30% meer opbrengst door wietplanten te snoeien?
Plantentraining: 30% meer wiet oogsten (ten opzichte van ongetrainde wietplanten) door de juiste bladeren op het juiste moment te snoeien.
De meeste cannabisliefhebbers weten wel dat het aantal lichturen per dag ervoor zorgt dat wietplanten blijven groeien, of gaan bloeien. Toch is er veel meer te vertellen over het forceren van de bloeifase. Wanneer kun je daar bijvoorbeeld het beste mee beginnen? Of hoe voorkom je dat wietplanten te veel strekken in de bloeifase? En kun je de bloeifase ook versnellen of verkorten met het lichtschema?
Wietplanten zijn zogeheten korte dag planten. Dat houdt in dat ze in de natuur in de zomermaanden groeien en aan hun bloeifase beginnen wanneer de dagen korter worden. Binnen gebruiken thuiskwekers dan ook schakelklokken om het aantal lichturen per dag mee in te stellen. Door kweeklampen op zo’n schakelklok aan te sluiten kunnen ze exact bepalen hoe lang de kweekruimte dagelijks verlicht moet zijn. Zo kunnen ze zelf bepalen wanneer de bloeifase begint.
Om te blijven groeien, is een daglengte van minimaal 14 uur vereist. Kwekers stellen doorgaans echter een schema in van 18 uur licht en 6 uur donker voor de groeifase. 18 uur licht betekent immers meer tijd voor fotosynthese, en dus een snellere groei.
Omdat wietplanten hun bloei-hormonen alleen ’s nachts produceren, is het de donkere periode die bepaalt wanneer wietplanten gaan bloeien. Dat kan al vanaf een ononderbroken donkere periode van 10 uur maar de optimale donkere periode voor de bloei is 12 uur. Door de schakelklok dan ook op 12 uur licht en 12 uur donker in te stellen, forceren de meeste kwekers de bloeifase. Er zijn daarnaast allerlei alternatieve lichtschema’s voor de groei- en de bloeifase, maar 18/6 voor de groeifase en 12/12 voor de bloeifase is optimaal en wordt dan ook door de meeste binnenkwekers gehanteerd.
Het is daarbij dan wel van belang dat de kweekruimte tijdens de donkere periode ook echt donker is. Ook een klein beetje licht kan wietplanten ’s nachts wakker houden, en ervoor zorgen dat de bloeifase niet begint. Daarnaast is het met name in de bloeifase belangrijk dat de donkere periode niet onderbroken wordt door bijvoorbeeld een half uurtje licht. Niet even bij je planten gaan kijken dus, als de kweeklamp uit staat!
Dat je nu weet hoe je een wietplant in bloei zet, maakt het nog niet per se gemakkelijk om dat op het juiste moment te doen. Het is namelijk niet zo dat een wietplant meteen met bloeien begint zodra je het 12/12 lichtschema instelt. De plant zal namelijk eerst een periode van extra snelle groei doormaken. Deze periode duurt afhankelijk van de wietsoort zo’n twee tot 4 weken. Tijdens deze extra snelle groei worden wietplanten over het algemeen ook twee keer zo hoog. Daarnaast heeft ook de leeftijd van de plant invloed.
Je kunt het moment van de omschakeling naar 12/12 dan ook bepalen op basis van de leeftijd van de plant, of op basis van de hoogte van de plant. Aangezien stekken, hoe klein ook, feitelijk al volwassen zijn, zou je die direct op 12/12 kunnen zetten. Het is echter beter om even te wachten tot ze een sterk wortelgestel hebben. Dit duurt gemiddeld zo’n twee tot drie weken.
Voor zaailingen geldt dat ze nog niet volwassen zijn. Mits de tijd en ruimte het toelaat kun je deze dan ook beter eerst een week of 5 tot 8 laten groeien, voordat je ze op 12/12 zet. Uiteraard kun je zaailingen ook direct op 12/12 zetten, maar biologisch zijn ze nog niet in staat om te bloeien totdat ze ongeveer drie weken oud zijn.
Beter is het wellicht om het moment van omschakelen te bepalen aan de hand van de gewenste hoogte. Afhankelijk van de soort worden wietplanten zoals eerder gezegd doorgaans twee keer zo hoog na de omschakeling. Op basis van de hoogte schakel je daarom over naar 12/12 op het moment dat de planten 50% van de maximale hoogte bereikt hebben. Houd daarbij ook rekening met de minimale afstand tussen de planten en je kweeklamp.
Heb je een beperkt hoge kweekruimte, dan kun je je wietplanten korter houden en breder laten groeien door ze te toppen en trainen. Zo kun je ook in lagere kweekruimtes een groeifase van 5 tot 8 weken aanhouden, en je plant eerst tot volledige wasdom brengen.
De strekkende fase die aan de bloei vooraf gaat kan lastig en nadelig zijn. Planten die erg veel strekken worden dan lang gerekt. De opbrengst vermindert, en onderste toppen krijgen dan niet altijd genoeg licht. Daarnaast kan een extreme strek ervoor zorgen dat toppen tegen je lamp groeien en daardoor verbranden. Ook kunnen lange planten zwak worden en ombuigen of zelfs breken door het gewicht van de toppen.
Hoewel de strekkende periode nooit helemaal voorkomen kan worden, kun je de groei wel enigszins beperken. Wanneer je het 12/12 lichtschema begint met één extra lange donkere periode van 48 tot 72 uur, zal de bloei bijvoorbeeld eerder beginnen, en houdt de strekkende periode ook minder lang aan. Zorg er daarnaast altijd voor dat je planten voldoende licht krijgen. Een plant die te weinig licht krijgt (of als de lamp te hoog hangt) zal het daardoor juist hogerop zoeken.
Een andere manier om de strek te beperken is door middel van de kleur van het licht. Hoe blauwer het licht gedurende de overgang van groei naar bloei, hoe minder de strek. Hoe roder het licht, hoe meer de plant strekt. Dit geldt trouwens niet alleen voor de strekkende fase, maar ook voor de groeifase.
Je zou dus een blauwer licht kunnen gebruiken tijdens de strekkende periode, zoals een CMH kweeklamp of een LED kweeklamp met een hogere kleurtemperatuur in Kelvin. Sommige LED kweeklampen hebben opties om het lichtspectrum aan te passen, door delen van de diodes aan of uit te schakelen.
De temperatuur speelt vervolgens ook een rol bij de strek. Houdt de temperatuur tijdens de donkere periode lager dan tijdens de lichtere periode, maar laat het niet meer dan 10 graden zakken. Zorg er ook voor dat de temperatuur met de lamp aan, niet boven de 27 graden komt, want daarboven stimuleert de temperatuur ook extra groei in de hoogte. Daarnaast is het belangrijk om ook een goede luchtcirculatie te hebben, want dat helpt ook om wietplanten korter en sterker te houden.
De beste manier om een wietplant echter kort en bossig te houden is echter door middel van toppen en plantentraining. Dit dien je echter wel te doen tijdens de groeifase, voordat je het 12/12 lichtschema inschakelt.