Supercroppen: training voor wietplanten die te hoog zijn geworden
Supercroppen is een snelle manier om dikkere toppen te krijgen, stammen sterker te maken én de vorm en hoogte van een wietplant te beïnvloeden.
Wortels groeien van de stam af naar buiten om stevigheid in de grond te krijgen. In een pot betekent dat dat ze vooral voeding en water opnemen aan de buitenrand van de pot. De aarde in het midden van de pot blijft onbenut. Wortels aan de rand concurreren en beperken elkaar. Door over te potten krijgt je plant een efficiënter wortelstelsel en kan je plant ook voeding en water in het midden van de pot opnemen.
Verpotten heeft ook nog het voordeel dat je de plant iets dieper of iets hoger kunt ingraven, om een gelijke hoogte van al je planten te kunnen krijgen. Wanneer je de plant iets hoger, bijvoorbeeld een centimeter, in de nieuwe aarde zet, creëer je een droog plateau voor je stam. Zo kun je de stam beschermen tegen rotting en schimmel.
Wietplanten verpotten gaat het beste wanneer je het een of twee dagen na een waterbeurt doet. Als de grond niet kurkdroog is, maar ook niet zeiknat laat de kluit zich het gemakkelijkst uit de pot verwijderen. De kluit blijft ook beter bij elkaar en zo zal je je wortels het minst beschadigen.
Precies, hoe bepaal je of het al tijd is om over te potten? Het beste moment is als de wortels de pot volledig vullen, maar voordat de wortels rondjes gaan draaien rond de kluit. Wanneer je het te vroeg doet valt je kluit bij het verpotten uit elkaar en beschadig je de jonge wortels. Wacht je daarentegen te lang dan zal de groei geremd worden, en als je helemaal niet verpot zul je minder oogsten dan mogelijk is. Ook kunnen er allerlei tekorten optreden door een te kleine pot.
Wanneer je een aantal wortels aan de onderkant van de pot ziet uit komen is het een goed moment om te verpotten. Dus niet als er hele slierten uit de pot groeien, en ook niet meteen bij het allereerste witte puntje. Zo kun je enigszins inschatten of het tijd is om over te potten.
Een handige manier van verpotten is door eerst de kleine pot in te graven in de nieuwe aarde. Wanneer je de pot er dan uit haalt heb je een gat waar de kluit exact in past. Wat ook belangrijk is, is om de nieuwe aarde goed te bevochtigen. Als je er een plens water in gooit, drukt de aarde samen. Wortels groeien veel lekkerder in luchtige aarde dan in samengedrukte aarde.
Bewater daarom steeds een laagje nieuwe aarde met een plantenspuit. Zo kun je de nieuwe aarde goed bevochtigen zonder dat het water ervoor zorgt dat de aarde samengedrukt wordt.
Om de kluit gemakkelijk uit de pot te kunnen halen kun je het aan de zijkanten meestal wel een beetje loskrijgen door de pot aan de buitenkant een beetje in te drukken terwijl je de plant schuin ondersteboven houdt. Met je ene hand houdt je de kluit tegen, met je andere werk je hem er zo uit. Als er veel wortels aan de onderkant uit de pot zijn gegroeid heb je waarschijnlijk wat te lang gewacht. Deze wortels mag je eerst wegknippen. Als je wortels rondjes zijn gaan draaien in de nieuwe pot, kun je die vaak ook beter verwijderen. Zo stimuleer je nieuwe wortelgroei.
Veel succes met verpotten, als je het een paar keer op tijd doet, ontwikkelt je plant een mooi en gezond wortelstelsel.