Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Al lange tijd staat cannabis met haar werkzame stoffen (cannabinoïden) enorm in de belangstelling van wetenschappers. Wereldwijd worden de vele medische toepassingen van de plant en haar stoffen onderzocht. En er wordt gekeken naar hoe ze het best ingezet kunnen worden tegen diverse ziekten.
Een van de meest bestudeerde ziektes is kanker. Een in veel gevallen moeilijk behandelbare aandoening die jaarlijks veel mensen slachtoffer maakt. Gedacht wordt dat delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), de meest bekende cannabinoïde uit wiet, kanker zou kunnen behandelen door de voorgeprogrammeerde celdood (apoptose) in zieke kankercellen te stimuleren. Zoals te zien in onderstaande video.
Hoewel veel van dit soort onderzoeken zich nog in vroege stadia bevinden, laten diverse studies nu al zien dat componenten uit de cannabisplant de tumorgroei kunnen remmen. En nu is ontdekt dat het gebruik van cannabinoïden in combinatie met chemotherapie, de anti-tumor werking van beide middelen kan versterken.
Aan de universiteit van Londen bestudeerde een team oncologen het effect van cannabinoïden op leukemiecellen. In een petrischaaltje (in vitro) was te zien dat de cannabinoïden niet alleen het afsterven van de zieke cellen stimuleerden, maar dat de volgorde waarin de stoffen in combinatie met chemotherapie werd gebruikt, hier een grote invloed op heeft.
De cannabinoïden, toegediend in een geconcentreerde vorm, versterkten alleen de behandeling als ze ná de chemotherapie werden gebruikt. In de onderzoeksresultaten wordt verder aangegeven dat bij een omgekeerde volgorde, het effect van de cannabinoïden door de chemotherapie wordt verminderd.
‘We laten voor het eerst zien dat de volgorde waarin cannabinoïden en chemotherapie worden gebruikt, cruciaal is voor de effectiviteit van de behandeling’, zegt hoofdonderzoeker Dr. Wai Lu tegen New Atlas over de studie die werd gepubliceerd in de International Journal of Oncology.
De wetenschappers geven aan dat deze studie, zoals zoveel studies naar het effect van cannabinoïden op kanker, zich nog in een vroeg stadium bevindt. Dit onderzoek werd uitgevoerd in petrischaaltjes in een laboratorium, en klinische onderzoeken met dieren en mensen zullen meer duidelijkheid moeten scheppen.
Dr. Liu en zijn team geven in hun rapport nog aan dat deze resultaten niet betekenen dat het roken van wiet anti-kanker eigenschappen heeft. ‘Deze extracten zijn uiterst geconcentreerd en gepurificeerd. Cannabis roken zal niet hetzelfde effect teweegbrengen’, voegt hij toe.
Op de lange termijn zou dit soort onderzoek ervoor kunnen zorgen dat cannabinoïden worden gebruikt om lagere doses chemotherapie te versterken. Huidige behandelingen worden daardoor effectiever, maar met minder bijwerkingen.