Op de wereldwijde markt van medicinale cannabis-toepassingen werd vorig jaar een omzet gehaald van 8 miljard dollar. PI Financial schat in dat dit tegen 2025 kan oplopen naar 50 miljard dollar. Er zijn zelfs signalen dat de internationale mediwiet-markt groter wordt dan de recreatieve markt. Het laat je wederom afvragen hoe lang het nog duurt voordat de Nederlandse overheid haar kop uit de wind haalt.
Op het wereldwijde cannabis-toneel gaat alle aandacht momenteel uit naar Canada. Dit land legaliseerde op woensdag 17 oktober 2018 als tweede land ter wereld en als eerste G7-land cannabis voor recreatief gebruik. Hoewel het medicinale gebruik al veel langer was gelegaliseerd, is het land nu enorm in trek bij onderzoekers, bedrijven die medicinale cannabisproducten willen ontwikkelen en investeerders die dit allemaal willen financieren. Want een groot rendement is zo goed als zeker.
Wereldwijde groei
Het einde lijkt nog lang niet in zicht. Meer dan 20 landen, waaronder Mexico, Australië en Duitsland hebben medicinale cannabis gedecriminaliseerd. Luxemburg en Denemarken nemen stappen om mediwiet te legaliseren en ook het Verenigd Koninkrijk gaf recent aan om te gaan legaliseren. Zelfs Frankrijk heeft stappen gemaakt en de verwachting is dat nog veel meer landen gaan volgen.
Door de legalisering in Canada en in negen Amerikaanse staten plus Washington D.C. zou je verwachten dat recreatieve cannabis voor de grootste omzet zorgt. Maar diverse analisten weerleggen dat.
Een aanzienlijke groei wordt juist verwacht in markten waar medische cannabis-programma’s opkomen, volgens een rapport van Arcview Market Research en BDS Analytics. De wereldwijde medische cannabismarkt zou in 2025 zelfs meer dan 50 miljard dollar waard kunnen zijn; een groei van maar liefst 42 miljoen dollar sinds 2017 en volgens PI Financial Corp tien keer hoger dan de totale cannabis sector in Canada.
Volgens Bruce Linton, chief executive van de Canadese medicinale cannabis-producent Canopy Growth, is dat zelfs nog een voorzichtige schatting. “De medische markt voor cannabis kan veel groter worden dan de recreatieve toepassingen. Vooral in groeipercentages kunnen medische toepassingen veel sterkere prestaties laten optekenen.”
Wat doet Nederland?
Hoewel we in Nederland coffeeshops hebben, is cannabis niet legaal en ook mediwiet is nog niet goed geregeld. [Beeld: Shutterstock/Novikov Aleksey]
Dit zijn natuurlijk gigantische bedragen die enorme markten vertegenwoordigen. Waar het uiteindelijk natuurlijk om gaat is dat steeds meer patiënten wereldwijd toegang krijgen tot cannabismedicijnen.
“De medische markt lijkt voor cannabis veel opportuniteiten te bieden,” verklaar de Canadese arts Lydia Hatcher tegenover Jen Skerritt, landbouwspecialist van het persbureau Bloomberg. “Meer dan 10 procent van mijn patiënten maakt uitsluitend van cannabis gebruik om hun pijn te bestrijden.”
George Scorsis, chief executive van Liberty Health Sciences, beaamt dit. De pijnbestrijdende kwaliteiten van cannabis geven misschien nog wel de grootste reden om het verbod erop te verwerpen, vooral in de VS. Daar overlijden namelijk dagelijks meer dan 115 mensen aan een overdosis pijnstillers. “De opioïde-crisis in Noord-Amerika heeft artsen en patiënten aangezet om naar alternatieve pijnbestrijding te kijken”, aldus Skerritt.
Maar pijnbestrijding is lang niet het enige. Cannabis heeft laten zien goed te werken tegen slapeloosheid, angsten, ontstekingsziektes, stress, neurologische aandoeningen, epilepsie, oogdrukproblemen en zelfs kanker.
Genoeg redenen dus om serieus werk te maken van het volledig legaliseren van medicinale cannabis. Zeker als land dat ooit voorop liep in het zoeken naar manieren om cannabis vrij te geven; Nederland dus.
Helaas staat het proces hier al 15 jaar nagenoeg stil en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Temidden van alle grootse ontwikkelingen op het wereldwijde cannabis-toneel schuilt de Nederlandse overheid zich achter een zogenaamd tekort aan wetenschappelijk bewijs voor de werking van mediwiet en noemt minister-president Rutte het zelfs troep.
Vandaag brengt Rutte een bezoek aan de Canadese premier Trudeau. Volgens Rutte zullen ze onder meer praten over de onderlinge handel en de strijd tegen klimaatverandering. Laten we hopen dat cannabis ook ter sprake komt en Nederland spoedig weer een rol van betekenis gaat spelen in voortdenderende cannabisontwikkelingen.
[Openingsbeeld: Shutterstock/Lightspring]