(advertenties)
(advertentie)
In tegenstelling tot farmaceutische medicijnen heeft het gebruik van wiet géén negatieve invloed op de nierfunctie, blijkt uit onderzoek. Bovendien verhoogt cannabisconsumptie het risico op de ontwikkeling van nierziekten niet.

Van veel reguliere medicijnen weten we dat ze een flinke impact kunnen hebben op ons lichaam, vooral bij langdurig gebruik of hoge doseringen. Sommige farmaceutische geneesmiddelen hebben ernstige bijwerkingen en kunnen zelfs essentiële organen – zoals de lever en nieren – permanent beschadigen; met levensgevaarlijke situaties tot gevolg.

Wereldwijd verkiezen steeds meer patiënten (medicinale) cannabis boven deze schadelijke middelen. Dit blijkt ook uit cijfers van de VN’s International Narcotics Control Board (INCB), waaruit bovendien bleek dat de UK ’s werelds grootste cannabis-exporteur is. Cannabis is in veel gevallen niet alleen een effectiever middel gebleken dan farmaceutica, het is vaak ook veiliger dan reguliere behandelingen.

Invloed mediwiet op organen

Deze enorme toename van cannabisgebruik heeft de laatste jaren bij veel wetenschappers de interesse gewekt om mogelijke gevolgen ervan op de gezondheid te onderzoeken. Immers weten we al langer welke gevolgen farmaceutische medicijnen zouden kunnen hebben op onze organen.

Onderzoekers vragen zich af of cannabis – net als medicijnen – een negatieve invloed heeft op het functioneren van organen. [Foto: shutterstock/Soru Epotok]

Er zijn ook al diverse onderzoeken uitgevoerd naar het effect van cannabisgebruik op de lever en andere organen; met zeer positieve resultaten. Zo blijkt cannabis zelfs zenuwschade door medicijnen aan de lever te kunnen herstellen. Het effect van wietgebruik op de nieren was tot nu toe echter nog maar zeer beperkt onderzocht.

Wiet tast nieren niet aan

Een groep wetenschappers analyseerde daarom de link tussen cannabisgebruik (in het verleden én huidig gebruik) en het voorkomen van nierziekten. Daaruit bleek dat cannabisgebruik níet leidt tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van nierziekten. Althans, in ieder geval niet onder jongere mensen die het middel af en toe gebruiken.

‘Ons onderzoek biedt geruststellend bewijs dat infrequent, relatief licht cannabisgebruik geen nadelig effect heeft op het functioneren van de nieren in gezonde volwassenen onder de 60’, zegt hoofdonderzoeker Dr. Murray Mittleman. Hij is professor epidemiologie aan de Harvard University’s School of Public Health en een co-professor geneesmiddelen aan de Harvard Medical School.

Uit die studie concluderen zij dat cannabisgebruik géén negatieve invloed heeft op het functioneren van de nieren of het ontwikkelen van nierziekten

‘Maar ons onderzoek heeft zich niet gericht op regelmatige gebruikers, ouderen of mensen met reeds bestaande chronische nierziekten’, zegt Murray in een persbericht van Harvard. ‘Er is meer onderzoek nodig om de invloed van cannabis op volwassenen boven de 60 jaar te evalueren en op mensen met reeds bestaande of ontwikkelende nierziekten.’

Het onderzoek

Dr. Mittleman en zijn team analyseerden voor deze studie data van 14.000 Amerikaanse volwassenen tussen de 18 en 59 jaar. Deze groep nam tussen 2007 en 2014 deel aan de National Health and Nutrition Examination enquête. Bijna 5500 van de ondervraagden gaf aan weleens cannabis te hebben gebruikt, maar niet in de laatste 30 dagen. Meer dan 2000 gaf aan wél in de laatste 30 dagen cannabis te hebben gebruikt.

De onderzoekers bekeken vervolgens de gehalten microalbuminuria (een verhoogd level albumine in de urine is een teken van nierziekten) in de deelnemers. Uit die studie concluderen zij dat cannabisgebruik géén negatieve invloed heeft op het functioneren van de nieren of het ontwikkelen van nierziekten.

[Openingsfoto: shutterstock/Shidlovski]