30% meer opbrengst door wietplanten te snoeien?
Plantentraining: 30% meer wiet oogsten (ten opzichte van ongetrainde wietplanten) door de juiste bladeren op het juiste moment te snoeien.
Wie een druk bezette agenda heeft, kan niet altijd dagelijks tijd vrijmaken om zijn wietplanten te verzorgen. Wellicht heb je een baan die van je vereist dat je zo af en toe een weekendje in het buitenland zit. In zulke gevallen moet je een strakke planning maken en zorgen dat je planten die dagen op eigen kracht overleven. Hoe combineer je een serieuze kweekhobby met een even zo serieuze baan of anderzijds gewoon een volle agenda? Tijdbesparende tips voor drukke cannabis-tuiniers.
Wiet kun je op heel veel verschillende manieren kweken en iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sommige weeksystemen zijn dus ook arbeidsintensiever dan anderen. Wanneer je van jezelf weet dat je het erg druk hebt moet je dus niet alleen een kweekstijl kiezen die je goed ligt, maar die ook niet al teveel van je dagelijkse aandacht vraagt.
Zomers buiten wiet kweken is wellicht de minst arbeidsintensieve methode. Goed, je kunt dan misschien niet het hele jaar door kweken maar het past prima in een drukke agenda. Wanneer je wietplanten in de volle grond zet heb je er eigenlijk bijna helemaal geen omkijken naar. Een wietplant in de volle grond zal bijna niet kunnen uitdrogen en wanneer er maar voldoende organisch materiaal in de aarde zit, zal ze ook niets aan voeding tekort komen. Buitenplanten in grote potten kunnen ook wel een paar dagen zonder aandacht, maar vergeet niet om het weer in de gaten te houden. Wanneer de zon op een hete dag vol op een potplant inbrand, kan het water wel erg snel verdampen. Zet je wietplant op zulke dagen even op een schaduwrijke plek voor vertrek, dan moet het goed komen.
Wanneer je soms een dag of een weekend afwezig bent, overweeg dan eens een hydrologisch kweeksysteem te gebruiken. Deze hebben namelijk vaak een waterreservoir waaruit je planten een paar dagen kunnen drinken. De noodzaak om dagelijks water te geven vervalt hierdoor, zolang je er maar wel voor zorgt dat het reservoir vol zit voor je vertrekt. Volg de introductieserie van onze zustersite RollingStoned over kweeksystemen hier en hier om erachter te komen of hydrokweken wellicht wat voor je is en welk systeem het beste aansluit op jouw kweekbehoeften.
Wanneer je voor kweekspullen gaat shoppen, dan zijn er ook dingen die je kunt overwegen te kopen om de tijd die je in je kweektent moet doorbrengen te verkorten. Een hele goedkope oplossing om tijd mee te besparen is een grote pot. Hoe groter je plantenpot namelijk is, hoe meer water en voeding de aarde kan vasthouden en hoe minder vaak je dat dus hoeft toe te voegen. Een grotere pot zorgt er daarnaast trouwens ook voor dat wietplanten groter worden maar we mogen aannemen dat je daar geen bezwaar tegen hebt. Tenzij je maar beschikt over een beperkte ruimte.
Let er wel op dat je planten liever niet meteen in een joekel van een pot staan, maar liever starten in een kleinere pot. Wanneer ze uit het kleinere potje zijn gegroeid kun je ze zonder problemen in een grote container verpotten. Je kunt wietzaden wel direct in een grote container laten ontkiemen, maar dan hebben ze vaak een langzamere start omdat ze in grote potten al snel teveel water krijgen wanneer ze nog klein zijn. Smart potten van stof en Air-pots met gaten kun je beter niet gebruiken wanneer je weinig tijd om handen hebt. Hierin drogen kluiten snel uit waardoor je juist erg vaak zult moeten bewateren.
Als het op licht aankomt ben je het beste af met HPS lampen of LED kweeklampen. Deze hebben een goede dieptestraling waardoor je de lampen niet dagelijks hoeft te verhangen. De lampen kunnen op redelijke afstand van de planten hangen en hebben veel kracht zodat je planten niet teveel zullen strekken en zo in de lamp zullen groeien. Fluorescente lampen zoals spaarlampen en TL (T-Neon) zijn juist erg arbeidsintensief. Ze hebben nauwelijks dieptestraling waardoor ze zo dicht mogelijk op je wietplanten moeten hangen en je dus constant (bijna dagelijks) de hoogte moet aanpassen.
Kweektenten zijn natuurlijk lekker snel opgezet, en het spreekt voor zich dat een kweekkast timmeren je meer tijd kost. Dit geldt voor een hoop dingen die je zelf kunt maken. Kant en klare kweeksystemen vereisen veel minder onderhoud en aanpassingen dan alles wat je zelf in elkaar knutselt, nog afgezien van het knutselwerk zelf. Probeer niet alles zelf te maken wanneer je het toch al druk hebt maar ga voor kant en klare betrouwbare kweekspullen.
Een goed georganiseerde kweektent vraagt veel minder tijd dan een rommelige waar niet over na is gedacht. Zorg er bijvoorbeeld voor dat water in de buurt is en een plek om je voedingswater te mengen. Ook is het handig om je kweekruimte zo in te richten dat je gemakkelijk bij al je planten kunt. Het spreekt voor zich dat het niet echt snel gaat wanneer je eerst planten uit je kweekruimte moet tillen om bij de achtersten te kunnen.
Je realiseert het je niet zo snel, maar zoeken naar een pH meter en voedingsflessen, een EC-meter of een schaar, binddraad en ga zo maar door kost erg veel tijd. Veel meer dan je denkt. Leg alles op een vaste plaats bij je kweekruimte en je bespaart jezelf een hoop tijd.
Niet alleen de randapparatuur en de verzorging kosten tijd, maar ook de planten zelf. Kies een soort die sterk en vitaal is en goed bestand is tegen aanvallen van buitenaf zoals schimmels en ongedierte. Je zult begrijpen dat het oplossen van zulke problemen ook veel tijd vraagt. Zulke informatie over wietsoorten kun je vinden op websites van wietzaden aanbieders of bijvoorbeeld vragen op een forum over cannabis.
Autoflowers bloeien ongeacht het aantal dagelijkse lichturen. Deze soorten hoef je dus niet zelf op een bepaald lichtregime te zetten of handmatig in de bloei te brengen, weer wat tijd bespaard. Zet een autoflower en haal uitstekende resultaten door haar direct in een grote pot onder een 18-urig (18 uur licht, 6 uur donker) lichtregime te laten groeien van zaad tot oogst.
Kwekers met groene vingers en veel tijd trainen hun planten voornamelijk om meer wiet per plant te kunnen oogsten. Ze buigen, vlechten, toppen, fimmen, supercroppen en doen nog veel meer om hun planten naar hun hand te zetten. Deze technieken werken uitstekend en verhogen de opbrengst per plant maar kosten ook veel tijd. Een Sea of Green opstelling is echter een veel minder arbeidsintensieve methode om veel wiet per Watt te kweken. Je kweekt meer planten naast elkaar, maar laat ze gewoon gaan. Zet ze in één grote plastic bak en je kunt ze in één keer allemaal water geven.
Een andere manier die niet teveel geknutsel vraagt, is gewoon wietplanten onder led of HPS te kweken en ze hun gang te laten gaan. Je hoeft ze niet te trainen maar kunt bijvoorbeeld gewoon een of twee keer toppen en lekker groot laten worden voor je ze in de bloei zet. Je hebt dan wel een aardige hoge kweekruimte nodig maar de oogsten van ongetrainde wietplanten kunnen nog altijd uitstekend zijn, en er is niets mooier om te zien dan een grote wietplant in zijn natuurlijke vorm, kijk maar eens.