(advertenties)
(advertentie)

Uit onderzoek blijken cannabis gebruikende letsel-patiënten een hogere overlevingskans te hebben na een intensive care of ziekenhuisopname. Dit zou liggen aan de verhoogde zuurstofopname en -verwerking in de hersenen van wietconsumenten, vergeleken met patiënten die geen cannabis consumeren.

Licht in je hoofd

Van cannabis word je soms wat licht in je hoofd, dat zul je zelf ook misschien wel eens gemerkt hebben. Hoewel dit een irrelevant gevoel lijkt op het eerste gezicht, is de reden erachter bijzonder interessant én van groot belang voor de medische sector gebleken.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een direct verband bestaat tussen het THC-gehalte in je bloed en het brein z’n vermogen om zuurstof uit het bloed te halen, alsmede de snelheid waarmee zuurstof door de hersenen wordt verwerkt.

Wiet maakt je niet zomaar licht in je hoofd, het verhoogt de opname van zuurstof in je hersenen. [Foto: shutterstock/Roberto Piras]

Studie

Dit fenomeen werd ontdekt aan het centrum voor BrainHealth van de universiteit van Texas in Dallas, onder leiding van Dr. Francesca Filbey. In eerste instantie richtte de studie zich op het begrijpen van de mogelijke neurofysiologische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor cognitieve veranderingen – die worden geassocieerd met cannabis gebruik op de lange termijn.

Daarvoor werden 175 participanten gerekruteerd, waarvan 101 niet-gebruikers en 74 regelmatige cannabisgebruikers. De regelmatige gebruikers consumeerden in hun leven minstens 5.000 keer wiet, waarvan de laatste 60 dagen in aanloop naar de studie op z’n minst dagelijks. Vanaf 72 uur voor de studie mochten zij geen cannabis meer nemen, waarna ze een MRI-scan ondergingen en THC-metaboliten (afbraak-product van THC) in de urine werd gemeten.

Bloedcirculatie

Wetenschappers ontdekten dat participanten met een geschiedenis van cannabis-gebruik een betere bloedcirculatie hebben in de hersenen, meer zuurstof uit dat bloed extraheren en meer zuurstof in de hersenen kunnen verwerken – vergeleken met de niet-cannabisgebruikers.

Dit suggereert volgens de onderzoekers dat delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) – de primaire werkzame stof in cannabis – bloedvaten in de hersenen verwijdt, dan wel nieuwe bloedbanen helpt ontwikkelen waardoor de bloedcirculatie verbetert.

Hoe meer THC in het bloed, des te hoger de zuurstofopname en -verwerking door de hersenen. [Foto: shutterstock/Shidlovski]

Betere overlevingskans IC

De onderzoeksauteurs zijn voorzichtig met het trekken van conclusies op basis van de bovenstaande studie. Toch zou het zomaar kunnen zijn dat deze verhoogde zuurstof-opname de reden is dat cannabis-gebruikers ziekenhuisopnames op de intensive care (IC) vaker overleven, zoals bleek uit een andere studie van de universiteit van Arizona.

Daaruit bleek namelijk een sterke correlatie tussen het gebruik van cannabis en een positievere overlevingskans na een opname op de intensive care. Aan dit grootschalige negen jaar durende onderzoek deden maar liefst 2678 patiënten mee (1339 cannabisgebruikers en 1339 níet-cannabisgebruikers), die werden gesorteerd en gematcht op leeftijd, ernst van letsel en verblijfsduur in het ziekenhuis of op de IC.

Over het algemeen hadden ‘patiënten die cannabis gebruikten een lager sterftecijfer (5,3 procent tegenover 8,9 procent) vergeleken met patiënten die geen wiet gebruikten.’ Voor patiënten die aan een ademapparaat hebben gelegen bleek cannabis-gebruik nog meer verschil te maken. De wiet-negatieve groep had namelijk een dubbel zo hoog sterftecijfer (16,1 procent) vergeleken met de wiet-positieve groep (7,3 procent).

En dit zijn toch positieve geluiden in een tijd waarin duizenden mensen wereldwijd op de intensive care terechtkomen door het covid-19 virus…

[Openingsfoto: mikeledray/Shutterstock]