30% meer opbrengst door wietplanten te snoeien?
Plantentraining: 30% meer wiet oogsten (ten opzichte van ongetrainde wietplanten) door de juiste bladeren op het juiste moment te snoeien.
De tijd waarin een plantenpot gewoon een plantenpot was is voorbij. Tegenwoordig is er veel meer te kiezen dan een terracotta pot of een plastic pot. Er zijn namelijk ook zogenaamde Smart Pots en Air-Pots. Genoeg te kiezen dus, maar wat is dan eigenlijk de beste pot voor wietplanten?
Op ieder potje past een deksel. Dat betekent natuurlijk dat iedereen wel iemand kan vinden die goed bij hem of haar aansluit. En zo is het eigenlijk ook met potten voor (medicinale) wietplanten. Je kunt niet zeggen dat er één ultiem goede pot is, of dat de ene pot überhaupt beter is dan een ander soort pot. Wel zijn er potten die beter aansluiten bij bepaalde kweekmethoden. Bij iedere kweekmethode past dus wel een pot, maar wat zijn de mogelijkheden?
Terracotta potten zijn ouderwetse oranje potten, gemaakt van gebakken klei. Terracotta potten hebben echter niet veel voordelen voor wietplanten. Je kunt ze buiten gebruiken maar eigenlijk zijn ze ook daar niet erg handig.
Wanneer je een zaailing in een kleine terracotta pot laat opgroeien, krijg je hem er bijna niet meer uit om te verpotten. De wortels vergroeien met de pot en aangezien deze hard is kun je hem niet even indrukken om je plant eruit te halen, kapot slaan is dan vaak de enige manier. Omdat terracotta potten zo zwaar zijn kun je ook niet goed inschatten hoe nat je wietplanten staan. Het gewicht zorgt er dan wel weer voor dat ze iets minder snel omwaaien, maar als het hard genoeg waait zullen ook terracotta potten omwaaien.
Voor- en nadelen
Plastic plantenpotten zijn de meest gebruikte potten voor wietplanten. Ze zijn goedkoop, licht, breken nooit en zijn gemakkelijk schoon te maken. Omdat plastic potten niet zoveel wegen kun je aan het gewicht goed voelen of de aarde erin te nat is, te droog is, of precies genoeg water bevat.
Plastic is glad en buigzaam zodat je een plantje er gemakkelijk uit kunt halen om te verpotten. Vierkante plastic potten gaan heel efficient met de ruimte om, wat ontzettend handig is wanneer je binnen in een vierkante kweektent kweekt. Of je nou met steenwol-vlokken (Mapito), kokos of aarde kweekt, het kan in plastic plantenpotten. Omdat plastic glad en luchtdicht is, kunnen de wortels van je wietplant zich wel ophopen aan de randen.
Smart Pots zijn potten die gemaakt zijn van een luchtdoorlatende stof waardoor het probleem van wortelophoping hierin niet voorkomt. Wanneer de wortels van een wietplant in een gewone plastic plantenpot de rand van de pot bereiken, kunnen ze uiteraard niet verder groeien.
Het zou geweldig zijn als de wortel zich dan omkeert en terug de aarde in groeit, maar aangezien wietplanten van nature niet in potjes groeien is dat helaas niet het geval. De wortels blijven aan de rand doorgroeien waardoor het daar op den duur zo druk wordt dat de wortels elkaar kunnen verstikken.
Omdat Smart Pots van luchtdoorlatende stof gemaakt zijn, groeit de wortel er een klein stukje in. En aangezien ze dan aan de buitenkant in de lucht groeien droogt de punt van de wortel uit. De wortel wordt als het ware gesnoeid wanneer hij bij de rand komt. In plaats van verder langs de rand te groeien, maakt de wortel dieper in de kluit nieuwe vertakkingen aan.
De wortelkluit wordt hierdoor veel beter vertakt en bevat veel meer drinkworteltjes. Let wel op want wietplanten drogen in Smart Pots ook sneller uit omdat de pot luchtdoorlatend is. Dit maakt ze minder geschikt voor kwekers die met de hand bewateren en ook wel eens een weekendje van huis zijn. Smart Pots zijn echter een uitstekende keus voor wie zijn wietplanten automatisch van boven of van onderen bewatert.
Airpots zijn plastic potten met een soort eierdoos-structuur en gaten aan de buiten en onderkant. Hierdoor zullen wortels ook in deze potten door de lucht gesnoeid worden, en krijgen planten net als in de Smart Pots een beter vertakt wortelstelsel. Airpots hebben hetzelfde nadeel als Smart Pots en zijn lastig met de hand te bewateren. Het water loopt er aan alle kanten weer uit en de kluit droogt snel uit.
Dit maakt Airpots eigenlijk niet erg geschikt om met de hand te bewateren. Ze zijn dan wel weer zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met systemen die van onderen bewateren zoals eb en vloed systemen of automatische druppelaars die van bovenaf langzaam bewateren.