Hé, alweer een studie die aantoont dat wiet bij pijn goed werkt. Bovendien toont het onderzoek dat veel mensen cannabis gebruiken tegen slapeloosheid. Wil je voorgeschreven en vrij verkrijgbare pijn- en slaapmedicatie graag vermijden? Lees dan verder.
Het onderzoek werd eerder deze maand gepubliceerd in Journal of Psychoactive Drugs. De wetenschappers gebruikten data van duizend mensen die legaal wiet kopen in de Amerikaanse staat Colorado. Hieruit blijkt dat 65 procent van de deelnemers cannabis gebruikt tegen pijn. Van deze groep vindt maar liefst 80 procent dat het voldoende werkt. En daarvan is weer 82 procent gaan minderen of zelf gestopt met vrij verkrijgbare pijnstillers.
Ook kon 88 procent stoppen met het nemen van opioïden pijnstillers. Hieruit blijkt dat veel mensen zowel vrij verkrijgbare als pijnstillers op recept gebruiken. Iets dat onherroepelijk leidt tot bijwerkingen en zware tijden voor lever en nieren.
De studie suggereert dat cannabis het gebruik van opioïden en slaapmedicatie kan verminderen.
Naast pijnbestrijding gebruikt men wiet ook om beter te slapen Van de duizend geïnterviewden gaf 74 procent aan dat zij wiet nemen voor een betere nachtrust. Van hen zegt 84 procent dat het goed werkt. En daarvan zegt weer 83 procent dat ze sindsdien minder of geen vrij verkrijgbare of voorgeschreven slaapmiddelen meer gebruiken.
De studie suggereert dus dat cannabis het gebruik van opioïden en slaapmedicatie kan verminderen. De onderzoekers waarschuwen wel dat er meer onderzoek nodig is om de potentiële therapeutische voordelen van cannabis te begrijpen.
Bijwerkingen spelen grote rol
Steeds vaker tonen studies aan dat wiet pijnstillers en slaapmedicatie kan vervangen. [Shutterstock/Creativan]
Veel pijnstillers en slaapmiddelen veroorzaken serieuze bijwerkingen. Dit varieert van misselijkheid, obstipatie en gewrichtspijn, tot aan depressiviteit en zelfs suïcidaal gedrag. Bovendien onderdrukken opioïden de luchtwegen, wat betekent dat overdoseringen fataal kunnen zijn.
Een ander probleem is tolerantie. Mensen hebben al snel een hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Dit betekent dat chronische pijnpatiënten hun dosis spoedig moeten verhogen, waardoor het risico op overdosering en verslaving toeneemt.
Afhankelijkheid bij slaappillen is iets minder heftig, maar komt ook voor. Bovendien kan slaapmedicatie de volgende dag leiden tot sufheid, wat het werk en sociale leven van mensen verstoort.
Hoofdonderzoeker drs. Gwen Wurm voegt hieraan toe dat “niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) zoals ibuprofen bij chronisch gebruik bloedingen en nierschade veroorzaken. Paracetemol (acetaminofen) is wereldwijd de tweede meest voorkomende oorzaak van levertransplantaties en is verantwoordelijk voor 56.000 IC-bezoeken, 2.600 ziekenhuisopnames en 500 sterfgevallen per jaar, alleen al in de V.S.”
Wiet kent nauwelijks bijwerkingen. En als ze optreden, beperken ze zich tot een droge mond, slaperigheid (wat dus ook een voordeel kan zijn) en mogelijk high-effecten. Die treden overigens pas op vanaf een bepaalde dosis en worden door velen als prettig ervaren.
LEES OOK: High en stoned van mediwiet • Dit kan je verwachten
Dus, Nederlandse overheid, let je op?
Om meer te leren over wiet tegen pijn en slapeloosheid, gebruikte Wurm en haar collega’s onderzoeksgegevens van mensen die cannabis kochten in twee winkels in Colorado. In deze Amerikaanse staat is wiet legaal voor zowel medisch als recreatief gebruik. Dit betekent dat iedere volwassene ouder dan 21 jaar met een geldig identiteitsbewijs wiet mag kopen.
“In staten waar volwassen gebruik van cannabis legaal is, suggereert ons onderzoek dat veel mensen de medische cannabisroute (die registratie bij de staat vereist) omzeilen en in plaats daarvan kiezen voor de privacy van een legale apotheek voor volwassenen”, zegt Wurm. Zo’n apotheek zou je kunnen vergelijken met een hele goede coffeeshop in Nederland.
De studie onderbouwt dus de theorie dat betere toegang tot medicinale cannabis, het gebruik van pijnstillers op recept zal verminderen. Hierdoor kunnen meer mensen zelfstandig hun pijn beheersen en behandelen zonder voorgeschreven opioïden pijnstillers die gevaarlijke bijwerkingen hebben.
Enkele miljoenen Nederlanders kunnen baat hebben bij een natuurlijk middel dat veel veiliger is dan traditionele medicijnen.
“Ongeveer 20% van de Amerikaanse volwassenen lijdt aan chronische pijn en één op de drie volwassenen krijgt niet genoeg slaap”, zegt Wurm. De cijfers in Nederland hetzelfde. Met andere woorden, enkele miljoenen Nederlanders kunnen baat hebben bij een natuurlijk middel dat veel veiliger is dan traditionele medicijnen.
Goed nieuws dus voor ongeveer iedereen. Maar goed, zolang onze minister-president wiet troep noemt en Belgische artsen beweren dat wiet als veilige pijnbestrijder onzin is, hebben we aan deze kant van de oceaan nog wel wat werk te verzetten.
[Openingsfoto: Shutterstock/Africa Studio/bewerkt door Mediwietsite]