(advertenties)
(advertentie)

Hydrokweken wordt door velen als moeilijk of ingewikkeld bestempeld maar dat is zeer onterecht. Hydrokweken is juíst heel eenvoudig en vraagt dagelijks maar weinig aandacht. Wietplanten groeien ook nog eens razendsnel, je hoeft nooit met aarde te slepen, ongedierte behoort tot het verleden en de opbrengsten zijn geweldig. En dat maakt hydrokweken dus ideaal voor zelfvoorzienende patiënten.

De meeste kwekers die dat voor eigen gebruik doen, laten hun wietplanten op aarde groeien. Maar dat betekent natuurlijk niet dat aarde automatisch de beste keus is. Hydrosystemen kunnen zelf kwekende patiënten namelijk veel werk uit handen nemen. Handelingen die op aarde dikwijls mis gaan, zijn in hydrosystemen vaak een stuk makkelijker. Zeker voor patiënten die verzekerd moeten zijn van een geslaagde oogst is hydrokweken ideaal. Hier zijn negen redenen waarom.

Omdat het meer mediwiet oplevert

Wellicht het grootste voordeel van hydrokweken, is dat het met dezelfde kweeklamp meer wiet oplevert dan op aarde. Dat niet alleen maar wietplanten zullen ook gezonder zijn omdat ze altijd voldoende water, voeding en zuurstof kunnen opnemen.

Hydrokwekers oogsten meer! Foto: Justin Cannabis, Shutterstock

Omdat wietplanten sneller groeien

Naast de grotere opbrengsten kunnen patiënten een hydrokweek ook aanzienlijk eerder afronden. Dit heeft voornamelijk te maken met de groeifase, die bij wietplanten in hydrosystemen veel sneller en uitbundiger verloopt. Gemiddeld scheelt dit zo’n drie weken per kweekronde. En dat betekent dat patiënten die niet per se voor hun plezier kweken, dat minder vaak hoeven te doen en toch in hun medicijn kunnen voorzien.

In hydrosystemen groeien wietplanten razendsnel, zoals deze enkele plant in het Flow Hydroponics syeteem.

Nooit meer te veel of te weinig water

Onervaren kwekers geven vaak te veel of te weinig water. Kweek je in een hydrosysteem dan hoef je je daar nooit meer zorgen over te maken. Is het systeem eenmaal goed en wel in werking, dan krijgen wietplanten altijd precies genoeg water en zuurstof. Hydrokweken betekent dus ook nooit meer slap hangende bladeren, of wietplanten die verstikken omdat ze te nat staan.

Omdat het risico op tekorten of overschotten lager is

Het inschatten van de juiste hoeveelheid voeding, is lastig voor beginners die op aarde kweken. Dit is bijna nooit een probleem in een hydrosysteem, aangezien je je alleen aan het voedingsschema hoeft te houden. Een EC-meter zorgt ervoor dat je wietplanten altijd precies de juiste hoeveelheid voeding krijgen. En mocht je toch eens uitschieten met de voeding, dan nemen je planten alleen op wat ze nodig hebben. De rest blijft in het water achter. Daarnaast is de EC-waarde (voedingsconcentratie) in een hydrosysteem natuurlijk ook heel gemakkelijk en snel weer aan te passen.

Tekorten zoals dit zul je niet snel hebben als je hydrologisch kweekt.

Omdat het veel minder werk betekent

Een groot voordeel voor voor patiënten die niet altijd de kracht hebben om veel werk te verzetten. Wie in een hydrosysteem wiet kweekt heeft daar namelijk veel minder werk aan. Je hoeft om te beginnen niet met zware zakken aarde te sjouwen maar ook tijdens de kweek neemt het systeem je een hoop werk uit handen. Water en voeding krijgt je plant automatisch. Het enige dat je als hydrokweker hoeft te doen is het waterreservoir gevuld houden met water en voeding.

Omdat je veel minder last van ongedierte hebt

Aarde is natuurlijk en bevat een hoop goeds voor wietplanten, maar vaak ook een hoop slechts. Veel schadelijke insecten leggen hun eitjes namelijk in de aarde, en liften zo je kweekruimte in. Voor dit soort insecten valt er niets te halen in de steriele hydro-omgeving. Met hydrokweken heb je veel minder last van ongedierte, en komen plagen bijna nooit meer voor. En hoef je dus ook niet met schadelijke en minder schadelijke insecticides te spuiten.

In hydrosystemen zit geen aarde, en dus ook geen ongedierte.

Omdat de voeding voordeliger is

Ook voor je portemonnee is hydrokweken voordelig, en dat komt goed uit voor patiënten die het niet breed hebben. Minerale hydrovoeding is namelijk aanzienlijk voordeliger dan biologische gecertificeerde plantenvoeding voor aarde. Daarnaast hoef je natuurlijk ook geen aarde aan te schaffen, of nuttige bacteriën, trichoderma-schimmels en ga zo maar door.

Alle voeding die je nodig hebt voor een hydrokweek. Maar drie flessen voor slechts €24,50

Omdat je meer controle over voedingsstoffen hebt

Wanneer je op aarde kweekt, weet je niet altijd precies wat je wietplanten opnemen. Dat wil zeggen; je weet natuurlijk wel wat er ongeveer in de aarde zit, en wat je daar nog aan toevoegt. Maar wietplanten geven ook zouten af (afvalstoffen) die in de aarde ophopen. En wat de planten niet opnemen blijft ook in de aarde achter, zodat je niet veel weet hebt van de voeding die je wietplanten opnemen. Bij hydrokweken is dat helemaal anders. Wietplanten krijgen alleen de stoffen die jij aan het water toevoegt. En mocht het voedingswater een keer uit balans raken, dan heb je het ook zo weer ververst.

Omdat je minder ruimte nodig hebt

De potten waarin wietplanten op aarde in groeien, nemen best veel ruimte in beslag. Je kunt natuurlijk kleinere potten nemen maar dan blijven je wietplanten ook kleiner. In hydrosystemen zijn geen potten nodig en kun je zelfs in kleine ruimtes, een grote wietplant kwijt. Zeker als je je hydrosysteem onder je kweekkast plaatst zoals bij de complete Dokter Groen Special hydro-kweekkast.