Cannabis microdoseren (+5 tips) tegen depressies
In kleine hoeveelheden kan cannabis een groot effect hebben op neerslachtige gevoelens of depressiviteit. Ontdek de voor- en nadelen en lees onze 5 tips over cannabis microdoseren.
De wetenschap lijkt steeds eensgezinder over een mogelijke oplossing voor de vreselijke eetstoornis anorexia: wiet. Ook durven steeds meer patiënten ervoor uit te komen dat zij kunnen leven met de stoornis dankzij wiet, zoals de patiënt die verderop haar verhaal deelt. Heb jij anorexia of ken je iemand die eraan lijdt? Lees dan vooral verder.
Anorexia nervosa is een bekende maar zeldzame eetstoornis. Minder dan 2 procent van de wereldbevolking heeft deze eetstoornis, maar de gevolgen zijn vreselijk. Patiënten hongeren zichzelf uit omdat ze bang zijn om dik te worden. De complicaties zijn ernstig. Naast ondervoeding leidt anorexia tot zwakke botten (osteoporose) als gevolg van botverdunning, spijsverteringsproblemen, hartproblemen en zelfs de dood.
Van wiet kan je een zogenaamde ‘vreetkick’ krijgen; een onbedwingbare drang om te eten. Deze eetlustbevorderende eigenschap van cannabis wordt al jaren succesvol toegepast bij kankerpatiënten die door chemotherapie geen eetlust hebben. Kan deze eigenschap mensen met anorexia nervosa en andere eetstoornissen helpen?
LEES OOK: Vreetkick is een mechanisme om te overleven
Het antwoord is misschien niet zo eenvoudig, omdat eetstoornissen vaak een sterk onderliggend, mentaal probleem kennen. Als de behandeling van anorexia zo eenvoudig was als het aanmoedigen van eetlust, zou het waarschijnlijk niet bestaan. Gelukkig is wiet ook in staat om meerdere problemen tegelijkertijd aan te pakken. Anorexia gaat namelijk gepaard met angst en depressie; twee aandoeningen die de werkzame stoffen in cannabis ook goed kunnen behandelen.
De wetenschap is niet blind voor het mogelijke nut van wiet bij anorexia. Er zijn al diverse onderzoeken gedaan, zoals deze uit 2011. De studie concludeert dat het stimuleren van CB1-receptoren een mogelijke langetermijnoplossing is. Deze wetenschappers denken namelijk dat een groot deel van het probleem ligt in een disfunctioneel endocannabinoïden-systeem. Dit is een belangrijk mechanisme in ons lichaam dat ook goed reageert op de werkzame bestanddelen in wiet.
De onderzoekers zagen vooral slecht functionerende receptoren in de insular cortex. Dit is een hersengebied waar lichaamsperceptie, spijsverteringsinformatie, beloning- en emotie-verwerking wordt geregeld. Door in dat gebied CB1-receptoren te stimuleren, herstelt de balans die nodig is voor een gezond eetgedrag.
LEES OOK: Klinisch Endocannabinoïden Tekort • dit is het en zo los je het op
In 2013 ontdekte een Deense studie, gepubliceerd in het International Journal of Eating Disorders dat Dronabinol, een synthetische vorm van cannabis, anorexia-patiënten kan helpen om aan te komen. Het geneesmiddel werd naar verluidt goed verdragen en gekoppeld aan gewichtstoename bij personen die tweemaal daags 2,5 milligram Dronabinol slikten. De resultaten werden ook vergeleken met deelnemers die een placebo namen. Helaas betreft dit een synthetische vorm van cannabis. Maar het is wel een aanwijzing.
Anorexia-patiënten ervaren ook veel angst. Angst om dik te worden ligt aan de basis van de aandoening. Maar mensen met anorexia zijn niet gek. Ze ervaren ook angst omdat ze weten dat de ziekte hen kapot maakt.
Angst is een van de meest gehoorde redenen om medicinale wiet te gebruiken. De wetenschap sluit zich hier in toenemende mate bij aan; er is bewijs dat wiet in staat is om angsten te remmen. Een studie uit 2018 bijvoorbeeld, gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders, toonde aan dat lage doses cannabis angstniveaus, stress en depressie op de korte termijn aanzienlijk verlaagt.
Interessant is dat onderzoekers ook aantoonden dat vrouwen op de korte termijn een grotere vermindering van angst ervaren dan mannen. Dit is een belangrijke overweging, aangezien vrouwen drie keer meer kans hebben op anorexia.
De relatie tussen angst en cannabisgebruik is wel erg complex. Een meta-analyse van 31 afzonderlijke onderzoeken gepubliceerd in 2014 in BioMed Central Psychiatry suggereert dat angst vaker voorkomt bij cannabisgebruikers dan niet-gebruikers.
Dit kan twee dingen betekenen: wiet maakt angstig of mensen die last hebben van angst gebruiken vaker wiet als zelfmedicatie. Meer onderzoek is nodig, maar dit onderzoek uit 2019 gaat uit van de laatste optie.
In een interview met het Californische bedrijf Weedmaps vertelt een 32-jarige vrouw wat wiet voor haar betekent in de strijd tegen anorexia. Ze gebruikt pseudoniem ‘Missy Hope’ omdat ze niet wil dat haar echte naam bekend wordt.
Voordat de eetstoornis zich ontwikkelde, had zij nog nooit over de aandoening gehoord. Dat veranderde toen Hope 15 jaar oud was. Onzeker over haar lichaam en depressief na de recente scheiding van haar ouders, begon ze zichzelf uit te hongeren. “In het begin wist ik niet dat ik mezelf uithongerde. Ik dacht gewoon dat ik echt gedisciplineerd bezig was door elke dag alleen fruit en groenten te eten. Toen ik nog maar krap 45 kilo woog, realiseerde ik me niet dat mijn uiterlijk mensen bang maakte.”
Inmiddels heeft Hope haar anorexia overwonnen via een intern behandelingsprogramma dat werd aangevuld met medicinaal cannabisgebruik. Volgens Hope ontdekte ze wiet rond dezelfde tijd dat ze aan het programma begon.
Net als veel voormalige anorexia-patiënten kampt Hope nog steeds met de nadelige gevolgen van deze aandoening. Maar tot op de dag van vandaag biedt wiet haar de nodige verlichting. “Het gebruiken van wiet heeft mij geholpen bij angst en depressie, maar ik vecht nog steeds met ze”, legt ze uit. “Ik heb het gevoel dat ik altijd, tot op zekere hoogte, met deze problemen en zelfs met voedsel zal worstelen.”
Hope’s voortdurende inspanningen om met haar depressie en angst om te gaan, komen vaak voor bij mensen die herstellen van anorexia. Sommige medische experts zijn van mening dat cannabis vooral nuttig kan zijn bij het beheersen van deze voortdurende psychische symptomen.
De auteurs van een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in het Israeli Journal of Psychiatry Related Science, concluderen dat met name THC “een effectief component kan zijn bij de behandeling van de psychologische symptomen van AN (anorexia nervosa).” Deze bewering komt voort uit de resultaten van een onderzoek bij negen anorexia-vrouwen die verbeteringen in zelfzorg en gemoedstoestand rapporteerden na behandeling met dagelijks 1 tot 2 milligram THC, gedurende vier weken. Belgische onderzoekers kwamen overigens tot dezelfde conclusie. Overigens is ook CBD heel waardevol voor mensen met anorexia.
Cannabis kan angstgevoelens verlichten, de eetlust stimuleren en stemming verbeteren, waardoor het mogelijk een aanvullende behandelingsoptie is voor anorexia nervosa. Gezien bovenstaande resultaten is dit in ieder geval het proberen waard.
Ga je voor het eerst medicinale wiet gebruiken? Begin dan altijd met een hele lage dosis en bouw rustig op. Doseren luistert heel nauw bij wiet en de beste resultaten worden juist behaald met een lage dosis. Less is more. Lees hier meer over doseren en informeer ook altijd je arts zodat die op de hoogte is.