(advertenties)
(advertentie)
Jezelf helen met de werkzame stoffen uit wiet kan op een honderdtal manieren. Mitsz van der Kamp weet er alles van en geneest zichzelf al sinds 2009 met cannabis. Hij maakt ervoor z’n eigen medicijn en gebruikt daarvoor – in tegenstelling tot vele anderen – geen gevaarlijke oplosmiddelen; maar maakt een ‘volkoren wietpuree’ met kokosolie.

Het was in 2009 toen ik voor het eerst met cannabis als medicijn begon te rommelen. In eerste plaats ter vervanging van Ritalin (methylfenidaat-hydrochloride; speed in een pil). Mijn ervaringen met dat product waren goed, echter fysiek dusdanig destructief, dat ik er mee moest stoppen. De zorg biedt geen alternatief. Wonderwel bleken sommige soorten cannabis deze taak echter prima te vervullen en zo was mijn leven met medicinale cannabis een feit.

Wietolie

Als je je dan gaat verdiepen in de diverse methoden om het toe te passen, stuit je al vlug op de term wietolie/cannabisolie. Deze maken we door de hars (olie-oplosbare trichomen) met daarin de werkzame stoffen van de plant te spoelen met een oplosmiddel zoals alcohol. Het verkregen groene mengsel wordt vervolgens verhit totdat de alcohol er uit is verdampt.

Wietolie wordt vaak gemaakt met oplosmiddelen die de werkzame stoffen uit de plant halen en vervolgens worden uitgedampt.

De diepgroene/zwarte pasta die overblijft kun je dan eventueel terug verdunnen met wat olijfolie bijvoorbeeld. Vier delen toegevoegd maakt een mengsel van 1:5. Dit is de gangbare methode om het te gebruiken tegen pijnklachten en dergelijke. Mensen met kanker gebruiken ook vaak de pure pasta, maar dat is nogal heftig voor lichtere klachten.

Oplosmiddelen duur of giftig

Hierbij zijn de gebruikte oplosmiddelen vaak een onderwerp van discussie. Het is óf te duur (ethyl-alcohol ), óf te giftig (alle andere oplosmiddelen ). Kortom; het vereist veel aanschaf en best wat ervaring om het proces succesvol te laten verlopen én dan is er nog een zeer reëel brandgevaar ook. Het is dus niet zo één, twee, drie gerealiseerd voor de meeste mensen. Er zijn echter ook andere manieren om zónder deze middelen een effectief cannabis-product te maken, bijvoorbeeld een veelzijdige wietpuree in plaats van olie.

Cannabinoïden activeren

Om wiet werkzaam te maken – THCA omzetten in THC – moeten we eerst een dubbele koolstofverbinding afbreken (decarboxyleren) in de bio-chemische samenstelling. Dit kan door het product te verhitten. De gangbare methode is om het voor de extractie eerst in een oven te doen van 122 graden Celsius.

Dus… wiet afgedekt op een bakplaatje de oven in en een klein kwartier verhitten; klaar. Vervolgens vertrouwen de wiet toe aan het uiteindelijke oplosmiddel; in dit geval kokosolie en laten het dan een tijdje trekken om een oplossing te verkrijgen. Bij het recept hieronder, voor wietpuree met kokosolie, hoef je níet de wiet van tevoren te decarboxyleren. Waarom? Dat lees je zo hieronder.

Je wiet decarboxyleren doe je het best op een (afgedekte) bakplaat in de oven, maar is voor dít recept onnodig.

Wietpuree met kokosolie

De kokosolie heeft een aantal voordelen ten opzichte van ander oplosmiddelen of bijvoorbeeld boter. Zo is het veelzijdig, je kunt het zowel voor huidproblemen inzetten als oraal gebruiken in bijvoorbeeld capsules. Het is eenvoudig te maken én wordt dankzij aanwezige gezonde vetzuren goed door je lichaam opgenomen. Ik gebruik:

  • Een klein steelpannetje – sauspannetje met een kleine inhoud; liefst slechts een halve liter
  • Een elektrisch kookplaatje
  •  Een keukenthermometer; bij voorkeur twee
  • Kokosolie – zo biologisch als je vinden kunt
  • Wiet
  • Staafmixer met maalbakje of een magimix keukenmachine

Zelf maken

Verhit de kokosolie in het pannetje tot ca. 80 graden, het moet smelten. Voeg de wiet toe en voer de temperatuur al roerende op tot ongeveer 120 graden. Je wiet gaat nu frituren en je gaat er van schrikken. Het enige dat gebeurt is dat het water uit de plantendelen verdampt en reageert met de hete olie. Gewoon doorgaan; het stopt vanzelf.

Als je een stabiele stand hebt gevonden, laat het dan ruim tien minuten op die temperatuur trekken. Ik haal hiervoor het pannetje van de plaat als het te heet wordt; simpel. Dat alles onder constant roeren. Na tien minuten ruim, is het mengsel klaar; de wiet is gedecarboxyleerd in de olie.

Giet het mengsel in het bakje van de staafmixer/keukenmachine en dan goed laten draaien. Het geheel doe je over in een glazen potje of schaaltje. Dan is het een kwestie van afdekken, etiketteren en klaar! Je kunt het weken lang goed houden in de koelkast, gegeven dat al het vocht goed is verdampt uit de wiet.

Hoeveelheden

Het is natuurlijk raadzaam te letten op de hoeveelheden olie die je gebruikt ten opzichte van je wiet. Het is eenvoudig uit te rekenen. Als je 100 gram olie gebruikt en je doet er tien gram wiet in, moet je dus elke keer tien gram olie gebruiken om 1 gram wiet te nuttigen. Nu ligt het dus aan jouw persoonlijke voorkeuren en dosering, welke verhouding je toepast.

Als ik weinig vet wil gebruiken, maar veel cannabis wil, dan zal ik de verhoudingen moeten aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld 40 gram wiet op 200 gram olie gebruiken. Vijf gram olie per keer is wat ik acceptabel vind en in die 5 gram olie heb ik graag 1 gram wiet. Dus ík doe 20 gram wiet op 100 gram olie. Dat moet je dus zelf even uitdokteren.

Doseren

Ik mag graag genezen terwijl ik slaap en bovendien gewoon goed slapen. Meestal gebruik ik m’n olie dus ’s avonds, een uur voor het slapen gaan ongeveer. Je kunt het gewoon door een warm drankje heen roeren zoals warme chocomel (zie video in Facebookbericht hieronder), of door een warm gerechtje zoals een kop soep. Het heeft wél een overduidelijke smaak, dus wees daarop voorbereid.

Een bereiding die ik dus graag toepas is chocomel te maken van magere melk (het vet dat nodig is om de cannabinoïden te vinden hebben we in de vorm van de cannabis-kokosolie al) met een paar theelepeltjes cacao en de eventuele zoetmaker die je wil. Maple syrup vond ik opvallend lekker, maar een schepje suiker gaat natuurlijk ook.

Vervolgens voeg ik er met de staafmixer de gewenste hoeveelheid kokosolie aan toe. Je krijgt er een gezellig capuccino-achtig schuimlaagje op en het smaakt niet verkeerd. Het smaakt bovendien ook best lekker in diverse soepen. Laatst was het zowaar lekker in de uiensoep, dus je kunt naar hartenlust experimenteren.