Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat cannabis een groot positief en preventief effect heeft op metabool syndroom. Deze stofwisselingsaandoening wordt veroorzaakt wordt door een disbalans tussen voedselopname en lichamelijke activiteit en leidt tot o.a. diabetes, hoge bloeddruk en obesitas. Een ziekte die veel voorkomt in de westerse wereld.
Eerst maar eens Wikipedia citeren over wat metabool syndroom – dat dus kan leiden tot de dood in ernstige gevallen – precies inhoudt. Het is een stofwisselingsaandoening die veroorzaakt wordt door een disbalans tussen voedselopname en lichamelijke activiteit. Met andere woorden, te veel eten en te weinig beweging. Hierdoor treedt een verstoring op in de regulatie van de stofwisseling door de hersenen. Het gaat mogelijk om een verstoring van de biologische klok die de stofwisseling, via het autonome zenuwstelsel, aan het dag- en nachtritme aanpast.
Bij de westerse bevolking komt de aandoening vaak voor, met een duidelijke toename in absolute zin, samenhangend met de enorme toename van het overgewicht, daarnaast spelen erfelijke eigenschappen eveneens een rol. Ook in relatieve zin is er sprake van toename van het aantal mensen dat het metabool syndroom ontwikkelt, hierbij is naast de factor overgewicht, de toename van de leeftijd van belang.
Het metabool syndroom is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig ontstaan van aderverkalking. Het risico op het krijgen van deze aandoening aan hart en bloedvaten is ongeveer 16 maal verhoogd ten opzichte van mensen die niet lijden aan het metabool syndroom. Terwijl een hartinfarct twee keer zo vaak voorkomt in deze groep.Een groot gezondheidsprobleem dus, vandaar dat the National Health and Nutrition Examination Survey onderzocht heeft wat de relatie is tussen cannabisgebruik en metabool syndroom. Men baseerde zich op data en een recente studie van de Universiteit van Miami, die gepubliceerd is in the American Journal of Medicine. Deze toont aan dat personen die cannabis consumeren – zelfs als ze dat roken – ongeveer 50 procent minder kans hebben op metabool syndroom dan mensen die nooit cannabis hebben gebruikt!
Deze uitkomst staat dus haaks op het vooroordeel dat blowers luie bankhangers zijn die een slechte levensstijl aanhangen met fout voedsel en weinig beweging.
De University of Miami Leonard M. Miller School of Medicine bestudeerde gegevens tussen 2005 en 2010 van de National Health and Nutrition Examination Surveys. In totaal gaat het om 8.500 mensen tussen de 20 en 59 jaar oud die worden beschouwd als patiënten met mogelijk metabool syndroom. Daarvoor moesten ze aan ten minste 3 van de 6 voorwaarden voldoen, waaronder bijvoorbeeld een laag HDL cholestorol, hoge bloeddruk en een te dik middel. Vervolgens deelde men deze groep in op basis van hun cannabisgeschiedenis: mensen die het nooit deden, gedaan hadden en nog steeds doen.
De wetenschappers in Miami stelden vast dat 19,5% van de deelnemers die nooit wiet hebben gebruikt aan de criteria van metabool syndroom voldoet. Bij voormalige blowers is dat percentage 17,5% en verrassend genoeg – aldus de onderzoekers – zijn actieve cannabisgebruikers de groep die met 13,8% de minste kans heeft op de ziekte!
Cannabisgebruikers lieten een gemiddeld glucose niveau zien (hoeveel suiker er aanwezig is in het bloed). Die gehaltes waren significant lager vergeleken met mensen die nooit cannabis gebruikt hebben. Ook bij het onthouden van drinken en voedsel voor 8 uur – wat men doet bij een diabetestest dus – bleken de glucose niveaus significant lager dan mensen die nooit wiet gebruiken en bovendien was de heupomvang ook significant kleiner bij actieve blowers.
Deze mooie uitkomsten – voor ons cannabisgebruikers tenminste – worden onderschreven door Dr. Julie Holland, een specialist in psychofarmacologie en auteur van ‘The Pot Book: A Complete Guide to Cannabis‘. “Wat draait de insuline resistentie terug? Cannabis. Het blijkt dat het endocannabinoïde systeem intensief betrokken is bij het gebruik van suiker en energie. Regelmatige wietrokers hebben smallere heupen, betere cholesterol en vetzuur-gehaltes en minder insuline resistentie dan mensen die de drug niet gebruiken.” Bovendien ontdekte zij in haar onderzoek dat het endocannabinoïde systeem (ECS) cruciaal is in het onderhouden van iemands metabolisme. Logisch dus ook dat ze stelt dat insuline gevoeligheid en resistentie cruciaal zijn wanneer het aankomt op het controleren van je gewicht.