(advertenties)
(advertentie)

De Franse supermarktketen Carrefour verkoopt sinds november hennepbrood in een aantal Belgische filialen. Hierdoor kunnen duizenden Belgische consumenten vanaf nu een ontzettend gezond brood kopen. Ontdek hier waarom eigenlijk elke supermarkt hennepbrood moet aanbieden.

Hennepzaad is ontzettend gezond. Het heeft een hoge voedingswaarde en bevat allerlei essentiële voedingsstoffen. De Brusselse bakkerij La Wetterenoise levert vanaf deze week een brood aan Belgische filialen van Carrefour, dat zij bereiden met gepelde, biologische hennepzaden. Alles voldoet aan de eisen van voedselwaakhond FOD Volksgezondheid, die bovendien eist dat het THC-gehalte minder dan 0,2 procent is.

Naast het gezondheidsaspect is dit ook nog eens een hele bijzondere primeur. Carrefour is namelijk een van de grootste Franse supermarktketens. En Frankrijk staat nou niet bepaald bekend om zijn progressieve wietbeleid. Hetzelfde geldt voor België waar de firma Mestdagh ruim 50 Carrefour-winkels exploiteert.

Dat een aantal Belgische filialen van Carrefour hennepbrood aanbieden is een mooie stap vooruit en goede reclame voor de heilzame eigenschappen van cannabis.

Pleidooi voor hennepzaadbrood

De Franse supermarktketen Carrefour heeft vestigingen door heel Europa. In België kan je er sinds kort hennepbrood kopen. [Foto: CreativeFamily]

Hennep is cannabis, maar dan een andere variant. Namelijk eentje die mensen al honderden jaren gebruiken voor industriële doeleinden. Hennep voorziet ons al sinds mensenheugenis van diverse grondstoffen zoals vezels, brandstof en voedsel voor mens en dier.

Hennep, en dan met name hennepzaad, heeft een hoge voedingswaarde en wordt daardoor ook wel een ‘superfood’ genoemd. Hennepzaadolie is rijk aan mineralen, vitamine E, omega-3- en -6-vetzuren, alfa-linoleenzuur en linolzuur. Ook de verhouding omega-3- en omega-6-vetzuren is ideaal voor onze gezondheid. Vooral dat maakt hennepzaad zo waardevol, want een Westers dieet bevat veel te weinig essentiële omega-3-vetzuren.

De schepen van de VOC hadden niet kunnen varen zonder hennep

Bovendien is hennep een zeldzame bron van GLA (gamma-linoleen zuur). Dit vetzuur is belangrijk voor de hydratatie en soepelheid van onze huid. Vandaar de toepassing van hennepolie in steeds meer cosmeticaproducten.

MEER LEZEN: Dit is waarom iedereen hennepzaad zou moeten eten

De hennepplant is veel langgerekter dan wietplanten, heeft minder blad en hele kleine topjes met nauwelijks THC, [Foto: Baatun]

Herontdekking van hennep

Het gebruik van hennep is niet nieuw. De schepen van de VOC hadden niet kunnen varen zonder hennep. Alle touwen werden er namelijk van gemaakt. De Kempen, een streek in het noordoosten van België en in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, dankt zijn naam er zelfs aan; Kemp is een lokaal woord voor hennep.

Ook verwerkt men hennepzaad al honderden jaren in voeding. Toen wiet begin jaren dertig werd verboden, had dat ook invloed op industriële hennep. Gelukkig wordt het gewas nu herontdekt.

De hennepplant groeit ook enorm goed in ons gematigd klimaat. Bovendien heeft hennep geen chemische bestrijdings- en beschermingsmiddelen nodig, kan het zonder kunstmest groeien en verbruikt hennep in vergelijking tot katoen slechts een derde zoveel water. Door de diepe en fijne wortels gaat hennep erosie tegen en draagt het bij aan een betere grondstructuur. Daardoor is het een duurzaam gewas en past het goed in de biologische landbouw.

Dus ook daarom zou elke supermarkt hennepbrood moeten verkopen; het bevordert de comeback van dit geweldige, gezonde gewas.

[Openingsfoto: Shutterstock/canbedone]