Ruim één op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft problemen met slapen. Denk daarbij aan moeite met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Slecht slapen is dus iets wat miljoenen landgenoten uit eigen ervaring kennen. Nu blijkt gelukkig dat het gebruik van cannabis – en zeker ook het eten van cannabisproducten (edibles) – een gunstige invloed kan uitoefenen op je nachtrust! In dit artikel vind je alle informatie over wiet bij chronische slapeloosheid.
Gezondheidsrisico’s door slecht slapen
Chronische slaapstoornissen, ofwel een slechte slaapkwaliteit, levert verschillende gezondheidsrisico’s op. Een chronisch slaapgebrek kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor mensen vatbaarder worden voor infecties en ziekten. Tevens kan het zorgen voor het tot uiting komen van psychische stoornissen.
Hoewel er veel behandelingen voor slapeloosheid zijn, waaronder conventionele medicatie, is het succes van de langetermijnbehandeling niet echt groot. Er zijn best wat risico’s verbonden aan het gebruik van reguliere slaapmiddelen, waaronder verslaving en slaperigheid (wanneer je die niet kunt gebruiken).
In een tijd als deze, waarin cannabis gemakkelijker verkrijgbaar is dan ooit, kan het dus ook prima worden gebruikt om slapeloosheid te herstellen. Cannabidiol (CBD) en cannabis edibles zijn steeds populairder aan het worden. Beide kunnen een serieuze optie zijn wanneer je last hebt van chronisch slapeloosheid.
Slecht slapen, zeker als dit regelmatig of altijd het geval is, kan verregaande gevolgen hebben voor je algehele gezondheid… [foto: A.D.S.Portrait/Shutterstock]
Wat veroorzaakt slapeloosheid?
Een van de redenen waarom slapeloosheid gezien wordt als een onderliggende aandoening, is omdat de oorzaken kunnen verschillen. En voor sommige patiënten is het een combinatie van gezondheidsproblemen en leefgewoonten die bijdragen aan het probleem. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak, kan al dan niet medicatie voorgeschreven worden.
De oorzaken van slapeloosheid kunnen een (of meer)van de volgende zijn:
Een slechte slaapomgeving
Het bezig zijn met hoe je slaapkamer eruitziet en onderhouden wordt, is heel belangrijk. Je slaapomgeving speelt een grote rol bij het hebben van een goede nachtrust. Slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt door zaken als lichtvervuiling in de stad, de kwaliteit van je matras, beddengoed en nog veel meer.
Elektronica heeft ook invloed op de slaapkwaliteit. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een bureau met een laptop of computer in hun slaapkamer staan. Je kunt ook een televisie hebben om je te helpen in slaap te vallen. Zelfs je smartphone kan elektrische velden opwekken, die de kwaliteit van je slaap afzonderlijk kunnen bepalen.
Bij het creëren van een gezonde slaapomgeving, is het ook verstandig om de factor ‘ontspanning’ mee te nemen. Houd je slaapkamer netjes, schoon, georganiseerd en minimalistisch. Zo heb je minder moeite om in slaap te vallen.
Chronische pijn en neuropathie
Als je verkouden bent en last hebt van je luchtwegen of een verstopte neus kan het heel moeilijk zijn om in te slapen, of het nu gaat om snotterig zijn of een aanhoudende hoest. Onthoudt dat je verkoudheid niet eeuwig duurt en dat je uiteindelijk weer beter zal gaan slapen.
Maar mensen met chronische pijn of neuropathie hebben minder geluk. Als je rugpijn ervaart, moet je soms constant van positie veranderen om comfortabel te kunnen liggen. De pijnsymptomen kunnen aanhoudend zijn en voorkomen in specifieke gebieden in het lichaam, of ze kunnen juist overal en willekeurig opkomen.
Neuropathische pijn kan overal en op elk moment voorkomen en variëren van matig tot ernstig ongemak. Het maakt inslapen moeilijk en je kunt er gedurende de nacht meerdere keren wakker van worden.
Ploegendienst en andere verstoorde slaapschema’s
Niet iedereen heeft het geluk om een 9 tot 5 baan te hebben. Veel mensen in de transportsector, maar ook in de horeca, gezondheidszorg of bij andere beroepen, hebben wisselende werkschema’s.
Of je nu vast in de nachtploeg werkt of je schema afwisselend is qua werktijden, het kan een negatieve invloed hebben op het bereiken van de diepe slaap. Door het missen van die diepe slaap – welke van hoge kwaliteit is – kan je lichaam niet goed uitrusten en herstellen.
Wanneer je in ploegendiensten werkt, kan slapen erg moeilijk zijn. Je bioritme wordt aangetast en daarnaast kun je last ondervinden van lawaai en andere verstoringen gedurende de dag. Edibles (eetwaren met cannabis) voor het slapengaan, zouden kunnen helpen.
Stress en psychische aandoeningen
We hebben allemaal wel eens van die nachten meegemaakt dat we veel aan ons hoofd hebben; we blijven maar piekeren kunnen niet slapen. Hoe hard je het ook probeert. Wanneer gedachten blijven op poppen door stress of angst kan je lichaam de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) gaan opvoeren.
Cortisol is het ‘vecht- of vlucht’ hormoon. Als we gestresst zijn triggeren de hersenen de afgifte van meer cortisol, wat een soort nitro-boost geeft aan het centrale zenuwstelsel. De bloeddruk daalt en de hersenen worden zowel alerter als reactiever. Dit is de reden waarom het zo moeilijk is om in slaap te vallen bij angst en stress.
Hoe kan medicinale cannabis helpen bij slapeloosheid?
Op zichzelf staand is slapeloosheid alleen meestal niet de reden dat men mediwiet gaat gebruiken. Vaak is er een andere aandoening in het spel, die de slapeloosheid veroorzaakt. Er zijn veel neurodegeneratieve aandoeningen waarbij slapeloosheid een secundaire aandoening kan zijn.
Als je erover denkt om cannabis te gaan gebruiken om symptomen van slapeloosheid te bestrijden, zijn hier enkele manieren waarop het zou kunnen helpen:
1. Cannabis kan angst helpen verminderen
Angst is meer dan enkel gevoelens die veroorzaakt worden door zorgen of verwarring. Angstsymptomen kunnen voorkomen dat je in slaap valt en kunnen zelfs dromen en verontrustende gedachten opwekken. Deze zijn in staat om je wakker te houden, of uit je slaap te halen.
Cannabis lost je angstgevoelens niet permanent op. Toch kan het helpen als een natuurlijk slaapmiddel, doordat het simpelweg je brein even op ‘on hold’ kan zetten. De gedachtestroom stopt en de slaap kan zijn intrede doen.
Mediwiet kan daarbij ook een positief effect hebben op de GABA-neurotransmitter. Het gamma-aminoboterzuur (GABA) is een chemische stof die in de hersenen wordt geproduceerd. De functie van GABA is het verminderen van het vermogen van zenuwcellen om berichten via het centrale zenuwstelsel te ontvangen én verzenden.
Echter kan bij een te grote hoeveelheid GABA een vorm van angst ontstaan. Symptomen van gevoelloosheid rond de mond, tintelingen in ledematen en kortademigheid zijn hierbij aanwezig. De door cannabinoïden geproduceerde hoeveelheid GABA kan helpen om de gevolgen die samenhangen met angst te verminderen. Conventionele anti-angst medicijnen – zoals benzodiazepinen – werken op dezelfde manier.
2. Edibles kunnen langdurige pijnverlichting bieden
Het gebruik van medicinale cannabis in de vorm van edibles bij slaapstoornissen heeft twee voordelen.
Ten eerste treden de psychoactieve en fysiologische effecten langzaam op. De THC in je eetwaren (en secundaire cannabinoïden) moet eerst door het spijsverteringskanaal, waardoor de opname geleidelijker is. Dat betekent dat het de hele nacht pijn en angst kan bestrijden. Helpt je dus om beter te slapen.
De tweede reden is dat in vergelijking met andere manieren van gebruik (roken, olie, etc), edibles gemakkelijk een uur voor het slapen gaan kunnen worden genomen. Je kunt ze ook op je nachtkastje bewaren, zodat je indien nodig tijdens de nacht nog ergens een hapje van kunt nemen.
Sommige klinische onderzoeken melden dat een orale dosis THC (tot 30 mg) de systolische bloeddruk kan helpen verlagen. Een verhoogde hartslag en bloeddruk kunnen echter wel optreden wanneer de THC-dosis hoger is dan 75 mg. Je lichaam reguleert normaal gesproken de bloeddruk tijdens de slaap (nachtelijk dippen), wat de hartslag ongeveer met 15% verlaagt, in tegenstelling tot de uren dat je wakker bent.
3. Cannabis kan het restless leg syndroom (RLS) helpen verminderen
Het restjes leg syndroom (RLS) wordt gedefinieerd als een niet te negeren drang om je benen/voeten/tenen te bewegen. Je kunt gedurende een lange periode rusten of liggen, maar de beweging blijft. Soms doen ook de handen hieraan mee.
Mensen met RLS merken deze drang tot bewegen met name op in de avond en nacht. Sommige mensen ervaren een soort van stuiptrekkingen in de benen tijdens de slaap. Het lijkt een beetje op het uitbeelden van een droom.
Elke keer dat je lichaam beweegt terwijl je slaapt, kan dit leiden tot een chronische slaapverstoring. De effecten van mediwiet – en dan met name indica soortjes – kunnen zijn dat de hersenen stoppen met signalen doorgeven, waardoor je gaat bewegen. Er ontstaat rust en de slaapkwaliteit verbetert.
4. Cannabis kan helpen bij het onderdrukken van nachtmerries bij patiënten met PTSS
Onderzoeken suggereren dat krachtige THC-rijke cannabis de REM-slaap kan verminderen/voorkomen. Dat is de slaapfase waarin je droomt. De meeste mensen houden van dromen. Wanneer je echter lijdt aan nachtmerries in verband met een trauma uit het verleden, kan een eetbaar cannabis product voor het slapengaan je helpen deze angstige dromen te verminderen.
Personen met de diagnose PTSS kunnen slaapstoornissen ervaren als gevolg van flashbacks van traumatische gebeurtenissen. Als andere therapieën niet voldoende verlichting geven, praat dan eens met je arts over medicinale cannabis voor PTSS-gerelateerde slapeloosheid.
5. Cannabis kan helpen bij het verminderen van indigestie
Misselijkheid kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, waaronder het voedsel dat je eet, gezondheidsproblemen, medicijnen en psychische aandoeningen. Medicinale cannabis wordt regelmatig aanbevolen aan patiënten die een behandeling voor kanker ondergaan, omdat het kan helpen en maag- en darmklachten te verminderen.
Sommige soorten cannabis met een matig tot hoog THC-gehalte kunnen de dorsale nervus vagus rechtstreeks beïnvloeden. Dat is de zenuw die zich langs spieren en de bewegende organen ontwikkelt en helpt de long- en hartfunctie onder controle te houden. Het helpt ook de maagactiviteit onder controle te houden en zorgt daarmee voor een gezonde spijsvertering.
Welke dosis THC werkt het beste bij slapeloosheid?
Dr. Jordan Tishler, een door Harvard opgeleide arts en specialist in cannabistherapie, adviseert een soort met minder dan 20 procent THC. Alles hoger dan dat, maakt het nauwkeurig doseren onnodig ingewikkeld. Te veel THC kan ervoor zorgen dat je de volgende ochtend een suf en slaperig gevoel hebt.
Verschillende wietsoorten bevatten ook verschillende hoeveelheden cannabinoïden. Als het gaat om slapen, raden ze een indica-dominante soort aan om slaperigheid op te wekken.
LEES OP MEDIWIETSITE OOK: Handleiding om cannabis edibles te doseren tot op de milligram
Welke soorten cannabis werken het beste bij slapeloosheid?
Indica- of indica-dominante hybride cannabissoorten werken het beste bij slapeloosheid. Dat is om twee redenen; ten eerste kunnen indica’s zeer effectief zijn in het verminderen van pijnsymptomen gedurende een bepaalde periode. Dat betekent dat als je chronische pijn hebt (waaronder spierspasmen, diabetische neuropathie, rugpijn etc), een indica-strain een groot deel van die ongemakken kan wegnemen. Daarnaast helpt het je om sneller in slaap te vallen. Indica-wiet is bijzonder geschikt om pijngerelateerde slaapstoornissen te verminderen.
De tweede manier waarop medicinale cannabis kan helpen bij slapeloosheid, is door gevoelens van stress en angst te verminderen. Kan je niet slapen omdat je brein in een overdrive zit? Sommige soorten cannabis doen geweldig werk door figuurlijk op de pauzeknop van je denken te drukken. De zorgen zullen niet voor onbepaalde tijd verdwijnen, maar ze kunnen binnen het onderbewustzijn verminderen, waardoor je even een break krijgt van de zorgwekkende gedachten. Door het stilleggen van de gedichtenstroom, kun je weer even optimaal slapen.
Populaire “slaapwietjes’
Enkele van de meest populaire cannabissoorten voor slaapstoornissen zijn:
Als je slaapproblemen wilt aanpakken met mediwiet, zal je moeten experimenteren met de juiste dosis. Als je een edible pakt die te mild is, krijg je mogelijk niet de gewenste resultaten. Een krachtige edible kan je echter ook een slaperig gevoel geven in de ochtend.
Als je geen ervaring hebt met cannabis edibles, probeer dan verschillende soorten producten en sterktes uit, op momenten dat het niet uitmaakt dat je eventueel wat suf wordt. Zo voorkom je dat je naar je werk gaat met symptomen die lijken op een kater.
Kun je een combinatie van CBD edibles en THC cannabis gebruiken om de slaap te bevorderen?
Cannabidiol (CBD) werkt niet bedwelmend. Maar het blijft aan te raden om het etiket te lezen van het product dat je koopt. Veel natuurlijke slaapmiddelen waarin CBD verwerkt is, kunnen natuurlijke extracten en secundaire cannabinoïden zoals cannabigerol (CBG) bevatten, waardoor je je slaperig gaat voelen.
Veel mensen die mediwiet gebruiken, nemen ook dagelijks een CBD-supplement. Enkele onderzoeken concluderen dat een combinatie van THC en CBD het beste werkt om ontstekingen (pijn), onrust en angst te verminderen.
LEES OP MEDIWIETSITE OOK: Koken met cannabis • Zeven redenen waarom edibles zo goed voor je zijn
Let op met cannabis bij obstructieve slaapapneu!
Wanneer een persoon slaapapneu heeft – in het slechtste geval de meest ernstige vorm obstructieve slaapapneu – zijn de ademhalingspatronen onregelmatig. Er zijn periodes gedurende de nacht waarin mensen met slaapapneu helemaal stoppen met ademen. In Nederland zijn dit er ongeveer 600.000, waarvan er slechts 230.000 ook een echte behandeling krijgen.
De meest gebruikte cannabissoort bij slaapstoornissen is de indica. Echter wordt het veilig gebruiken hiervan bij slaapapneu niet bevestigd. Het gebruik van cannabis voor het slapengaan wordt daarom niet aanbevolen voor patiënten met de diagnose slaapapneu.
Er zijn wel andere alternatieven voor patiënten met slaapapneu. Cannabidiol (CBD) kan nog steeds helpen bij aandoeningen zoals pijn en angst. Geformuleerd met andere natuurlijke extracten (bijvoorbeeld terpenen), kunnen patiënten met slaapapneu mogelijk CBD-formuleringen gebruiken voor een betere nachtrust. Praat met hierover met je arts voor advies, ga met serieuze slaapapneu niet zelf dokteren met natuurlijke middelen…
[openingsbeeld: Quality Stock Arts/Shutterstock, foto “good night”: colnihko/Shutterstock, foto “wietkonijntje”: Nature’s Charm/Shutterstock]