Tetrahydrocannabinol ofwel THC is de meest bekende werkzame stof in cannabis. Dat komt vooral omdat het psychoactieve eigenschappen heeft; je kan er high van worden. Gelukkig gaat het ook steeds vaker over de medicinale kracht ervan. Desalniettemin gaan we voorbij aan een aantal bijzondere (en amuserende) weetjes over dit bestanddeel. Tot vandaag!
1. THC is een vet
Je verwacht het misschien niet, maar THC is een vet. Een zogeheten lipide of lipoïde. Dat zijn vettige moleculen waar de cannabisplant er nog een aantal van heeft. Eigenlijk zijn de primaire werkzame stoffen in cannabis – cannabinoïden – vooral vetten. Ze mengen niet met water en worden in je lichaamsvet opgeslagen.
De meeste werkzame stoffen in cannabis zijn vetten. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]
Als je bijvoorbeeld cannabis inhaleert via een verdamper, vindt THC via de longen z’n weg naar de bloedsomloop. Daarna beweegt het zich langzaam naar vetweefsel in het hele lichaam, waaronder onze hersenen. Omdat THC zich in deze vetweefsels nestelt, verlaat het langzaam het lichaam. Niet dat het dan nog effectief is hoor. Maar met bepaalde testen zou THC nog waarneembaar kunnen zijn.
2. THC komt vrij door vetverbranding
Het klinkt vreemd, maar er is bewijs dat suggereert dat vetverbranding na intense lichaamsbeweging THC weer terug in de bloedbaan brengt. Zo zijn er ex-cannabis gebruikers die positief testten op het bestanddeel omdat ze vóór de test veel gewicht verloren.
Andere onderzoeken suggereren dat je al na 25 tot 35 minuten lichaamsbeweging een verhoogd THC-gehalte in je bloedplasma hebt. Interessant genoeg blijkt uit een studie dat hoe hoger de BMI (Body Mass Index), des te meer THC er na lichaamsbeweging detecteerbaar is.
3. THC poep je uit
We hebben inmiddels vastgesteld hoe THC in je bloedbaan terecht komt, dat het daarna in je vetweefsel wordt opgeslagen en dat het door vetverbranding weer terug in je bloed komt. Maar we weten nog niet waar THC daarna naartoe gaat.
Het grootste deel van de geconsumeerde THC, verlaat niet via de urine het lichaam, maar poep je uit! [Foto: shutterstock/Shidlovski]
Hoewel het mogelijk is om tot 77 dagen na het laatste gebruik nog THC in urine te vinden, worden de meeste THC en THC-metaboliten (afbraakproducten) uitgescheiden via de spijsvertering. Naar schatting verlaat maar liefst 65 procent van de geconsumeerde THC via de ontlasting het lichaam. Slechts 20 procent doet dat via urine.
4. Planten, schimmels en THC
In de natuur zijn andere planten en schimmels gevonden die THC-achtige componenten bevatten. De peperdure zwarte truffel bijvoorbeeld, bevat enzymen die nodig zijn om anandamide aan te maken. Anandamide is een THC-achtige stof die mensen van nature aanmaken. Ook in cacao komen anandamide-achtige stoffen voor. Het eten van pure chocolade kan dan ook het gelukzalige effect van THC verlengen.
Onderzoekers hebben ook genetisch gemanipuleerd gist ontwikkeld die enzymen aanmaken die uiteindelijk THC produceren. Omdat cannabis wereldwijd op veel plekken nog illegaal is, kan gist mogelijk een manier zijn om legaal natuurlijke, medicinale THC te maken. Dat kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de productie van medicijnen op grote schaal.
5. THC is een plantaardige geluksmaker
De reden dat het gebruik van THC zo goed voelt, is dat het bestanddeel onder andere inwerkt op ons gelukssysteem. Zoals hierboven beschreven is THC de plantaardige versie van anandamide, een lichaamseigen geluksmolecuul. Bij het gebruik van de plantaardige stof, neemt het de plek van anandamide over op onze CB-receptoren.
De cannabinoïde THC werkt op ons gelukssysteem, en doet dat beter dan de lichaamseigen stof die ervoor bedoeld is. [Foto: shutterstock/Ben Schonewille]
Anandamide en THC binden zich dan wel aan dezelfde receptoren van ons endocannabinoïden-systeem, THC blijkt er wat langer te blijven zitten. Dat is waarschijnlijk de reden dat deze cannabinoïde zo’n sterk effect heeft op je mentale en lichamelijke gesteldheid.
[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzales]