Gemeenteraadslid Oscar Rietkerk vindt dat hij zichzelf moet verantwoorden voor zijn wietolie-gebruik. Hij neemt het middel om zijn uitgezaaide darmkanker en de behandeling ertegen draaglijk te maken. Met zijn transparantie hoopt hij de discussie rondom legalisering op gang te brengen.
Illegaal
Oscar Rietkerk (50) gebruikt, zoals veel anderen in Nederland, illegale wietolie. De man lijdt namelijk aan naar de lever en ruggengraat uitgezaaide darmkanker. De wietolie helpt naar eigen zeggen de ziekte (en de zware behandeling ertegen) een stuk draaglijker te maken. Hij voelt zich er rustig en ontspannen door en prijst de cannabisolie voor het behouden van zijn smaak en eetlust.
Oscar vindt dat hij zichzelf, wegens zijn functie als gemeenteraadslid, voor zijn wietolie-gebruik moet verantwoorden. [Foto: Twitter]
Maar in zijn voorbeeldfunctie als raadslid voor GroenLinks in Tynaarlo, vindt Oscar het eigenlijk niet kunnen dat hij de wet overtreedt. Vanuit zijn ziektebed in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, waar de man afgelopen zondag sterk vermagerd en met koortsaanvallen in slechte conditie werd opgenomen, doet hij zijn verhaal aan Dagblad van het Noorden (DvhN).
Oscar wil zich verantwoorden voor zijn wetsovertreding, ‘net zoals dat moet als je met een slok te veel op achter het stuur hebt gezeten’, zegt hij tegen de krant. Hij vindt ook dat de discussie omtrent het middel op gang gebracht moet worden. ‘Ook in de gemeente Tynaarlo moeten we kijken hoe we mensen die medicinale wiet gebruiken beter kunnen helpen.’
Wietolie
De ziekte werd bij Rietkerk in oktober 2016 vastgesteld, dagen nadat hij toevallig iets las over medicinale cannabis en de activiteiten van Social Club Suver Nuver. Meer ervaring met cannabis dan een paar joints in zijn studententijd had hij niet, maar toch was Oscars interesse in het plantaardige geneesmiddel direct gewekt.
Zodoende bestelde hij wietolie bij Suver Nuver, waar hij nog steeds zijn olie bestelt. Omdat de levering per post af en toe kan haperen – de vrijwilligers van Suver Nuver komen nog weleens in de problemen met justitie – heeft Oscar thuis een voorraad aangelegd. ‘Meer dan een gebruikershoeveelheid. Dat maakt me extra strafbaar’, zegt Rietkerk tegen het dagblad.
Bij de vraag of er geen legale wietolie te krijgen is wijst Rietkerk op de cannabisolie van de apotheek. Deze ‘staatswiet’-olie is duur en zwak, zegt hij, ‘daar zit nauwelijks THC in.’ De zwakste wietolie van Suver Nuver heeft 10 procent THC, en juist die stof helpt bij het tegengaan van bijwerkingen. Suver Nuver vraagt geen vaste prijs, maar een kostendekkende donatie achteraf. De wietolie verkopen mag namelijk niet.
Effecten
Bij zijn werkgever is hij inmiddels met ziekteverlof, maar als raadslid (niet meer als fractievoorzitter) bleef Oscar het afgelopen jaar het stadsbestuur het vuur aan de schenen leggen, schrijft het Dagblad van het Noorden.
Ondanks dat de gemeente weinig kán, wil Oscar kijken wat hij voor medicinale cannabis-gebruikers in Tynaarlo kan betekenen. [Foto: Facebook]
Maar of hij dankzij de wietolie in deze relatief goede conditie verkeert valt niet te bewijzen, zo erkent hij. ‘Daarom is het nu juist zo belangrijk dat je een groep mensen hebt die het gebruiken, zodat je het kunt vergelijken met mensen die het niet doen.’ Rietkerks behandeld oncoloog heeft geen bezwaar tegen zijn wietolie-gebruik. ‘Zolang je maar niet denkt dat dit een chemokuur, bestraling of operatie kan vervangen’, zegt de man.
Nu is hij gewend aan de effecten van de wietolie maar de eerste keer dat hij de olie nam was het nog even wennen: ‘Ik had mijn ogen dicht maar het was of ik door mijn oogleden heen kon kijken. Toen ik ze opendeed leek het of ik door het plafond kon kijken. Het was een soort roes. Daarna heb ik dat niet meer zo gehad.’
Gemeente
Hoeveel mensen in Tynaarlo medicinale cannabis(-olie) gebruiken weet Oscar niet. De gemeente is, net als elk ander lokaal bestuursapparaat, ook maar een kleine spil in de discussie over de legalisering van cannabis(-producten). Toch wil Oscar kijken hoe de gemeente het makkelijker kan maken voor haar inwoners om medicinale cannabis te gebruiken.
De eerste stap wil Rietkerk zetten door alle fracties in de raad te informeren over de situatie. Tijdens een informatiebijeenkomst wil Oscar zorgen dat iedereen weet waarover ze praten. Leefbaar Tynaarlo, een andere partij binnen de gemeente, probeert door een motie in te dienen het initiatief te kapen’, zegt Oscar tegen DvhN. ‘Ik vind dat we hier, het liefst samen met onze buurgemeenten echt mee aan de slag moeten.’
[Openingsfoto: Facebook]