Volgens huisarts Rutten – en vele anderen – heeft de war on drugs gefaald. Overheden ontnemen patiënten het recht tot genezing door de wietplant en haar producten te verbieden. Dr. Rutten propageert geen drugs, hij propageert vrijheid. Ieder zou zélf moeten uitmaken wat ze in hun lichaam stoppen.
De war on drugs heeft merkbaar gefaald. Overal ter wereld laait de discussie over legalisering van cannabis op. [Foto: shutterstock/Rena Schild]
Gefaalde war on drugs
De war on drugs kost de wereld elk jaar bijna 100 miljard euro. Het drijft mensen de illegaliteit in, stelt gebruikers bloot aan criminaliteit en onbekende toevoegingen. En wereldwijd zitten miljoenen mensen in gevangenissen door deze onzinnige politiek.
In de repressieve USA zitten de meeste mensen in de gevangenis wegens drugsgerelateerde activiteiten. De Filipijnen hebben dit jaar 5000 mensen geëxecuteerd wegens hetzelfde en alleen al in Mexico zijn er minstens 80.000 mensen vermoord in nog geen tien jaar tijd. HIV en Hepatitis B en C hebben zich mede zo kunnen verspreiden – doordat mensen geen toegang hebben tot schone naalden en normale medische zorg.
Samenleving is alsmaar zieker wordende patiënt
Als dokter kijk je vooral naar resultaten van een bepaald beleid. Als de patient zieker wordt van een behandeling dan is dat geen goede therapie. Als men de samenleving beschouwt als patient – die al duizenden jaren psychoactieve stoffen gebruikt – en de therapie hiertegen is gerechtelijke vervolging, opsluiting en straf, dan faalt die therapie. En dat is nou precies wat een van de meest belangrijke medische tijdschriften wereldwijd afgelopen maand geschreven heeft.
Als men de samenleving beschouwt als patient – die al duizenden jaren psychoactieve stoffen gebruikt – en de therapie hiertegen is gerechtelijke vervolging, opsluiting en straf, dan faalt die therapie
Overheden onthouden patiënt van genezing
De wereldwijde wetgevers zijn duidelijk het spoor bijster volgens de auteurs; in twee derde van de wereld hebben mensen geen toegang tot morfine-achtige stoffen omdat het “drugs” zouden zijn. Nu kan men discussieren over de voor- en nadelen van morfine. Maar het is een krachtige pijnstiller – van oorsprong van plantaardige origine.
Hetzelfde geldt volgens de auteurs voor cannabis; veelbelovende effecten op talloze ziekten worden de burgers onthouden. Allemaal wegens een al lang achterhaalde, patriarchale politiek van verbieden. Ook de Verenigde Naties dringen in een rapport aan op veranderingen, waaronder het gebruik van drugs niet meer strafbaar te maken.
Zelfs de VN vraagt om legalisering van cannabis. Het verbieden van wiet onthoudt patiënten het recht op genezing. [Foto: shutterstock/Arthimedes]
Hierin is een rol weggelegd voor dokters volgens de auteurs het VN-rapport: “Health should be at the centre of this debate and so, therefore, should healthcare professionals. Doctors are trusted and influential and can bring a rational and humane dimension to ideology and populist rhetoric about being tough on crime.”
Eigen keuze
Vanuit een medisch-sociaal oogpunt is er maar een conclusie: The war on drugs kost meer levens dan dat er gespaard worden. Gezinnen worden uiteengerukt omdat papa een jointje rookte, belastinggeld wordt misbruikt voor gevangenissen, politie en rechters. Jonge nieuwsgierige mensen belanden in het ziekenhuis omdat de lokale dealer even wat troep door de dope roert, heroïneverslaafden sterven aan overdoseringen en infecties.
Nu zullen de meeste lezers denken: “ik gebruik alleen maar wat wiet, het zou al fijn zijn als dat legaal is.” En nee, ik ga ook niet een spuit in mijn arm steken als morgen de heroïne legaal is en veilig. Het gaat namelijk in mijn optiek veel verder dan de legalisering van wat plantjes. Ik ben namelijk van mening dat niemand mij mag vertellen wat ik met mijn lijf doe, zo lang ik daar niemand schade mee berokken. Als ik besluit om vanaf nu alleen maar beschuit met muisjes te eten, dan mag ik dat volgens mij zelf beslissen. Zo lang als ik de volledige consequenties aanvaard van welk gedrag ik dan ook zelf kies, zonder anderen letsel toe te brengen, dan is dat MIJN keuze.
Wat je in je lichaam stopt zou een eigen keuze moeten zijn. Geen overheid die daarover iets te zeggen zou moeten hebben. [Foto: shutterstock/CHOATphotographer]
Vrijheid
De overheid die een oorlog voert tegen vrijwillige beslissingen van mensen (bijvoorbeeld een plant roken of een gedroogde paddenstoel opeten), is enorm succesvol in het opzetten van een autoritaire overheid en politiestaat. Ikzelf ben geen voorstander van het domweg roken, zuipen, slikken of spuiten van welke stof dan ook. Of dat nou botox in je rimpels is waardoor je blij bent mét je hoofd of dat je heroïne in je ader spuit waardoor je blij wordt ín je hoofd.
Ikzelf ben geen voorstander van het domweg roken, zuipen, slikken of spuiten van welke stof dan ook. Of dat nou botox in je rimpels is waardoor je blij bent mét je hoofd of dat je heroïne in je ader spuit waardoor je blij wordt ín je hoofd.
De Amerikaanse politicus en Libertariër Ron Paul is van mening dat een overheid die vrije keuzes bestraft, jou van je vrijheden berooft. Vandaag is het cannabis en coke, morgen is het bier of piercings, volgende week is het carnaval of muziek in je auto. Een overheid kan zo idioot zijn dat men zelfs mag betalen om te dansen, de zogenaamde Dans-Taks. En nee, dat is niet in Noord Korea maar gewoon in België. Zo beschouwd, lijkt een overheid wel synoniem aan gedrag verbieden of er belastingen over heffen.Ik wil geen drugs propageren, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Net zoals ik van mening ben dat als twee mannen willen trouwen met elkaar, ze dat lekker mogen doen. Of misschien wil je graag twee keer per dag naar een kerk of naar de coffeeshop. Zelf keuzes maken, daar gaat het om. Zonder angst voor straf. Vrijheid, vrijwilligheid en aanvaarden van consequenties – dat wil ik wel graag propageren.
Huib Rutten
[Openingsfoto: shutterstock/angkrit]
Over Dokter Rutten - Huisarts
Dokter Rutten is praktiserend huisarts in Nederland. Net zoals veel huisartsen stelt hij zich open voor cannabis als medicijn, maar dan wel met een wetenschappelijke kijk op de zaak. Op Mediwietsite.nl schrijft hij over zijn standpunten en neemt hij je mee op een leerzame reis door de wereld van medicinale cannabis.