Cannabis kweken: zorg voor voldoende zuurstof bij de wortels
Alle delen van wietplanten hebben zuurstof nodig maar voor gezonde wortels is het cruciaal. Zorg dus voor voldoende lucht in je medium en je voedingswater.
Veel thuiskwekers kweken niet op de meest geschikte plek in hun huis. En dat is zonde want je verandert niet snel van locatie wanneer je eenmaal met wiet kweken gestart bent. Het is dus belangrijk om op voorhand een goede inventarisatie te doen van de mogelijkheden en vereisten van de beste plek in huis om medicinale wiet te kweken.
Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor het opzetten van een kweekruimte binnenshuis. Omdat iedere ruimte zijn eigen voor- en nadelen heeft, loont het de moeite om de plaats in huis weloverwogen te kiezen. Niet alleen moet je rekening houden met de juiste omstandigheden voor je wietplanten, discretie is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden.
Een goede kweeklocatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is om te beginnen bijvoorbeeld erg onhandig wanneer visite je kweeklocatie gemakkelijk kan vinden wanneer ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar het toilet. Ga voor iedere mogelijke kweeklocatie in je huis dus na hoe goed je je wietplanten er kunt verbergen. Geur kun je filteren maar de afzuiger en je ventilator zullen altijd wat geluid produceren, dus kamers die direct aan je woonkamer grenzen zullen afvallen of anders goed geïsoleerd moeten worden.
Een goed geïsoleerde ruimte buitenshuis, zoals een schuur, kan een ideale discrete kweekruimte zijn waar je bovendien gemakkelijk warme lucht kunt afvoeren. Let er alleen wel op dat je werkzaamheden niet gaan opvallen. Denk hierbij aan het aanvoeren van kweekbenodigdheden en kweeklicht dat uit de deur schijnt elke keer wanneer je hem opent.
Zelfs een kleine kweekkast of –tent heeft een ventilatiesysteem. Warme lucht uit de kweekruimte zal constant moeten worden afgevoerd en moeten vervangen met nieuwe koele lucht. Dit betekent dat een kleine kweekruimte zoals een tent of kast minimaal in een kamer moet staan waar je een raam open kunt zetten.
Grotere kweektenten, laten we zeggen vanaf 600 Watt aan kweeklicht, redden het niet met een raam op een kier. Hier zul je de lucht direct naar buiten moeten afvoeren, bijvoorbeeld door het raam of een luchtkanaal in je huis. Een bestaand luchtkanaal is ideaal omdat dat het minste opvalt, maar veel kwekers gebruiken een raam om afvoerslangen op aan te sluiten. Het probleem daarbij is echter dat je ervoor moet zorgen dat het raam aan de buitenkant goed gecamoufleerd wordt zodat het er onopvallend uitziet. Met een ombouw van hout en wat gordijnen kun je de afvoerslangen onopvallend verbergen.
Wanneer de kamer waarin je kweektent of kast staat, niet over een raam of luchtkanaal beschikt, zul je de lucht naar een andere ruimte in huis moeten afvoeren. De tweede ruimte zal dan wel over een raam of opening naar buiten moeten beschikken om te voorkomen dat vochtige lucht voor schimmelproblemen zorgt. Hoe het ook zij, je kweekplaats moet over een afvoermogelijkheid voor gebruikte lucht beschikken.
Veel thuiskwekers gebruiken hun zolder of kelder om wiet in te kweken. Een voor de hand liggende keuze omdat hun wietplanten dan alleen niet-gebruikte ruimte innemen. Kelders en zolders zijn ook lekker discreet omdat daar je daar niet zo snel je visite zal uitnodigen. Vooral de zolder is populair omdat je er gemakkelijk lucht naar buiten kunt afvoeren.
Hou er echter wel rekening mee dat een ongeïsoleerde zolder in de zomer erg warm kan worden. Dit kan voor temperatuurproblemen zorgen voor de planten. In de winter kan de warmte van een kweekruimte op zolder je verraden wanneer het ervoor zorgt dat sneeuw van je dak smelt. Wie graag op zolder wil kweken doet er goed aan om de boel daar eerst goed te isoleren.
Kelders kunnen ook een goede kweekruimte zijn, alleen zijn kelders vaak erg vochtig en koud in de winter. Hoge luchtvochtigheid is meestal geen probleem in de groeifase, maar kan voor schimmels zorgen tijdens de bloei. Wanneer je de kelder voor je kweek kiest, hou er dan rekening mee dat je waarschijnlijk een kachel zult moeten gebruiken, helemaal wanneer je met LED kweekt.
Het spreekt misschien voor zich, maar wietplanten hebben ook voldoende ruimte nodig. Reken voor je begint dus eens uit hoeveel wiet je nodig hebt, en hoeveel ruimte je hiervoor moet reserveren. Je kunt de benodigde ruimte gemakkelijk uitrekenen door je jaarlijkse behoefte in grammen, te delen door vier oogsten per jaar. Voor 2 gram per dag heb je bijvoorbeeld 730 gram per jaar nodig. Deel dat door vier en je komt op een oogst van 182,5 gram per keer. Dit zou je vrij goed kunnen kweken met een lamp met een verbruik van zo’n 300 Watt.
Aan de hand van het wattage van de lamp kun je de benodigde ruimte inschatten, in dit geval heb je aan een vierkante meter meer dan genoeg ruimte. Het minimale wattage voor een vierkante meter aan kweekoppervlak is ongeveer 300 Watt en het maximale Wattage is ongeveer 600 Watt per vierkante meter.
Een kweekruimte bevat aardig wat elektrische apparatuur zoals een lamp, een afzuiger, een ventilator en wellicht nog een pomp voor een hydrosysteem. Het is dus belangrijk dat de ruimte waarin je gaat kweken een goede stroomvoorziening heeft. Dit betekent om te beginnen sowieso een geaard stopcontact, bij voorkeur aangesloten op een eigen groep in de meterkast.
Is je kweekruimte niet op een eigen groep aan te sluiten, zorg er dan in ieder geval voor dat er geen grote stroomverbruikers als koelkasten en wasmachines op dezelfde groep zitten aangesloten. Zeker wanneer je meer dan 1000 Watt aan kweeklicht gebruikt is dit een belangrijke vereiste aan de ruimte die je voor wiet kweken reserveert.