Het zal je niet ontgaan zijn, maar onlangs werd bekend dat het kweken van 5 planten voor Tilburgse patiënten wordt toegestaan. Inmiddels hebben ook de gemeentes Bergen op Zoom, Vlissingen, Heerlen en Arnhem laten weten dat ze medicinale thuisteelt willen toestaan. Wij helpen de patiënten uit deze gemeentes vast een eindje op weg.
Tilburgse patiënten met een medische verklaring van hun arts, mogen dankzij het besluit van burgemeester Noordanus voortaan onder bepaalde voorwaarden 5 wietplanten kweken voor eigen gebruik. We kunnen ons zo voorstellen dat er onder deze groep patiënten, mensen zitten die er geen benul van hebben hoe ze hun eigen medicijnen kunnen kweken. Om te voorkomen dat ze straks alsnog naar de coffeeshop of apotheek moeten, leggen we in dit artikel uit hoe je als mediwietpatiënt precies genoeg wiet kunt kweken voor je eigen gebruik. Verkoop ervan is strikt verboden, dus het heeft weinig zin om 5 monsterplanten te kweken.
Tilburgse mediwietpatiënten mogen voortaan onder bepaalde voorwaarden zelf hun eigen wiet kweken. Foto: OSSOBUKO, Shutterstock.com
De voorwaarden
Tilburgse patiënten die hun eigen wiet willen kweken moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Om te beginnen mogen er maximaal 5 wietplanten gekweekt worden, een aantal waarmee patiënten prima uit de voeten moeten kunnen. De planten mogen verder ook niet hoger dan drie meter zijn, wat ook geen problemen zou moeten opleveren. Verder dient de kweker over een medische verklaring, niet ouder dan 5 jaar, voor medicinale cannabis van een BIG geregistreerde zorgverlener te beschikken en moet de woning en met name de kweekruimte brandveilig zijn. Ook moet de stroomvoorziening legaal en brandveilig worden aangesloten. De cannabis is strikt voor eigen gebruik en er mag niet mee gehandeld worden. Beroeps- of bedrijfsmatig kweken is uiteraard ook niet toegestaan en tenslotte dient de kweker meerderjarig te zijn.
Verkoop is strikt verboden, dus het heeft weinig zin om 5 monsterplanten te kweken
- Patiënten niet meer dan vijf planten in hun woning telen
- Planten mogen niet hoger zijn dan drie meter
- Teler dient medische verklaring te hebben
- Huis van teler moet brandveilig zijn en de elektriciteitsvoorziening veilig en legaal
- Cannabis moet voor eigen gebruik zijn, verkoop is verboden
- De teler moet meerderjarig zijn
Stap 1: Wat ga je kweken en hoeveel heb je nodig?
Het is natuurlijk fantastisch nieuws wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, maar waar begin je wanneer je nog nooit één wietplant hebt gekweekt? Wel, de eerste stap is volgens ons om te bepalen wat voor wiet je precies nodig hebt en hoeveel je ervan gebruikt. Aan de hand daarvan kun je dan de juiste zaden aanschaffen en bepalen hoe je kweekruimte eruit zou moeten komen te zien.
Patiënten weten doorgaans zelf heel goed bij welke wietsoort ze het meeste baat hebben. Tot nog toe haalde je die wellicht bij de apotheek maar het kan ook dat je een specifieke wietsoort uit het menu van een coffeeshop gebruikte. Punt is dat je hier zaden (of stekken) van nodig hebt en die wellicht niet zo gemakkelijk te krijgen zijn. Bedrocan verkoopt immers geen zaden of stekken van hun wietsoorten. Je zult dan op zoek moeten naar een vergelijkbare soort. De meest gebruikte Bedrocan soort is een sativa met 22% THC en nauwelijks CBD. De soort is op basis van Jack Herer, een soort van Sensi Seeds, hier als zaad verkrijgbaar. Gebruik je een andere soort van Bedrocan of de coffeeshop, ga dan na wat het gehalte aan indica en sativa genetica of de verhouding tussen CBD en THC is. Aan de hand hiervan kun je dan een vergelijkbare wietsoort zoeken. Websites als Seedfinder en Leafly kunnen een goed vertrekpunt zijn in je zoektocht naar de juiste soort.
Bedrocan’s meest gebruikte wiet (Bedrocan®) is nagenoeg hetzelfde als Sensi’s Jack Herer…
Heb je eenmaal de juiste wietsoort gevonden dan kun je op basis van je wietbehoefte bepalen wat voor een soort kweeklamp en bijbehorende kweekruimte je nodig hebt. Het bepalen van je wietbehoefte is makkelijk, je vermenigvuldigd de dagelijkse hoeveelheid wiet in grammen met 120 (het aantal dagen van een gemiddelde kweekcyclus) om uit te komen op een hoeveelheid wiet die je kweekruimte per cyclus moet opbrengen.
Dagelijks gebruik in grammen x 120 = beoogde opbrengst per cyclus
Welke kweeklamp?
Aan de hand van deze simpele formule kun je erachter komen wat voor jou een geschikte kweekruimte is. Hierbij is de kweeklamp de grote bepalende factor. Een voorbeeld: Stel dat je anderhalve gram wiet per dag nodig hebt, dan betekent dat dat je ongeveer 1,5 x 120 = 180 gram droge wiet in je kweekruimte moet produceren. Ga er hierbij van uit dat je ongeveer een halve gram per Watt aan kweeklicht zult oogsten. Geweldige kwekers halen soms veel meer en ook kan een cyclus korter dan vier maanden duren, maar wanneer je uitgaat van een halve gram per Watt en een cyclus van vier maanden dan hou je een slag om de arm. Het is als patiënt erg belangrijk dat je niet zonder komt te zitten. Zeker wanneer je in een kweekruimte investeert heb je waarschijnlijk geen geld meer over om daarnaast nog eens coffeeshopwiet te kopen. Mocht je onbedoeld wat meer kweken dan je zelf nodig hebt, dan kun je natuurlijk altijd wat langer wachten met een volgende kweekcyclus.
Waar je op moet letten bij de aanschaf van een HPS kweeklamp
- Koop een digitaal voorschakelapparaat, deze zijn veiliger dan analoge omdat ze minder warmte produceren.
- Sluit altijd een relais aan om doorbranden van de schakelklok te voorkomen.
- Kun je zelf geen relais aansluiten, gebruik dan een kant en klare schakelklok met ingebouwd relais of laat een relais aansluiten door een elektricien.
- Raak HPS kweeklampen nooit met je handen aan, maar gebruik een droge doek wanneer je ze in het armatuur schroeft. Het vet van de huid brandt in op het glas en verkort de levensduur van je lamp.
- Vraag om hulp bij het aansluiten wanneer je dit zelf niet kunt, en plaats het voorschakelapparaat buiten de kweekruimte op een brandveilige plaats.
- Hang een HPS kweeklamp op aan in hoogte verstelbare hangers die hiervoor bestemd zijn. Een HPS kweeklamp dient altijd op 10 procent van het wattage in centimeters boven de planten te hangen 400 watt = 40 cm, 600 watt = 60 cm enzovoorts.
Een 400 Watt HPS kweeklamp is een betrouwbare keus voor iemand die 1,5 gram wiet per dag nodig heeft. Foto: MZinchenko, Shutterstock.com
In ons voorbeeld zou het gebruik van anderhalve gram wiet per dag dus betekenen dat je een kweeklamp van minimaal 360 Watt nodig hebt. Het maakt daarbij niet heel veel uit of je met LED of HPS gaat kweken. Led kweeklampen zijn doorgaans duurder in de aanschaf maar gaan wat langer mee. Sommige led kweeklampen zijn ook efficiënter en leveren dus iets meer wiet op. Een 400 Watt HPS kweeklamp is in dit voorbeeld wellicht de betere keus. Deze presteert bewezen goed, kost niet veel en is gemakkelijk om mee te werken. Voor patiënten die meer wiet nodig hebben zijn er ook 600 Watt HPS kweeklampen te koop. In totaal wordt het maximale wattage aan kweeklicht gesteld op 800 Watt. Heb je minder wiet nodig dan is een 250 of zelfs een 150 Watt HPS kweeklamp te gebruiken.
Kweekruimte
Als kweekruimte is een kant en klare kweektent het meest geschikt. Dit soort tenten beschikken over alle mogelijke openingen en zijn aan de binnenkant voorzien van reflecterend materiaal. De plafonds hebben stevige stangen om lampen en andere apparatuur aan op te hangen. Een kweektent is relatief het goedkoopste in de aanschaf en je hebt hem in een middagje opgezet.
De 400 Watt HPS kweeklamp uit ons voorbeeld van een patiënt die 1,5 gram wiet per dag nodig heeft, kan prima in een kweektent van een meter bij een meter. Voor een 600 Watt lamp heb je al snel een kweektent va 120 bij 120 centimeter nodig en voor 800 Watt aan kweeklicht heb je minstens een ruimte van 2 bij 2 meter nodig. Wil je een kleinere kweektent zoals een van bijvoorbeeld 60 x 60 cm dan kun je beter een bescheiden led kweeklamp kiezen. Let ook op de hoogte want hoe hoger het wattage, hoe hoger ook de planten en de afstand van de lamp. Het is daarom aan te raden om voor een zo hoog mogelijke kweektent te kiezen. Tenten van het merk Gorilla zijn uitermate degelijk en hebben de mogelijkheid om in de hoogte uitgebreid te worden.
Een kweektent in elkaar zetten is niet moeilijker dan een IKEA kast monteren.
Lucht
Naast licht hebben wietplanten ook verse lucht nodig. Dit is enerzijds nodig om genoeg CO2 te kunnen opnemen en anderzijds zorgt het afzuigen van gebruikte lucht voor de nodige koeling in de kweektent. Om gebruikte lucht af te voeren en nieuwe lucht aan te voeren gebruik je een afzuigventilator. Deze sluit je aan op een koolstoffilter die de geur van wietplanten uit de lucht filtert zodat je geen stankoverlast veroorzaakt. De warme lucht voer je aan de bovenkant van je kweektent af. Hierdoor ontstaat een onderdruk in de kweektent waardoor verse lucht door een lichtdichte opening aan de onderkant van de kweektent vanzelf naar binnen wordt gezogen. Kweektenten hebben zulke lichtdichte openingen vaak al.
Bij kleine kweekruimtes kun je volstaan met het afvoeren van de lucht in de kamer waar de kweektent staat. Een open raam op een kier zorgt ervoor dat er voldoende verversing van de lucht in de kamer is. Heb je een 1000 Watt lamp en een flinke tent, dan dien je de lucht direct naar buiten af te voeren door de afzuiger via een slang naar buiten te lijden. laat je bij de aanschaf van een kweektent en lamp informeren over een geschikte afzuiger. Deze dient de lucht in je kweektent minimaal 3 tot 5 keer per minuut te kunnen verplaatsen. Let bij de aanschaf ervan ook op het geluid die de afzuiger produceert en de weerstand van het koolstoffilter en luchtslangen die de benodigde capaciteit van de afzuiger verhogen.
Hang het koolstoffilter en de afzuiger op met stevige spanbanden.
Tenslotte is het belangrijk dat de lucht in de kweektent in beweging blijft. Dit regel je door een gewone ventilator in de tent te laten draaien. Een zwenkventilator is voor je planten het beste aangezien die alle vijf de planten bereikt. Richt een ventilator niet recht op de planten maar vlak boven het bladerdek zodat de planten altijd lichtjes in beweging zijn.
Kweken
Wanneer je er zeker van bent dat je alle apparatuur veilig hebt aangesloten (laat het bij twijfel controleren door een elektricien, je hebt toestemming dus je hoeft het niet stiekem te doen!) dan begint het kweken zelf. We kunnen in dit artikel onmogelijk ingaan op alle facetten daarvan, maar zullen je wel van de basisinformatie en de nodige links naar andere artikelen geven. Wij schreven ook al eerder een beginnersgids voor binnenwiet kweken.
Het kweken van je eigen wiet gaat het makkelijkst op aarde. Je kweekt slechts 5 planten dus kies voor mooie grote potten met aarde. Hoe groter het volume aan aarde, hoe makkelijker de kweek en hoe groter de planten. Een 12-literpot is een mooi formaat voor een kweektent van 1 x 1 meter maar als je de ruimte hebt, ga dan liever nog een maatje groter, lees hier alles over potten en maten. Ontkiemen doe je bij voorkeur buiten de pot en eenmaal uitgekomen is het slim om zaailingen eerst een week of twee in een klein potje te laten groeien voor je ze verpot in de grote potten. Lees hier hoe je wietzaden kunt ontkiemen en hier hoe je ze in de eerste twee weken verzorgt.
Wanneer de kweekruimte veilig is aangesloten, begint de teelt van je eigen medicijn met het ontkiemen van zaden van de juiste medicinale wietsoort.
Wanneer je zaailingen eenmaal kleine plantjes zijn en ze in hun grote potten zijn verpot, beginnen ze echt aan hun groeifase. Hoelang deze fase duurt bepaal je als kweker zelf, maar een week of vijf geeft je planten een goede basis. Zolang je wietplanten 18 uur licht per dag geeft en 6 uur donker blijven ze in hun groeifase. Lees hier alles over deze periode en hoe je wietplanten tijdens de groeifase het beste verzorgt.
Na de groeifase schakel je het licht op 12 uur per dag aan en 12 uur per dag uit. Dit zorgt ervoor dat de plant gaat bloeien. Let op want de bloeifase gaat van start met een explosieve groei waarin wietplanten wel twee keer zo groot worden, en bij sommige planten zelfs meer. Een week of drie, vier na het omschakelen van 18/6 naar 12 uur licht en 12 uur donker stopt deze explosieve groeiperiode en zie je dat toppen beginnen te vormen. Lees hier hoe je wietplanten in de bloeifase dient te voeden en te verzorgen.
Oogsten doe je wanneer de toppen rijp zijn, hoe je dat kunt zien lees je hier. Het oogsten zelf is niet al te moeilijk. Je knipt de planten simpelweg onderaan de stam of tak (als je erg grote planten hebt) af en ontdoet ze van de grootste bladeren. Vervolgens hang je ze in de kweektent te drogen, wat een dag of tien duurt. Of de wiet voldoende gedroogd is kun je controleren met de knaktest. Hierna knip je alle laatste kleine blaadjes van de wiet af en kun je de wiet laten rijpen in potten. Curen noemen we dit. Na het curen kun je de wiet desgewenst verder verwerken tot wietolie.
Kweekgemak
Patiënten die maar een kleine hoeveelheid wiet nodig hebben, kunnen tenslotte ook kiezen voor een kant en klare microkweekkast zoals de Mediwiet kweekkast. Deze heeft een 144 Watt LED-kweeklamp en is al helemaal ingericht met afzuiger en koolstoffilter en timer. Daarmee is het inrichten van de kweekruimte een kwestie van de stekker in het stopcontact steken. Je kunt hem gebruiken om je eigen wiet mee af te bloeien maar bijvoorbeeld ook om een moederplant of stekken in voor te laten groeien. Hier vind je de kweekverslagen van Dokter Groen met deze kweekkast, en hier kun je de kast bestellen. Hij kost 499 euro en dat is inclusief bezorging aan huis.