Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
Wil je graag de werking van mediwiet ontdekken en vind je dat spannend? Waarschijnlijk speelt het (onterechte) negatieve imago van cannabis daarin een rol. Niets om je voor te schamen. De plant is nu eenmaal decennia lang weggezet als gevaarlijk in plaats van geneeskrachtig. Bovendien zijn in die tijd allerlei hardnekkige mythes verspreid. Een daarvan is dat cannabis psychoses veroorzaakt. Kletspraat, zo bevestigt ook de Canadese wetenschapper die in dit artikel haar zegje doet.
Jarenlang hebben overheden wereldwijd geprobeerd om het gebruik van cannabis aan banden te leggen. Dit gebeurde onder meer door het verspreiden van allerlei mythes. Wat precies de oorzaak was, zal waarschijnlijk nooit officieel bekend worden. Maar men vermoedt dat het te maken heeft met de lobby van allerlei machtige industrieën die geen baat hebben bij legale cannabis.
Gelukkig worden deze mythes over cannabis de laatste jaren stuk voor stuk ontkracht. Zeker nu de plant haar heilzame en legale status langzaam maar zeker terugverovert. Een van die mythes is dat cannabis psychoses veroorzaakt. Deze wordt door nieuw onderzoek echter stellig ontkracht.
De mythe is zo hardnekkig dat veel mensen er vandaag de dag nog naar verwijzen. Een bekend voorbeeld is als het onderwerp ‘cannabis’ tijdens een verjaardag aan bod komt. Er is dan altijd wel een persoon die zegt dat het troep is omdat je er psychoses van krijgt.
Ook de Amerikaanse journalist en auteur Alex Berenson kan er moeilijk afstand van nemen. Hij gebruikte de mythe in zijn boek dat in januari 2019 uit kwam. Dit boek heet ‘Tell Your Children: The Truth About Marijuana, Mental Illness, and Violence’ wat ‘Vertel het je kinderen: De waarheid over cannabis, mentale stoornissen en geweld’ betekent.
Het belangrijkste argument van het boek kan worden gedistilleerd uit deze drie zinnen: “Cannabis veroorzaakt psychose. Psychose veroorzaakt geweld. De voor de hand liggende implicatie is dat cannabis geweld veroorzaakt”.
Een bizarre uitspraak anno 2019 en totale onzin volgens drs. Rielle Capler; een onderzoeker en verslavingsdeskundige uit Canada. Ze doet onder meer onderzoek naar verslavingen en weet zodoende veel over cannabis.
In haar reactie op het boek wijst ze op het feit dat statistieken en het huidige onderzoek de alarmerende conclusie van Berenson eenvoudigweg niet ondersteunen.
“Ondanks dat het gebruik van cannabis onder de bevolking de afgelopen decennia is toegenomen, hebben we geen parallelle toename van het aantal gevallen van psychoses gezien”, vertelt Capler aan Civilized. Ze benadrukt dat er weliswaar associaties zijn gevonden tussen cannabisgebruik en psychoses, maar onderzoekers hebben nooit een oorzakelijke verband vastgesteld.
MEER LEZEN: Het effect van wiet tegen angst, depressie en stress
Capler geeft wel aan dat het gevaar bestaat dat cannabis een tijdelijke en milde psychose kan veroorzaken als iemand te veel cannabis gebruikt.
“Dit is tijdelijk, maar het is geen positieve ervaring”, zegt ze. “Als iemand te veel neemt, of een te sterke soort gebruikt, kan dat een ongemakkelijke psychologische ervaring creëren. Deze onaangename ervaring is te vermijden als consumenten begrijpen hoe doseringen, verschillende cannabissoorten en verschillende soorten cannabisproducten hen beïnvloeden.”
Capler benadrukt bovendien dat het risico op een negatieve ervaring groter is als iemand erfelijk belast is. Dit kan als er in de familie gevallen van schizofrenie of psychose voorkomen.
“Bij het overwegen van cannabislegalisatie denk ik dat er inspanningen moeten worden geleverd op het gebied van consumentenvoorlichting met betrekking tot cannabissoorten, dosering en gebruiksmethoden” legt ze uit.
“Mensen die overwegen cannabis te gebruiken, moeten zich ook bewust zijn van hun familiegeschiedenis van schizofrenie of psychose. Als er een familiegeschiedenis van dit soort medische problemen is, moeten patiënten zich ervan bewust zijn dat het gebruik van cannabis de aanzet kan geven tot het ontstaan van deze aandoeningen.”
Deze uitspraken van Capler sluiten aan op de resultaten van een grootschalig onderzoek dat in augustus 2018 werd gepubliceerd. Deze studie stelde namelijk vast dat cannabis geen schizofrenie veroorzaakt; een andere mythe die al lang rondgaat.
De studie concludeerde dat de kwetsbaarheid van schizofrenie al genetisch aanwezig was bij de patiënten die deelnamen aan het onderzoek. Het feit dat zij cannabis gebruiken heeft de schizofrenie niet veroorzaakt. Het is vaak juist andersom: mensen met schizofrenie of psychotische klachten gebruiken graag cannabis om symptomen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis en andere geestelijke gezondheidsproblemen te verlichten.
Hoewel het nog te vroeg is om te concluderen dat cannabis deze condities definitief verbetert, zegt Capler dat legalisatie onderzoekers de mogelijkheid biedt om aanvullende studies te doen die tot een dergelijke doorbraak kunnen leiden.
En daarmee kunnen we dus (wederom) concluderen dat niet cannabis het probleem is, maar het verbod erop.
Geen enkel medicijn komt zonder potentiële gevaren. Maar bij verstandig gebruik kan er gelukkig weinig fout gaan.
Overweeg je om medicinale cannabis te gebruiken? Lees je dan eerst goed in op bijvoorbeeld deze website. Het is namelijk goed om eerst te weten wat cannabis precies is en hoe het werkt, zodat je begrijpt hoe het kan bijdragen aan jouw situatie. Ook is het altijd raadzaam om met je arts te overleggen. Onder meer om zeker te weten dat cannabis samen gaat met eventueel andere medicatie.
Begin vervolgens rustig met opbouwen. Van reguliere medicijnen kan je niet een heel doosje ineen innemen en hetzelfde geldt voor cannabis. Bovendien is ieder mens anders en zijn er bij iedereen dus kleine verschillen in de werking. Bouw daarom rustig op en kijk wat het voor jou doet.
MEER LEZEN: Cannabis microdoseren voor optimale werking
Wees ten slotte niet angstig voor cannabis. De werkzame bestanddelen in de plant lijken enorm veel op lichaamseigen stoffen. Je lichaam kan dus goed overweg met de bestanddelen in cannabis hetgeen ook de brede heilzame werking verklaart. Het allerbelangrijkste is dat je rustig opbouwt en niet te veel neemt. Dan is er niets aan de hand.