(advertenties)
(advertentie)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft, na bijna 60 jaar, haar standpunt over medicinale cannabis veranderd. En dat is groot nieuws, want dit nieuwe standpunt kan een domino-effect in gang zetten dat leidt tot de wereldwijde legalisatie van mediwiet.

Het aangepaste standpunt staat in een nieuw rapport dat op 24 januari 2019 naar de Verenigde Naties is gestuurd. De VN zal zich er nu over buigen en neemt het standpunt mogelijk over. Als dat gebeurt, is het effect op allerlei internationale verdragen enorm. Veel landen verschuilen zich momenteel nog achter deze verdragen. Maar als die niet meer gelden, wordt het voor alle lidstaten van de VN makkelijk om medicinale cannabis te legaliseren.

Eindelijk, na 60 jaar

Internationale afspraken over de handel in, en toezicht op verdovende middelen zijn geregeld in het ‘Enkelvoudig Verdrag inzake Verdovende Middelen’. Dit verdrag is in 1961 ondertekend en valt onder toezicht van de VN. Veel landen baseren hun drugsbeleid op deze overeenkomst, inclusief standpunten over medicinale cannabis.

Omdat de WHO hun standpunt over medicinale cannabis bijstelde, is de kans groot dat de VN dit overneemt. Als dat gebeurt, zal de Enkelvoudige Drugsovereenkomst voor het eerst worden herzien waarna het wereldwijd veel makkelijker wordt om mediwiet te legaliseren.

Reden voor de WHO-herziening zijn de wereldwijde ontwikkelingen rondom medicinale cananbis. Er gebeurt momenteel zo veel, dat de WHO zich genoodzaakt voelde om alle beschikbare gegevens en wetenschappelijke data te beoordelen. Deze beoordeling leidde tot de enige juist conclusie: cannabis hoort niet thuis op een lijst met allerlei zware soorten drugs, maar op een lijst die recht doet aan haar medicinale waarde.

De WHO adviseert daarom om cannabis te verwijderen uit de ‘Schedule IV-lijst’ van de Enkelvoudige Drugsovereenkomst. Dit is de strengste aanduiding in het verdrag. Cannabis hoort volgens het advies juist thuis in de mildste ‘Schedule I’ klasse. Bovendien bevelen ze aan om CBD volledig uit alle drugsbestrijdingsverdragen te verwijderen.

Wat nu?

Op het hoofdkantoor van de WHO in Zwitserland is geschiedenis geschreven. [Shutterstock/Martin Good]

Deze ontwikkeling kan voor een belangrijke doorbraak zorgen in het internationale cannabisbeleid. Want als de VN veranderingen doorvoert in hoe de wereld naar cannabis moet kijken, zal de wereldwijde cannabisindustrie drastisch veranderen. Regeringen kunnen dan eenvoudig wetgeving aanpassen zodat patiënten toegang krijgen tot mediwiet. En landen kunnen cannabis voor medicinale doeleinden gaan im- of exporteren wat enorme kansen creëert voor de internationale industrie.

In maart 2019 is de jaarlijkse bijeenkomst van de United Nations Commission on Narcotic Drugs, het drugsagentschap van de VN. Dit wordt het eerste moment waarop de VN het WHO-rapport officieel kan bespreken. Maar omdat het rapport later werd ingediend dan verwacht (het zou al in december 2018 komen), stelt de VN hun reactie waarschijnlijk uit tot 2020.

We wachten af en melden het zodra er nieuws is.

[Openingsbeeld: Shutterstock/ricochet64]