Cannaflavines (cannflavines in het Engels) zijn zeldzame stofjes die alleen maar in de cannabisplant te vinden zijn. Dit artikel van Peter Vermeul is een serieus pleidooi voor het inzetten op volledige plantextracten – in plaats van isolaten of distillaten – waarin de natuurlijke balans van de elementen in de plant behouden zijn gebleven.
Entourage-effect
Wanneer we het over de therapeutische werking van cannabis olie hebben, dan hebben we het over de interactie tussen cannabinoïden, terpenen en flavonoïden; ook wel betiteld als het entourage-effect. Ieder bovengenoemd element heeft haar eigen positie en levert daarmee een eigen bijdrage met betrekking tot de genezende werking van cannabis. Ontrafeling van deze functies en onderlinge interactie vindt steeds verder plaats, maar veel is ook nog niet bekend.
Dit artikel wijd ik aan de rol van de flavonoïden, waarbij cannaflavine A en cannaflavine B, maar inmiddels ook cannaflavine C op dit moment in onderzoek settings reeds in kaart gebracht zijn. Bij het publiek zijn ze echter nog onbekend, zelfs onder de artsen en therapeuten die goed bekend zijn met medicinale cannabis.
Cannaflavines zitten in de bladeren en stengels van cannabisplanten…
We kennen ruim 8.000 flavonoïden en weten dat ze volop in onze groente en fruit aanwezig zijn en dat ze onmisbaar zijn voor ons welzijn.
De unieke eigenschappen van de cannabisplant
Maar ik ben er zelf van overtuigd dat de cannaflavines A, B en C, flavonoïden die ALLEEN maar in de bladeren en stengels van de cannabisplant voorkomen, veel belangrijker zijn voor de medicinale werking van cannabis dan dat we tot nu vermoed hebben. En dat zij daarmee de missing link zijn in het huidige paradigma van het maken van cannabispreparaten.
Hiermee zouden we wel eens kunnen verklaren waarom de échte full-spectrum extracten, het extract van de volledige cannabisplant met al zijn aanwezige cannabinoïden en terpenen en dus ook flavonoïden, een veel betere medicinale werking hebben dan de distillaten en isolaten (kristallen).
Alleen in niet gedecarboxyleerde full-spectrum extracten – waarbij het spectrum aan cannabinoïden acids (zuren) en de natuurlijke terpenen behouden zijn gebleven – kan men rekenen op serieuze percentages flavonoïden. We weten inmiddels dat full-spectrum extracten met cannaflavines gezamenlijk met terpenen en hoge percentages CBDa, CBGa en een klein beetje THCa ongekend potent zijn.
In alle andere vormen van “full-spectrum CBD OLIE” zijn deze cannaflavines niet te vinden. Het testen op flavonoïden in de cannabis industrie staat nog in de kinderschoenen, maar begint nu langzamerhand in Amerika in opmars te komen.
Wat zijn flavonoïden?
Het woord flavonoïden komt van het Latijnse woord “flavus”, dat “blond” of “geel” betekent, wat hun meest voorkomende teint beschrijft. Tot nu toe zijn er 26 flavonoïden in de cannabisplant gevonden, zoals Cannaflavine A, B en C, Catechines, Quercetine, Silymarine, Vitexin, Luteoline etc.
De cannabinoïden en terpenen vinden we voornamelijk in de bloemen, in de trichomen. De flavonoïden vinden we echter voornamelijk in de bladeren en stelen van de cannabisplant. Flavonoïden fungeren als een verdedigingsmechanisme en beschermen de plant tegen bacteriën, schimmels, insecten, kou en tegen UV-stralen van de zon.
Naast het beheersen van het groeiproces en het bieden van bescherming, zijn de flavonoïden medeverantwoordelijk voor de smaak-, geur- en pigmentverschillen in planten en ze geven iedere cannabis strain haar eigen unieke smaak, geur en kleur – en daarmee ook haar eigen specifieke “medicinale” werking!
Hoe zijn flavonoïden betrokken bij het entourage-effect?
Flavonoïden hebben hun eigen positie binnen het entourage-effect, maar hun exacte werkingsmechanismen zijn (nog) niet zo uitgebreid bestudeerd als bij de cannabinoïden en terpenen.
Terpenen en de flavonoïden geven de geur, kleur en smaak aan de cannabisplant. Ze lijken op elkaar, maar bieden ieder unieke therapeutische effecten en gaan een eigen specifieke relatie aan met de cellen in ons lichaam en zijn daarmee farmacologisch actief.
Hoewel ze officieel niet als essentiële voedingsstoffen geclassificeerd zijn, zijn er voldoende aanwijzingen dat ze wél een essentiële rol spelen in onze voeding en het risico op ziekten aanzienlijk kunnen verminderen.
Cannaflavines
Cannaflavine A en cannaflavine B zijn ontdekt door onderzoeker Marilyn Barrett van de University of London School of Farmacy. Barrett identificeerde deze verbindingen als natuurlijke alternatieven voor niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Ze zijn 30x sterker als aspirine, zonder bijwerking.
Wetenschappers kennen cannaflavines al sinds de jaren tachtig, en beschouwen het als een medische behandelingsoptie. Tot op heden worden deze cannaflavines alleen synthetisch geproduceerd (FBL-03G) omdat het (nog) niet rendabel is om het uit de plant te extraheren. Het percentage cannaflavines in de cannabisplant is helaas erg laag (circa 0,014%). De synthetische vorm wordt al ingezet bij o.a. pancreaskanker.
Uiteraard kan via het nuttigen van een smoothy met verse cannabistoppen en blad de intake van deze zeldzame en belangrijke cannabiscomponenten gegarandeerd worden. Een andere interessante optie is het nuttigen van gekiemde hennepzaden; deze vers gekiemde spruiten bevatten geen cannabinoïden maar wel de cannaflavines en zijn heerlijk in salades. Hennepzaad(olie) is ook zeer gezond maar bevat géén cannaflavines.
Waarom zijn cannaflavines (nog) niet makkelijk beschikbaar?
- Cannaflavines komen uitsluitend in de cannabisplant voor en dus niet in andere planten.
- Het percentage cannaflavines in de plant bedraagt ca. 0,014% wat zeer weinig is.
- De huidige gangbare cannabis extractiemethodes vernietigen de flavonoïden of halen ze er simpelweg niet uit. Dit geldt overigens helaas ook voor de overige cannabinoïden-acids en terpenen. Het is dus essentieel dat je de juiste extractiemethode hanteert, waarbij de flavonoïden onderdeel worden en blijven van het extract.
Cannaflavines in wetenschappelijke artikelen
Cannflavines: Van plant tot patiënt: een scoping review
Ontstekingsremmende eigenschappen:
- Een onderzoek uit 2014 toont aan dat cannaflavines de hormonale activiteit remde om de productie van leukotrieën – een ontstekingsmediator – te verminderen.
- Een studie uit 2019 wijst uit dat cannaflavines een ontstekingsremmende werking hebben die 30 keer krachtiger is dan aspirine en andere NSAID’s.
Neuroprotectieve eigenschappen:
- Een onderzoek uit 2019 naar cannflavines en de ziekte van Alzheimer wijst uit dat cannaflavines de levensvatbaarheid van cellen tegen toxiciteit tot 40% verbetert.
Antivirale eigenschappen:
- Een ander onderzoek uit 2016 van 2.263 plantaardige metabolieten tegen het Zika-virus wijst uit dat cannaflavines een binding aangingen met doeleiwitten en “medicijn-achtige eigenschappen” had om het virus te bestrijden.
- Een studie uit 2019 wijst uit dat cannaflavines het HIV-1-protease-enzym tegengaan, dat HIV-infecties veroorzaakt, wat suggereert dat het een levensvatbare behandelingsoptie zou kunnen zijn.
Anti-parasitaire eigenschappen:
- Een onderzoek uit 2011 wees uit dat cannflavines een “matig medisch effect” hadden op het vernietigen van een parasiet die werd overgedragen door zandvliegen (Leishmania donovani ).
Anti-kanker eigenschappen:
- Een onderzoek naar cannflavines uit 2019 wijst uit dat synthetisch geproduceerde cannaflavine (FBL-03G) de groei van borstkankercellen en pancreas kankercellen onderdrukte. Het vertraagde ook de tumorgroei en verhoogde de overlevingskansen van alvleesklierkanker in dier studies. Interessant is dat bij het meest recente onderzoek naar Cannabis voor pancreas kanker geen cannabinoïden betrokken waren, maar een synthetische versie van cannaflavine B, de FBL-03G.
Wat kunnen we nog verwachten?
De potentie van cannaflavines lijkt groot en meer gedegen onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de interactie van deze componenten zich verhoudt tot het uiteindelijke therapeutische effect voor de patiënt.
Esseniteel is het inzetten op volledige plantextracten – in plaats van isolaten of distillaten – waarin de natuurlijke balans van de elementen in de plant behouden zijn gebleven. In mijn ogen bereik je dan het maximale therapeutische effect voor de patiënt; en dat is waar we het voor doen!
Ondertussen zijn we op dit moment bezig om de full-spectrum extracten van CBD Spain bij een FDA goedgekeurd laboratorium in Amerika te laten testen op o.a. de flavonoïden. Ik ben er zelf van overtuigd dat de cannaflavines ruim aanwezig zijn in al onze full-spectrum extracten, maar meten is weten.
Peter Vermeul
Lees van Peter Vermeul verder op Mediwietsite:
Over Peter Vermeul (CBD Spain)
Peter Vermeul woont en werkt in Spanje en Suriname met zijn bedrijf CBD Spain, gespecialiseerd in biologische full-spectrum cannabisolie en extracten. Met het kweken en verwerken van cannabis heeft hij 40 jaar ervaring. Voor Mediwietsite schrijft hij – met kennis van zaken en wetenschappelijk gefundeerd- regelmatig over wietolie, CBD(a), cannabinoïden, terpenen en extracten. Maar ook over misstanden in de legale cannabisindustrie.