30% meer opbrengst door wietplanten te snoeien?
Plantentraining: 30% meer wiet oogsten (ten opzichte van ongetrainde wietplanten) door de juiste bladeren op het juiste moment te snoeien.
Voordat de plant echt de bloeifase inschiet, kan er bij sommige soorten nog sprake zijn van een groeispurt. De mate waarin een wietplant zal strekken in de overgang van groei naar bloei hangt heel sterk af van de soort. Sommige soorten worden wel twee keer zo groot en andere soorten zullen bijna helemaal niet strekken.
Over het algemeen strekken sativa’s een stuk meer dan indica’s. Maar aangezien de meeste soorten tegenwoordig een kruising tussen beide soorten zijn, kun je beter even te rade gaan bij het zadenbedrijf. De gemiddelde hoogte van de soorten staan meestal aangegeven op de websites.
Je kunt de hoogte natuurlijk ook zelf bijsturen, bijvoorbeeld door je planten af te toppen of te supercroppen…
Goed, maar na die eventuele laatste groeistuiptrekking is dan echt de bloeifase ingegaan. Die forceren we in de binnenkweekruimte door het aantal lichturen terug te schroeven – meestal naar 12 uur licht en 12 uur donker per etmaal – zodat de plant denkt dat de herfst is ingetreden.
Buiten gaat de natuur uiteraard zijn gang, maar zelfs daar kan je de (eerdere) bloei afdwingen door je planten bijvoorbeeld begin augustus een aantal dagen te verduisteren… Dit heeft alles te maken met bloeihormonen. In de natuur worden de nachten geleidelijk aan steeds langer en de dagen korter. Je moet weten dat wietplanten ‘s nachts hun bloeihormonen aanmaken en als die nachten maar lang genoeg duren heeft de plant op een gegeven moment genoeg van deze bloeihormonen aangemaakt en zal de bloeifase beginnen.
Terug naar binnen, want daar gaat onze Winterserie natuurlijk over. Nadat we in de groeifase voeding hebben toegediend met meer stikstof, schakelen we in deze fase over op speciale bloeivoeding. Deze voeding heeft een andere verhouding en bevat minder stikstof, maar in verhouding meer fosfor en kalium.
In de laatste 4 weken van de bloeifase verandert er weer iets aan de voedingsbehoefte van jouw wietplant. In deze fase zullen de toppen naar verhouding namelijk flink in volume toenemen. De toppen harden af en worden dikker en harder. Zolang de plant niet bevrucht is maakt ze meer en meer bloemen (toppen) aan, in de hoop dat een van die toppen wat stuifmeel zal opvangen.
Plantenvoeding bestaat natuurlijk niet alleen uit stikstof, fosfor en kalium. Voor een uitbundige bloei en afharding zijn er meer elementen en een juiste verhouding van stoffen nodig. Gelukkig is er tegenwoordig een scala aan speciale bloeiproducten te koop bij de gespecialiseerde tuinzaken. Het zal je versteld doen staan wat een speciale voeding voor de afrijpfase voor je planten kan doen.
Binnen in je kweekruimte speel jij voor God en dus bepaal jij hoe lang dag en nacht duren. Wanneer je je wietplanten sneller wil laten afrijpen draai je langzaam – iedere week een uurtje er vanaf bijvoorbeeld – de lichtkraan dicht. Waar ze tijdens de eerste weken bloei op 12/12 uur staan, ga je in de laatste vier weken van 12 naar 11 naar 10 en dan 9 uur licht. de planten denken dat het volop herfst wordt nu. De schutbladeren gaan vergelen, maar het afrijpen vindt in volle glorie plaats!
Een iets hogere luchtvochtigheid zal in de groeifase (zo’n 65%) van de plant een gezonde en uitbundige groei stimuleren. Tijdens de bloeifase heeft je plant liever een wat drogere lucht, het helpt om schimmels te voorkomen en het stimuleert de productie van harskristallen in de toppen! Zorg voor een luchtvochtigheid van zo’n 45% in de bloeifase.
Dus als jij op een simpele en redelijk goedkope manier de kwaliteit en de kwantiteit van je opbrengst enorm wil verbeteren dan koop je een luchtbevochtiger voor tijdens de groeifase van je plant. Met een goede en regelbare afzuiger kun je een teveel aan vocht in de lucht afzuigen. Met een luchtontvochtiger kun je de luchtvochtigheid helemaal goed naar beneden brengen.
Extra tip: in de laatste twee weken breng je de luchtvochtigheid zover naar beneden als je kan, zelfs tot 35%! Dit zal de toppen extra stimuleren om zich tegen de droogte te beschermen met extra veel hars vol met THC! Nog een bijkomend voordeel is dat de toppen al wat vocht verliezen en dus goed voorbereid zijn om te drogen.
Gedurende het leven van je plant geef je allerlei meststoffen. Een deel van de meststoffen verbruikt de plant, maar ze kan niet alle meststoffen verbruiken. Zeker als je teveel voeding geeft slaat de plant een substantieel deel van deze stoffen op. Deze opgeslagen mineralen kunnen je wiet een scherpe smaak geven. Door in de laatste twee weken van de cyclus te spoelen geef je de plant de kans om schoon water op te nemen zonder dat voedingsstoffen de smaak nog verder beïnvloeden. Ook spoelt het water de in de aarde achtergebleven mineralen weg.
Veel mensen denken dat het schone spoelwater de in de plant opgeslagen meststoffen eruit spoelt en daarmee de scherpe smaak. Maar dit is niet waar. Door te spoelen kun je dus geen voedingsstoffen uit de plant krijgen die daar al opgeslagen zijn. De plant kan wel wat opgeslagen stoffen uit de bladeren opmaken, maar dit verwijdert verder geen meststoffen uit de toppen. HIER lees je hoe je moet spoelen.
En dan een heel belangrijk punt: wanneer is het ideale moment gekomen om de planten te gaan knippen? Het beste kan je dat aflezen aan de kleur van de trichomen (harskliertjes) in de toppen, bij voorkeur door een microscoop. Wanneer ze in het begin nog helder van kleur zijn, bevatten ze nog niet veel werkzame stoffen. Gezien wij gaan voor zoveel mogelijk medicinale waarde is het dan nog te vroeg om te oogsten.
Daarna verkleuren de trichomen naar troebel/melkachtig. Zustersite RollingStoned’s Master Kroblo heeft een goed systeem om te checken wanneer je moet knippen: zodra 95% nog troebel is en de eerste 5% bruinig/amberkleurig, breekt het perfecte moment aan om de planten om te hakken. Bij een meer indica-dominante strain kan het beste circa 30% amber worden aangehouden voor het beste eindresultaat.