt en we daarmee ziektes voorkomen en een betere gezondheid behouden?
Receptoren van het ECS zijn door het hele lichaam terug te vinden. en werken samen met de cannabinoïden in cannabis.
Het belang van een goed werkend ECS
Het ECS is het meest verspreide berichtensysteem in het menselijk lichaam. Het bestaat uit drie hoofdonderdelen:
- Cannabinoïden-receptoren die berichtjes kunnen verzenden en ontvangen
- Verbindingen die endocannabinoïden heten; dit zijn de berichtjes
- Enzymen die de endocannabinoïden maken en afbreken.
Cannabinoïden-receptoren bevinden zich op de membranen van cellen in bepaalde delen van de hersenen en in ons lichaam. De receptoren in de hersenen bevinden zich in gebieden die pijn, geheugen, emotie, motorische controle, misselijkheid en eetlust bepalen. Ze bevinden zich ook in alle organen, perifere zenuwbanen en het immuunsysteem.
Wanneer er een trigger is die een disbalans veroorzaakt, zoals letsel of ziekte, komen endocannabinoïden vrij die functioneren als ‘sleutels’ die zich binden aan de receptoren. De receptoren functioneren vervolgens als een slot waar die sleutels op passen. Zodra de receptor is geactiveerd, vindt er een chemische reactie plaats in de cel waardoor het slot opent. Hierdoor is de cel in staat om actie te ondernemen op de verzonden boodschap.
Hoe dit exact verloopt is afhankelijk van veel factoren, zoals genetische eigenschappen van een persoon, leeftijd, stressniveaus, voeding en de algehele staat van gezondheid. Er kunnen bijvoorbeeld varianten zijn in de genen die invloed hebben op het ECS. En dat kan weer leiden tot een aanleg voor bepaalde aandoeningen, zoals ADHD en PTSS.
Verstoringen in het ECS zorgen ervoor dat het minder goed in staat is om terug te keren naar de ideale balans.
Bovendien kunnen chronische ziekten, chronische stress of een chronisch slaapgebrek leiden tot uitputting van de endocannabinoïden. Deze verstoringen in het ECS zorgen ervoor dat het minder goed in staat is om terug te keren naar de ideale balans.
De invloed van disbalans
In 2004 publiceerde Ethan Russo, een neuroloog en onderzoeker een concept dat Clinical endocannabinoids Deficiency ( CECD) heet. Dit concept laat de therapeutische voordelen van cannabis zien bij migraine, fibromyalgie, prikkelbare darmsyndroom en andere therapieresistente aandoeningen.
Russo legt uit dat bepaalde personen met de deze aandoeningen reageerden op cannabis gebaseerde behandelingen, omdat bleek dat ze een tekort aan endocannabinoïde hadden. Door die tekorten konden kwalen zich in de eerste plaats manifesteren. En door de tekorten aan te vullen was het mogelijk om de kwalen te bestrijden.
Daaropvolgend onderzoek toonde aan dat een tekort aan endocannabinoïden een rol speelt bij auto-immuunziekten, epilepsie, complex regionaal pijnsyndroom, cardiovasculaire aandoeningen, depressie, angststoornissen, schizofrenie, multiple sclerose, misselijkheid, de ziekte van Huntington, de ziekte van Parkinson, menstruatieproblemen en vele andere aandoeningen.
Hiermee is dus wetenschappelijk aangetoond dat cannabis medicinale eigenschappen heeft.
Belang van goede voeding en beweging
In plaats van te wachten tot je daadwerkelijk ziek wordt, zijn er veel manieren om goed voor het ECS te zorgen. Hierdoor kan het goed blijven functioneren, tekorten kunnen worden voorkomen en die oh zo belangrijke balans blijft in stand. Dit kan op een paar manieren.
Ten eerste is een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon noodzakelijk. Het is algemeen bekend dat dit noodzakelijk is voor het emotionele en fysieke welzijn van de mens. Ons lichaam vertrouwt namelijk op ons eetpatroon om daarmee de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.
Vooral een specifieke balans van omega-6 en omega-3 is belangrijk. Die balans is 1:1, maar helaas is deze verhouding door onze Westerse eetgewoontes bij veel mensen verstoord.
Gezonde vetten zitten onder andere in onbewerkt vlees, vis, noten, zaden en pitten, avocado’s en olijfolie. [Shutterstock/Oleksandra Naumenko]
We eten namelijk veel voorverpakt voedsel dat is bereid met plantaardige oliën die veel omega-6 bevatten. Hierdoor ligt de verhouding veelal op 20:1. Dit tekort aan omega-3 in vergelijking tot omega-6 zorgt voor een tekort aan endocannabinoïden waardoor een disbalans in ons ECS ontstaat.
Een andere factor die het welzijn van ons ECS bevordert is sporten. Dierstudies laten namelijk zien dat dieren die veel bewegen meer cannabinoïdereceptoren in de hersenen hebben. Bovendien was de gevoeligheid van receptoren voor endocannabinoïden hoger.
Klinische studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging zoals hardlopen, fietsen en wandelen de niveaus van endocannabinoïden in de bloedbaan verbetert. Waarschijnlijk spelen endocannabinoïden zelfs een rol bij wat hardlopers de ‘runners high’ noemen; een aangenaam gevoel tijdens het hardlopen.
Ook probiotica komen het ECS ten goede. Lactobacillus acidophilus, een probiotische bacterie die wordt aangetroffen in voedsel zoals yoghurt en zuurkool, blijkt de activiteit van de cannabinoïde-receptoren in de darmen te stimuleren, wat ook daar de balans bevordert.
Acupunctuur als osteopathie versterken het ECS. Yoga en meditatie zorgen voor een ontspanningsreactie van het lichaam; een fysiologisch fenomeen waarbij men bewust bezig is met een vorm van gedrag dat de mentale en fysieke gezondheid bevordert. Hoewel er tot op heden nog geen diepgaande studies zijn uitgevoerd, vermoeden de meeste deskundigen dat deze manier van stressbeheersing het ECS versterkt, in balans brengt en houdt.
LEES OOK:
Het ESC verbeteren met cannabis
De cannabisplant produceert meer dan 100 verschillende cannabinoïden. Dit zijn de zogenaamde fyto-cannabinoïden waarbij fyto ‘plantaardig’ betekent. Bekende voorbeelden van fyto-cannabinoïden zijn tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD).
Cannabinoïden uit cannabis kunnen samenwerken met het endo-cannabinoïdensysteem in ons lichaam. En zo is ook cannabis in staat om de balans te herstellen.
Endo betekent ‘lichaamseigen’ en het bijzondere aan de plantaardige verbindingen in cannabis, is dat die in staat zijn om de werking van endocannabinoïden na te bootsen. Met andere woorden: de fyto-cannabinoïden uit cannabis kunnen samenwerken met het endo-cannabinoïdensysteem in ons lichaam. En zo is ook cannabis in staat om de balans te herstellen.
Plantaardige cannabinoïden staan bekend als zeer veilig en hebben ontstekingsremmende, antioxiderende en neuroprotectieve eigenschappen. In het geval van een tekort aan cannabinoïden, kan cannabisgebruik tekorten zeker aanvullen, waardoor de symptomen tal van aandoening worden geëlimineerd.
Regelmatig cannabisgebruik kan chronische ontstekingen en opbouw van vrije radicalen verminderen, die beide de oorzaak zijn van vele aandoeningen, zoals auto-immuun- en neurodegeneratieve aandoeningen.
In cannabis zitten ruim 100 cannabinoïden die een gunstige werking hebben op ons endo-cannabinoïdensysteem [Shutterstock/nevodka]
Cannabisgebruikers hebben lagere nuchtere insulineniveaus en een lagere insulineresistentie, wat duidt op
bescherming tegen het ontwikkelen van diabetes.
En begin dit jaar ontdekten Duitse wetenschappers dat het chronisch gebruik van een lage dosis THC, de leeftijd gerelateerde achteruitgang (verslechterde cognitieve prestaties) bij oude muizen wist te herstellen.
Ook is vastgesteld dat, sinds de medicinale cannabiswetgeving in veel landen versoepeld wordt, er een drastische vermindering van sterfgevallen door opiatengebruik is.
Veel mensen bemerken dat het gebruik van cannabis hun algehele gezondheid verbetert. Dit heeft ook te maken met het hebben van een goede nachtrust, het minder ervaren van angst en depressie en het verminderen van pijn en ontstekingen. Door al deze positieve invloeden hebben mensen een actiever leven, wat weer bijdraagt aan een gezond lichaam.
Een opwaartse spiraal dus.
Volg je gevoel
Hoewel exacte doseringen en combinaties van cannabinoïden nog onvoldoende zijn onderzocht, is het waarschijnlijk dat lage doseringen die zowel THC als CBD omvatten, het ECS kunnen ondersteunen zonder nadelige effecten te veroorzaken. Bovendien weet je nu ook wat je allemaal nog meer kan doen om je ECS te ondersteunen.
Kortom: zorg goed voor je endocannabinoïde systeem en het systeem zal ook voor jou zorgen!
[Openingsbeeld: Shutterstock/Lifestyle discover]