Doe-het-zelf • Wietolie maken met de (Nederlandse) Pot by Noids
Dokter Groen (bekend van CNNBS.nl) maakt stap voor stap cannabisolie met THC van oude wiet in het 'wietoliezetapparaat' POT by NOIDS.
Wietolie is een populair volksmedicijn. Echter is niet alle wietolie van goede kwaliteit en weet je niet altijd wat je tot je neemt totdat je het test. Cannabisolie van een social club wordt vaak verstrekt met openbare testrapporten. Als je wietolie van iemand krijgt kun je het zelf ook online laten testen.
Medicinale cannabis wordt alsmaar populairder. Vooral verdunde extracten van de werkzame stoffen uit de plant – wietolie – is bijna niet aan te slepen. Het middel wordt succesvol ingezet tegen (chronische) pijn door bijvoorbeeld reuma of neuropathie. Maar ook tegen slapeloosheid, de bijwerkingen van de behandeling tegen kanker, mentale aandoeningen als angst en stress en verschillende spijsverteringsstoornissen.
Veel consumenten maken heel verstandig hun eigen wietolie, bij voorkeur van zelfgekweekte cannabis. Dat kan gemakkelijk zelf thuis, al is het verstandig te letten op een aantal factoren die invloed hebben op de kwaliteit van je product. Lees hier waar je op moet letten bij het maken (en kopen) van wietolie.
Doordat je het product zelf maakt weet je precies welke wietsoort je tot je neemt, heb je een idee van de hoeveelheid werkzame stof en de eventuele vervuiling in de wietolie. Zo kom je dus niet zo snel voor verrassingen te staan wanneer je het gebruikt. Desondanks is het aan te raden om ook je zelfgemaakte wietolie te testen op actieve stoffen en eventueel ongewenste reststoffen. Pas dan weet je zeker hoe sterk je cannabisolie is en of deze tijdens het productieproces schoon is gebleven van ongewenste stoffen.
Andere patiënten vertrouwen op liever op een social club zoals Suver Nuver. Vanwege hun constante kwaliteit, lage kosten of het gemak waarmee je daar medicinale olie kunt bestellen. Immers is niet iedereen in staat thuis zelf cannabisolie te vervaardigen. Omdat zij bijvoorbeeld in een huurhuis wonen of door lichamelijke beperkingen.
De social clubs testen hun producten uitvoerig en delen vaak testrapporten met hun leden. Zij worden per slot van rekening verantwoordelijk gehouden voor de kwaliteit van de producten door hun vele duizenden patiënten; en zijn er dus op gebrand gegarandeerd veilige en constant kwalitatieve wietolie te verstrekken.
Als je wietolie van een ander krijgt, van of via een kennis bijvoorbeeld, kun je deze beter laten testen voordat je het gebruikt. Het kan immers zomaar zo zijn dat je een nare ervaring te wachten staat als de wietolie veel sterker is dan je wellicht gewend bent of verwacht. Maar ook als achteraf blijkt dat er níets in de olie zit.
Er zijn veel goedbedoelende thuisproducenten die graag hun product delen met patiënten in hun omgeving. Echter is niet iedereen even bedreven of hygiënisch, en kan de kwaliteit van deze wietolie dus niet worden gegarandeerd. Bovendien zijn er helaas ook cowboys op de markt die niets geven om de gezondheid van patiënten, maar alleen bezig zijn met het verdienen van geld. Zij verzieken de markt voor goedbedoelende caregivers door de markt te overspoelen met frauduleuze of gevaarlijke producten.
Mediwietsite raadt altijd aan wietolie zelf te maken of te betrekken bij vertrouwde social clubs om te voorkomen dat je wordt opgelicht. Krijg je echter van iemand in je directe omgeving een flesje wietolie aangeboden, laat deze dan testen bij een laboratorium om zeker te weten dat het veilig is deze in te nemen én om te weten hoeveel werkzame stof de olie bevat.
Daarop kun je de dosering baseren, zodat je geen ongewenste bijwerkingen van een teveel aan psychoactieve ingrediënten – zoals delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) – ervaart. Is de wietolie te sterk voor je, dan kun je deze verdunnen voordat je driftig gaat druppelen. Ben je wel per ongeluk íets te high of stoned voor je gevoel? Dan kun je met cannabidiol (CBD) het psychoactieve effect van de THC verminderen.
Wietolie testen kan bij verschillende laboratoria. Dankzij het Online Portaal van Canalyse is het aanmelden van analyses en ontvangen van testrapporten echter makkelijker en veiliger dan ooit – weten wij uit eigen ervaring.
Je meldt je te analyseren sample online aan via de website, plakt de identificatiecode op je sample en verstuurt deze naar de postbus van het lab. Vaak is het resultaat al na 24 uur te bekijken op de website, dus je hoeft er ook niet lang op te wachten.