Voel jij je regelmatig ineens heel angstig, ongemakkelijk of bezorgd? En is zo’n moment dermate heftig, dat je het gevoel hebt controle te verliezen? Dan kan het zijn dat je worstelt met een paniekstoornis. Deze stoornis kan zo heftig zijn, dat het relaties, werk en algemeen welzijn beïnvloedt. Ontdek hier hoe medicinale wiet bij een paniekstoornis (en veel soorten angst) werkt.
Een paniekstoornis kan het leven enorm beheersen. Mensen die eraan lijden, leven constant in angst, slapen slecht en komen niet zelden in een neerwaardse spiraal. Ze vrezen het moment dat er weer een aanval komt. En als die komt, gaat dat samen met heftige mentale en fysieke klachten. De behandeling bestaat uit gedragstherapie, niet zelden in combinatie met medicijnen.
Medicatie tegen paniekstoornissen zijn zwaar en hebben bijwerkingen. Wiet bij een paniekstoornis is echter het proberen waard, omdat het natuurlijk is en nauwelijks bijwerkingen heeft. In dit artikel ontdek je hoe dat werkt.
Wat zijn paniekstoornissen?
Een paniekaanval treedt op wanneer iemand plotseling een intense angst ervaart, zonder echte oorzaak, of reëel gevaar dat zo’n heftige reactie verantwoordt.
Paniekaanvallen kunnen uiterst beangstigend zijn. Wanneer ze ontstaan, kan het zelfs de indruk wekken dat iemand een hartaanval krijgt en het bewustzijn verliest. Allemaal symptomen die de paniek verder aanwakkeren.
Paniekstoornissen kunnen het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Mensen die er last van hebben, melden zich vaker ziek op werk en vermijden bepaalde plekken die een aanval triggeren. Dit gedrag bevestigt de stoornis alleen maar, waardoor het steeds erger wordt.
De oorzaak van een paniekstoornis wordt veelvuldig onderzocht, maar er is nog geen consensus over de oorzaak. Onderzoekers bestuderen de structuur van de hersenen en de stofwisseling daarin. Een paniekaanval lijkt immers op een soort kortsluiting in het brein. Men denkt daarom dat biologische processen en verschillende delen van de hersenen een rol spelen bij deze buitenproportionele vorm van angst. Anderzijds zijn er aanwijzingen dat erfelijke belasting een rol speelt. Maar ook een emotionele, traumatische gebeurtenis, zowel positief als negatief, kan de stoornis triggeren.
Meer dan een miljoen landgenoten hebben regelmatig last van angsten of paniekaanvallen… [beeld: NotionPic/Shutterstock]
Soorten paniekstoornissen
Paniekstoornis is een vorm van angststoornis. In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen last van een angststoornis. Daarvan hebben circa 132.000 mensen regelmatig een paniekstoornis. De stoornis komt twee keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Bij paniekaandoeningen zijn zes verschillende soorten te onderscheiden.
Paniekstoornis
Twee belangrijke kenmerken van een paniekstoornis zijn gevoelens van bezorgdheid en angst. Hoewel er geen reëel gevaar bestaat, ervaren getroffenen wel fysieke reacties zoals zware ademhaling, misselijkheid en trillen. Alsof er sprake is van een onmiddellijke dreiging. Ze maken zich voortdurend zorgen over het moment waarop de volgende aanval komt, wat veel stress geeft.
Fobieën
Personen die fobieën hebben, vrezen specifieke activiteiten, objecten of scenario’s. Hun angst is buiten proportie; de dingen waarover ze zich zorgen maken, vormen namelijk geen gevaar. Enkele voorbeelden zijn angst voor insecten, hoogtes en sociale interactie. Mensen met fobieën doen meestal hun uiterste best om die dingen te vermijden, hetgeen de toestand juist verergert.
Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)
Als je last hebt van angst- en paniekgevoelens over wat er allemaal mis kan gaan. Bovendien bedenk je daar ook allerlei potentiële oplossingen voor. Deze angst is zo abnormaal dat het belemmert in je vermogen te ontspannen en dagelijkse routines uit te voeren. GAS gaat vaak gepaard met lichamelijke stressverschijnselen zoals slapeloosheid, overmatige spierspanning en maag-darmproblemen.
Sociale Angststoornis
Sociale angststoornis, ook wel sociale fobie genoemd, wordt gekenmerkt door een intense angst om een slechte reputatie te krijgen. Sociale fobie kan je extreem verlegen maken en ervoor zorgen dat je sociale interacties vermijdt omdat je bang bent om publiekelijk in verlegenheid te komen. Een uitstekend voorbeeld van sociale fobie is podiumangst.
Obsessief-compulsieve stoornis (OCD – dwangstoornis)
Ongewenste gedachten en gedragingen, die je zelfbeheersing overnemen, kenmerken OCD. Zo houdt het brein je bijvoorbeeld bezig met de vraag of de voordeur wel goed dicht zit, nadat je het huis hebt verlaten. OCD kan ertoe leiden dat je bepaalde handelingen te vaak herhaalt, zoals het dubbel checken van de voordeur of het wassen van handen.
Post-Traumatische Stress Disorder (PTSS)
Deelname aan een oorlog, bijna-doodervaringen en andere traumatische gebeurtenissen kunnen mensen bang, verdrietig en eenzaam maken. Bij PTSS houden deze symptomen langere tijd aan en resulteren in een constant gevoel van dreiging en het onvermogen om normaal te leven.
LEES OOK: Effectieve wietsoorten om PTSS te behandelen
Mensen met een paniekaanval, denken vaak dat ze de controle gaan verliezen [Tero Vesalainen]
Symptomen van een paniekstoornis
Paniekaanvallen zijn sterke, plotselinge gevoelens van angst die worden gekenmerkt door vier of meer van de volgende symptomen:
- Zweten
- Hartkloppingen
- Pijn op de borst
- Schudden of trillen
- Maagpijn of misselijkheid
- Kortademigheid
- Een verstikkend gevoel
- Het gevoel van afstandelijkheid of onwerkelijkheid
- Gevoelens van flauwte of duizeligheid
- Tintelingen of verdoofdheid in je lichaam
- Warme flitsen of rillingen
- Rode vlekken in de nek en op de borst
- Angst om gek te worden of de controle te verliezen
- Angst om te sterven
Paniekaanvallen gaan meestal na vijf tot tien minuten over. Maar ernstige episodes kunnen ook urenlang aanhouden. Tijdens een aanval kan het zijn dat je het gevoel hebt een beroerte of hartaanval te krijgen. Mensen die een aanval hebben, komen hierdoor vaak op de eerste hulp terecht.
Huidige behandelingen
Onderzoekers kennen de exacte oorzaak van paniekaanvallen nog niet, dus de behandelingen variëren. Er worden verschillende methoden gebruikt, zoals cognitieve gedragstherapie, psychotherapie, meditatie en ontspanning.
Artsen die medicatie voorschrijven, adviseren van oudsher anti-angst-, antidepressiva en anti-aanvalmedicijnen. Deze middelen richten zich op het verminderen van angst. Denk aan middelen als Xanax, Ativan en Prozac. Dergelijke middelen zijn ontworpen om bezorgdheid en de frequentie en hevigheid van paniekaanvallen te verminderen.
Helaas hebben de meeste medicijnen negatieve bijwerkingen zoals obstipatie, hoofdpijn, slapeloosheid en pijnlijke gewrichten. Ook hebben dergelijke middelen een hoog afhankelijkheidsrisico. En ‘angst’ is gek genoeg een van de meest voorkomende mogelijke bijwerkingen van traditionele paniekmedicijnen.
Wiet biedt een alternatief. Het heeft niet dezelfde negatieve bijwerkingen, maar geeft wel veel van dezelfde positieve voordelen. Medicinale cannabis kan een paniekstoornis verminderen en gevoelens van angst en stress laten afnemen. Ook spanningsmisselijkheid neemt af.
Hoe wiet bij een paniekstoornis werkt
Dat wiet kan helpen bij een paniekstoornis, zal sommigen vreemd in de oren klinken. Ja, cannabis staat bekend als middel dat ontspant. Maar tegelijkertijd zijn er onderzoeken die beweren dat het psychose veroorzaakt.
Het is ten eerste goed om te weten dat wiet geen psychoses veroorzaakt. In uitzonderlijke gevallen kan het tot psychose-achtige klachten leiden. Maar eigenlijk lopen alleen mensen die daar gevoelig voor zijn een verhoogd risico. En alleen als zij in een keer te veel nemen. Bovendien zijn er onderzoeken die beweren dat het niet aan de wiet, maar aan de tabak in de joint. Maar dat terzijde.
Het geheim van medicinale wiet schuilt in goed doseren
Het geheim van medicinale wiet schuilt in goed doseren. In kleine hoeveelheden kan wiet namelijk heel goed angsten verminderen. CBD, een van de actieve bestanddelen wiet die het meest voorkomt in indica-soorten, is effectief in het omgaan met stress en angst.
Als je cannabis goed doseer, met een lage dosis begint en rustig opbouwt, kan er niets misgaan. Zeker bij soorten met een hoog CBD en relatief laag THC-gehalte. Iemand die wijn wil proberen, drinkt immers ook niet in één keer twee flessen achter elkaar leeg, toch?
LEES OOK: Studie vindt geen bewijs dat wiet schizofrenie veroorzaakt
De wetenschap heeft ontdekt dat de werkzame bestanddelen in wiet op cellulair niveau angst verminderen. [Beeld: Shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn]
De wetenschap achter wiet tegen paniek
Het verband tussen wiet en paniekstoornis werd voor het eerst erkend in 1563, toen Garcia de Orta, een Portugese arts, verklaarde dat cannabis mensen met angst kon bevrijden van ‘alle zorgen’. Door de eeuwen heen beschreven veel mensen de effecten van cannabis als ontspannend, kalmerend en zelfs hypnotiserend.
Bijna een halve millennia geleden, in 1621, raadde Robert Burton, een Engelse geestelijke, cannabis aan om depressie te behandelen; een veelvoorkomend symptoom van paniekaandoeningen.
In deze moderne tijd beschikken we over tal van dier- en celstudies, getuigenissen van patiënten en menselijke proeven waaruit blijkt dat wiet kalmeert. Bij veel patiënten leidt dat tot een afname van angstgevoelens en paniek. Men heeft zelfs ontdekt dat de werkzame bestanddelen op cellulair niveau angst verminderen als ze op de juiste manier worden gedoseerd.
Een studie, uitgevoerd door Vanderbilt University, toont het potentieel van cannabis bij paniekstoornissen en de daarmee samenhangende angsteffecten. Bij muizen vonden onderzoekers cannabinoïden-receptoren die de vlucht-of-vechtreactie en angsten in het emotionele centrum van de hersenen monitoren. Ze beweren dat dit de eerste keer is dat deze receptoren zijn geïdentificeerd in het amygdala hersengebied.
LEES OOK: Zelfmedicatie: angst en depressie behandelen met cannabis
Bepaalde studies met gezonde deelnemers en diermodellen tonen aan dat CBD een anxiolytische werking heeft en dus angst vermindert. Vooral bij mensen die worstelen met een sociale angststoornis.
Een andere studie meldt dat behandelen met CBD de cognitieve stoornis, angst en spraakongemakken vermindert, waardoor de angst om te spreken aanzienlijk afneemt. Personen met sociale fobie die gebruikmaakten van CBD, ondervonden minder ongemak, minder cognitieve stoornissen en angst toen ze deelnamen aan een gesimuleerde situatie van spreken in het openbaar.
Cannabinoïden tegen angst en paniek
Traditionele medicijnen tegen angst, paniekstoornissen en depressies stimuleren de aanmaak van serotonine. Dat is een chemische stof die een gelukzalig gevoel veroorzaakt en gevoelens van angst en depressiviteit tegengaat.
Cannabis beïnvloedt de aanmaak van een ander bestanddeel, namelijk anandamide. Wanneer anandamide reageert op de cannabinoïde THC in wiet, ontstaat een kalmerend effect in het hele lichaam, wat gevoelens van angst en paniek vermindert. Door regelmatig een beetje wiet te nemen, loopt het risico op een aanval aanzienlijk terug.
Cannabidiol, of CBD, is een andere belangrijke cannabinoïde in medicinale wiet. Klinische studies tonen aan dat CBD chemische eigenschappen heeft die angst verminderen, misselijkheid bestrijden en zelfs convulsies (trillen) voorkomen of verminderen.
Bovendien zitten er in cannabis ruim 100 andere werkzame cannabinoïden. Hoe die exact werken, wordt momenteel onderzocht. Maar de hypothese is dat ze allemaal bijdragen aan de heilzame werking van wiet. Daarnaast zitten er nog honderden terpenen in de cannabisplant. Dit zijn aromatische bestanddelen die bijdragen aan de therapeutische effecten.
MEER LEZEN: Ontdek de wonderbaarlijke effecten van terpenen
De uiterlijke kenmerken van indica- en sativa-planten verschillen, maar ook de effecten zijn anders.
Wietsoorten tegen angst en paniek
Indica-dominante hybriden hebben doorgaans een hoger CBD-gehalte en een lager THC-gehalte. Dit is een ideale mix om symptomen van paniekstoornis te verminderen. Dat heeft er vooral mee te maken dat deze soorten veel lichamelijke en geestelijke ontspanning geven. Ze helpen:
- Je beter te concentreren en na te denken.
- Verminderen stress en angst in enkele minuten.
- Creëeren rust en verminderen paniek.
- Voorkomen spanning, vermoeidheid, nervositeit en misselijkheid.
- Verhogen de concentratie.
- Verbeteren het humeur.
- Verminderen pijn.
- Geven een kalmerend gevoel.
- Zijn niet verslavend.
Bij het kiezen van een indica-dominante hybride, kijk dan naar soorten die 80 tot 90 procent indica bevatten. Honderd procent kan ook.
Sommigen geven ook de voorkeur aan sativa soorten. Deze soorten bevatten doorgaans meer THC en kunnen een sterke high geven. Je zal je eigen experimenten moeten doen om uit te vinden wat het beste voor jou werkt.
Eindoordeel
Heb jij last van paniekaanvallen en ben je huiverig voor gangbare medicijnen? Of gebruik je dergelijke medicijnen tegen paniekaanvallen en heb je last van bijwerkingen? Dan kan het de moeite lonen om wiet te proberen.
Als je dat doet, begin altijd rustig. Neem een trekje van een verdamper of één druppel wietolie en kijk wat het doet. Merk je niets, neem dan een dag later twee twee trekjes of druppels. Net zo lang, tot je een gewenst effect bereikt. Meer informatie over de verschillende manieren om cannabis toe te dienen, vind je hier.
[Openingsfoto: Visualistka/Shutterstock]