Artrose (osteoartritis) is een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen in Nederland. In tegenstelling tot wat je wellicht denkt, komt artrose niet alleen onder ouderen voor. Ook jonge mensen kunnen last hebben van deze belemmerende aandoening. Uit onderzoek blijkt cannabis een veilig én effectieve behandeling tegen pijn en ontstekingen bij artrose.
Artrose?
In Nederland lopen ongeveer een miljoen mensen rond met osteoartritis, in de volksmond beter bekend als artrose. Het is daarmee één van de drie meest voorkomende reumatische aandoeningen in de lage landen. In tegenstelling tot de populaire gedachte echter, komt deze ziekte niet alleen onder ouderen voor. De kans op artrose neemt wel toe naarmate je ouder wordt, maar ook jonge mensen kunnen de ziekte krijgen.
Links een gezond gewricht en rechts een door artrose aangetast gewricht. [Afbeelding: Reumafonds.nl]
Artrose kenmerkt zich door pijnlijke (en soms ontstoken) gewrichten, door de verslechterde kwaliteit van het kraakbeen in het bewegingsapparaat.
De kraakbeenkussentjes die voorkomen dat botten tegen elkaar schuren gaan in kwaliteit achteruit, worden zachter en dunner, waardoor het bot onder het kraakbeen vervormt en er zichtbare en voelbare knobbels (osteofyten) kunnen ontstaan.
Deze knobbels beperken niet alleen de flexibiliteit van het gewricht, er kunnen ook zenuwen door bekneld raken met pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies tot gevolg.
Gevolgen en behandeling
Omdat we dagelijks veelvuldig gebruikmaken van onze gewrichten – het vasthouden van een kopje, schrijven, typen, kraan opendraaien, veters strikken of even bukken bijvoorbeeld – kan artrose zeer beperkend zijn voor patiënten. Een Amerikaanse artrose-website onderzocht dat zo’n 80 procent van alle atrose-patiënten op een of andere manier beperkt wordt in zijn of haar beweeglijkheid. Ironisch genoeg kan regelmatige beweging en het behouden van een gezond gewicht de voortgang van artrose juist vertragen.
Patiënten kunnen pijnstillers voorgeschreven krijgen of geadviseerd worden NSAID’s – zoals ibuprofen – te gebruiken tegen de symptomen van hun ziekte. Echter kunnen deze op lange termijn onder meer schadelijk zijn voor de maag en dodelijke maagbloedingen tot gevolg hebben. Bovendien zijn deze middelen niet altijd effectief, maar wel erg duur in de aanschaf.
Wietolie tegen artrose
Cannabis blijkt vaak een effectiever én veiliger alternatief voor deze schadelijke middelen. Sommige artsen zijn er stellig van overtuigd en raden zelfs aan NSAID’s als ibuprofen voor cannabis te verruilen. Immers blijken de meest voorkomende werkzame cannabinoïden in wiet, THC en CBD, enorm potente ontstekingsremmers.
Zowel THC als CBD, in de vorm van wietolie bijvoorbeeld, blijken zeer effectief tegen reumatische klachten.
Er wordt zelfs gedacht dat cannabidiol (CBD) een potentere ontstekingsremmer is dan de daarvoor bedoelde farmaceutica. Bovendien is delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) uit diverse onderzoeken een sterke pijnstiller gebleken. Artrosepatiënten hebben daarom baat bij zowel CBD als THC, in de vorm van wietolie bijvoorbeeld.
Onderzoek
Een studie op dierlijke modellen bevestigt de potentie van cannabis als medicijn tegen artrose. Het stimuleren van CB2-receptoren in de ruggengraat van ratten – met een aan mensen gelijke vorm van artrose – leidde namelijk tot een afname in de pijnreactie en ontstekingsgehalte. Onderzoekers ontdekten bij de dieren met osteoartritis onder meer:
- een verhoogd aantal CB2-receptoren in zenuwcellen en microglia (essentiële ondersteuning voor zenuwcellen);
- tekenen van centrale sensitisatie (verhoogde reactie op pijn als resultaat van irritatie/activatie van pijnzenuwen door beschadiging of zwelling van omliggend weefsel)
Het stimuleren van de CB2-receptoren met – in dit geval synthetische – cannabinoïden leverde de volgende resultaten op:
- JWH133, een CB2-agonist zoals cannabidiol (CBD), verlaagt gedrag dat wordt geassocieerd met pijn en verlaagde ontstekingsgehalten
- toedienen van de CB2-agonist direct op de ruggengraat helpt artrose-pijnrespons voorkomen
- toedienen van de CB2-agonist verlaagt centrale sensitisatie
De wetenschappers prijzen cannabis om haar veelzijdige pijnstillende werking en potentie als reuma-medicijn. [Foto: shutterstock/
Conclusie
Volgens de onderzoekers kan ‘het stimuleren van CB2-receptoren therapeutische voordelen bieden bij de behandeling van (artrose-)pijn’. CB2-receptoren zijn te stimuleren met lichaamseigen cannabinoïden, plantaardige cannabinoïden (uit wiet) of synthetische vormen van deze plantaardige stoffen, zoals in het betreffende onderzoek is gedaan. Onze voorkeur blijft echter uitgaan naar de natuurlijke vorm van cannabidiol, uit hennep of de cannabisplant, als verdunde CBD-olie bijvoorbeeld.
Cannabinoïden-therapiën bieden volgens de wetenschappers ‘een neurobiologische basis voor de pijnstillende effecten van de CB2-receptor’. Hiermee willen ze duidelijk maken dat de pijnstilling door cannabis niet voortkomt uit de regulering van emoties, maar een daadwerkelijke fysiologische reactie.
Tenslotte trekken de wetenschappers drie conclusies uit dit onderzoek. Gezien (1) opiaten-pijnstillers pas een optie zijn voor artrose-patiënten voor wie standaard behandelingen ineffectief zijn of vermeden moeten worden; en (2) het gebruik van opiaten kan leiden tot ongewenste bijwerkingen als verslaving en de dood; en (3) cannabis mogelijk deels of volledig opiaten kan vervangen in sommige gevallen, kunnen patiënten veel baat hebben bij de beschikbaarheid van veilige pijnstillers als cannabinoïden.
[Openingsfoto: shutterstock/poylock19]