(advertenties)
(advertentie)

Bij het internationale cannabis onderzoeksbureau Prohibition Partners waren ze benieuwd naar de invloed van een (intelligente) lockdown op het consumptiepatroon van medicinale en recreatieve wietconsumenten. Na een onderzoek onder 3.000 personen hebben ze het antwoord.

Een groot deel van de westerse wereld zit momenteel vanwege COVID-19 (het gewraakte coronavirus) thuis in een (intelligente) lockdown. Onderzoekers van Prohibition Partners, een in Londen gevestigd internationaal onderzoeksbureau voor wiet, wilde graag weten wat de impact is van deze wereldwijde crisis op de cannabisindustrie.

Zij hielden een enquête onder 2.988 volwassen cannabisconsumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada. Op 27 maart publiceerden ze hun bevindingen.

Verschil medicinale en recreatieve consumenten

Vanuit Londen concludeert men niet onterecht dat sinds vorige maand consumptiepatronen in alle branches snel zijn veranderd. “Echter, de meerderheid van de consumenten in Europa en Noord-Amerika is van plan om in de komende maanden zijn aankopen van cannabisproducten ofwel te handhaven ofwel uit te breiden”, zo concludeert de opiniepeiling die het bureau vorige week uitvoerde.

Met andere woorden: de wietconsument in de leeftijd van 16 tot 65 jaar blijft redelijk ontspannen onder de coronacrisis die dagelijks door overheden, nieuwsmedia en burgers op sociale media over ons wordt uitgestort.

Vooral medicinale cannabisgebruikers zijn het meest geneigd om hun huidige niveau van wietconsumptie aan te houden.

Vooral medicinale cannabisgebruikers zijn het meest geneigd om hun huidige niveau van wietconsumptie aan te houden. Recreatieve gebruikers aan de andere kant, rapporteren vaker de intentie om hun consumptie te verhogen of te verminderen. Dit kan er volgens Prohibition Partners op wijzen dat de vereiste dosering relatief stabiel blijft bij medicinale gebruikers, terwijl alle veranderingen een drastisch effect hebben op de niet-medicinale consument.


LEES OOK:


Dreigende bevoorradingsproblemen

Het is de vraag of legale en illegale cannabiswinkels kunnen blijven leveren door de crisis. [Creativan]

Prohibition Partners ziet wel een bedreiging voor de cannabismarkt. Namelijk dat er tekorten kunnen ontstaan door bevoorradingsproblemen.

“Natuurlijk is de vertaling van consumentenplannen naar marktrealiteit niet rechttoe-rechtaan en het zal een uitdaging worden om de voorraadlijnen te onderhouden gedurende de komende maanden. Een tekort aan medische middelen – inclusief de tijd en aandacht van medisch personeel – dreigt. En wat er is gaat naar het controleren van de virusuitbraak”, aldus het onderzoeksbureau.

Ook verwacht men dat regio’s die afhankelijk zijn van de import van cannabisproducten de komende maanden voor bevoorradingsuitdagingen komen te staan. Vooral omdat de grensbeperkingen strikter worden en logistiek personeel niet beschikbaar is.

“Regulerende instanties moeten zich nu aanpassen om zich ervan te verzekeren dat de voorraadlijnen open blijven zodat distributeurs aan de vraag naar wiet kunnen voldoen”, vindt Prohibition Partners. “Dit vindt al plaats in regio’s zoals Pennsylvania, waar patiënten een online recept kunnen verkrijgen dat 90 dagen geldig blijft in plaats van 30. En in de UK ,waar de LYPHE Group noodmaatregelen is overeengekomen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken om voor het eerst sublinguale cannabis medicijnen te importeren.”

Ook Nederland wordt genoemd

Geloof het of niet, maar onder meer de Nederlandse regering krijgt een compliment omdat coffeeshops zo snel weer open mochten nadat ons land grotendeels op slot ging.

“Overeenstemmend met onze bevindingen dat mensen meer geneigd zijn om hun consumptie te behouden of te vergroten in de komende maanden, zijn er talloze berichten uit Noord-Amerika en Europa dat consumenten hamsteren bij coffeeshops/dispensaries, wat leidt tot recordverkopen”.

Zij schrijven letterlijk: “Governments in regions like Quebec, Illinois and the Netherlands will keep cannabis stores open despite regional lockdown measures.”

In veel landen is het openhouden van wietverkooppunten bedoeld om de aanvoer van medicijnen naar patiënten te waarborgen, zo denken de Britse onderzoekers. Maar ook – zoals hier het geval is – om te voorkomen dat illegale straathandel opleeft. En daarmee is dit staaltje Nederlandse nuchterheid/zakelijkheid maar mooi tot de rest van de thuis-isolerende wereld doorgedrongen.

[Openingsfoto: Shutterstock/G-Stock Studio]