Binnen met wiet kweken beginnen #7: voeding & pH-waarde
In dit voorlaatste deel uit onze kweekcursus behandelen we plantenvoeding. Welke voeding is er voor wietplanten, en hoe zit het met de pH-waarde?
De groeifase: voor sommigen is het maar een saaie bijkomstigheid van het kweken van wiet. De bloeifase is per slot van rekening waar het om draait, nietwaar? Fout dus, tenzij je in een Sea Of Green opstelling kweekt, is een goede groeifase de sleutel tot uitbundig bloeisucces.
De meeste kweekfilmpjes en artikelen focussen zich op de bloeifase omdat toppen nu eenmaal mooi zijn om naar te kijken, en wietplanten dan het meeste vooruitgang boeken. Sommige kwekers slaan de groeifase gemakshalve ook meteen maar helemaal over, en gaan voor vele kleine planten die ze zo snel mogelijk klaar stomen voor de oogst. Wie echter mooie volwassen wietplanten wil kweken zou de groeifase moeten omarmen. Een uitbundige groeifase betekent meestal namelijk ook een uitbundige bloeifase.
Het is in de groeifase dat wietplanten het meeste van hun wortelstelsel ontwikkelen. En hoe beter het wortelstelsel, hoe effectiever wietplanten hun water en hun voedingsstoffen kunnen opnemen. Een groot en gezond wortelstelsel staat garant voor een betere oogst. Wietplanten zijn zogenaamde vaatplanten, dat betekend dat ze gezegend zijn met vaatbundels die het transportsysteem voor water en voedingsstoffen vormen. Het is een systeem dat werkt via osmose. Het start in de wortels en transporteert het water en de voedingsstoffen naar alle delen van de plant.
Geef je wietplanten in de groeifase dus de kans om een mooi wortelstelsel op te bouwen. Zet ze daarvoor in een voldoende grote pot. Zorg ook voor veel zuurstof bij de wortels met een luchtig aardemengsel met veel perliet of kleikorrels. Je kunt ook kiezen voor het nog luchtigere kokos, of een mix maken van aarde en kokos samen. Gebruik in het begin wat wortelstimulator en laat de wortels zelf op zoek gaan naar vocht dus geef niet te veel water.
Wie een uitbundige groeifase voor ogen heeft, geeft zijn wietplanten in de groeifase veel licht in de juiste kleur. Metaal halide kweeklampen zijn perfecte kweeklampen voor de groeifase, maar ook fluorescente lampen (CFL) zoals T5 of TL zijn in de juiste kleurtemperatuur te krijgen.
Kies bij CFL lampen voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin.
LED kweeklampen stralen tegenwoordig vaak een full spectrum licht, dat geschikt is voor de gehele cyclus. Er zijn echter ook LED’s met een speciale kleurinstelling voor de groeifase, en er bestaan ook LED’s die speciaal voor de groeifase gemaakt zijn. Het groeilicht in de juiste kleur zorgt ervoor dat de plant niet hoeft te strekken om aan voldoende licht te komen, zoals bij rood bloeilicht gebeurd.
Geef groeiende wietplanten ook voldoende licht, ongeveer evenveel als je in de bloeifase van plan bent te geven. Ga je bijvoorbeeld afbloeien met een 400 Watt HPS lamp, groei dan ook onder een 400 Watt metaal halide lamp. Zo kan je wietplant zich optimaal ontwikkelen en voorbereiden op een geweldige bloeifase.
Dikke stammen kunnen dikke toppen dragen. De groeifase is de perfecte tijd om dikke stammen te kweken. Dit doe je vooral door je planten bloot te stellen aan wind. Zet dus altijd een ventilator in je kweekruimte, een zwenkventilator is het beste maar een stilstaande mag ook (richt die alleen niet direct op je planten om windstress te voorkomen). Door de wind bewegen de takken en dat maakt ze sterker en dikker.
In de groeifase kun je je wietplanten nog manipuleren en de vorm ervan naar je hand zetten. Toppen, fimmen, scroggen en andere vormen van plantentraining dien je in de groeifase uit te voeren. Hiermee kun je je planten een mooi gelijkmatig en horizontaal groeiend bladerdek geven, zodat elke plant het maximale kan opleveren in de bloeifase. De minimale training die je zou moeten geven is in ieder geval toppen, het is super gemakkelijk en een kwestie van het bovenste topje uit de plant knippen. Doe het minimaal één keer en wel voordat je je planten in de bloeifase zet.
Zijn je planten in een week of vijf, zes uitgegroeid tot een mooi formaat van ongeveer twee derde van de uiteindelijk gewenste grootte? Zet dan de klok maar om naar 12/12 voor de bloeifase.