Holistische geneeskunde bestaat al duizenden jaren. Vooral in landen als China en India. Door moderne geneeskunde is het naar de achtergrond verdwenen, maar sinds enkele jaren is het weer in opkomst. Zeker nu geneesmiddelen op basis van cannabis populairder worden. Lees hier waarom cannabis en holistische geneeskunde zo enorm goed samengaan.
De holistische geneeskunde is een alomvattende benadering van iemands gezondheid, die zich richt op de onlosmakelijke link tussen lichaam en geest. Deze aanpak gaat ervan uit dat je als mens moet zorgdragen voor een ideale balans tussen lichaam en geest. Die zorgt er namelijk voor dat je gezond blijft en snel herstelt mocht je toch ziek worden. Wiet kan enorm goed bijdragen aan deze balans.
Het draait allemaal om balans
De holistische gezondheidszorg is al duizenden jaren oud. In Europa kreeg het voet aan de grond dankzij de Grieks Atheense filosoof Socrates. Die waarschuwde in die tijd dat het behandelen van één deel van het lichaam – in plaats van het hele lichaam – verkeerd is.
In Azië is het al veel langer bekend. Denk bijvoorbeeld aan de Ayurvedische geneeskunde. Die omarmt cannabis al duizenden jaren als krachtig holistisch medicijn. De overlap tussen de holistische en Ayurvedische geneeskunde is dan ook groot; beide gaan uit van balans tussen lichaam, geest en de ziel. In plaats van naar specifieke aandoeningen te kijken, richt holistische geneeskunde zich op een in het lichaam geïntegreerd evenwicht.
Alleen daarom al is het zinvol om cannabis te gebruiken. De werkzame bestanddelen in wiet werken namelijk samen met ons lichaamseigen endocannabinoïden-systeem (ECS); een mechanisme dat als doel heeft jouw lichaam gezond te houden.
LEES OOK: Boost je gezondheid met het endocannabinoïden-systeem
Aan de andere kant betekent dat niet dat je met hagel moet schieten. Het gaat om het vinden van de oorzaak en die herstellen. De ‘sweetspot‘, zoals ze dat zo mooi noemen in het Engels. Dit vindt ook wellness-adviseur en oprichter van het Amerikaanse Canna-Veda en ZVDA, Joanna Matson. Zij hanteert de holistische aanpak inclusief cannabis. Maar zij adviseert niet om dagelijks zomaar wat cannabis-supplementen te nemen. Ze vindt dat je eerst moet kijken waar een ziekte in het lichaam zich bevindt en wat de oorzaak is.
“Met het gebruik van een holistisch cannabis-geneesmiddel kijk je naar mijn mening, tijdens het maken van een protocol voor iemands genezingsreis, naar het hele lichaam, de geest en de ziel. Het gebruik van cannabis – zonder rekening te houden met andere veranderingen – biedt een groot potentieel voor genezing. Echter, om een mens in het geheel te behandelen door een holistische benadering, moet je altijd proberen dit vanuit een mentaal, emotioneel en fysiek perspectief te doen”, aldus Matson.
De verschillende toepassingen van de cannabisplant kunnen een patiënt wel meer controle geven over zijn gezondheid. Met behulp van mediwiet kan iemand zich bewust worden waar in het lichaam behoefte is aan genezing.
De holistische benadering kijkt -ondersteund met cannabis – naar de relatie tussen mentale en fysieke gezondheid
Een voorbeeld. Angst, een mentale aandoening, kan fysieke ongemakken veroorzaken. Dat komt onder meer door het stresshormoon cortisol dat dan vrijkomt. Bij overmatige afgifte van dit hormoon kan je lichaam reageren met ontstekingen. Die kunnen op hun beurt weer voor een verscheidenheid aan andere aandoeningen zorgen; van rugpijn tot maagklachten. Daarom kijkt de holistische benadering -ondersteund met cannabis – naar de relatie tussen mentale en fysieke gezondheid. De balans hiertussen is namelijk van cruciaal belang voor de behandeling van de oorzaak én symptomen.
Cannabis als uniek medicijn
Foto: 271 EAK MOTO
Een aspect dat de holistische cannabis-geneeskunde uniek maakt, is dat het artsen en patiënten extra inzichten biedt. Bijvoorbeeld om te achterhalen hoe trauma en tegenslagen in het verleden iemands huidige en toekomstige lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden.
Onderzoek ondersteunt dit aspect. Een studie toont aan dat mensen die meer kinderziektes doormaakten, vaker chronische obstructieve longziektes hebben. Een andere studie toont dat mensen die tijdens de kinderjaren vaker naar het ziekenhuis gingen, meer risico lopen op het krijgen van een auto-immuunziekte dan volwassenen. Andere gegevens suggereren dat hoge stressniveaus bij kinderen leiden tot een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen als zij volwassen zijn.
Volgens Matson doen artsen die zich bezighouden met holistische cannabis-geneesmiddelen zeer grondig onderzoek naar hun patiënten en hun medische historie. Ze bekijken veel meer dan slechts de dagelijkse inspanningen en gewoontes. Ze hebben ook aandacht voor de levensloop van de patiënt.
Matson gaat er vanuit dat de holistische ‘wandeling’ van patiënten al begint bij de geboorte en kijkt hiermee als het ware onder het oppervlak van lichamelijke kwalen. Ze zegt dat het belangrijk is om juist de gebieden die eigenlijk zo normaal lijken in het leven van bloot te leggen. Zo kunnen eventuele verstoringen of onevenwichtigheden aan het licht komen.
Een voorbeeld van blootlegging. Je kunt een patiënt vragen of er slaapproblemen zijn. Ze kunnen dan zeggen dat ze prima slapen. Echter, als je dieper ingaat op de materie en vraagt wat ze zoal doen in de twee uur voordat ze naar bed gaan, hoe het bedritueel eruit ziet, hoelang het duurt voordat ze in slaap vallen en hoeveel uur ze daadwerkelijk slapen, is de kans groot dat er toch sprake is van slechte nachtrust. Iemand die maar vier uur per dag fit is, kan ten onrechte geloven dat dit heel normaal is.
Matson zegt hierover: “De referentie voor een goede nachtrust wordt scheefgetrokken door eigen genormaliseerde gewoontepatronen. We zouden bij deze mensen onmiddellijk nieuwe routines moeten aanleren en ze de noodzaak uitleggen van het ontgiften van het lichaam. Dit zou het begin kunnen zijn van het openen van de doos van Pandora, en het kan de patiënt de mogelijkheid bieden om de eigen acties vanuit een ander perspectief te bekijken”.
Op dit moment is cannabis nog niet erkend als holistisch medicijn, maar volgens Matson heeft dit alleen te maken met het stigma. Het jarenlange verbod heeft een vacuüm gecreëerd van angst en misverstanden rond deze waardevolle geneeskrachtige plant.
Holistische behandelplannen zijn specifiek afgestemd op de patiënt, en dat is bij medicinale cannabis niet anders
Holistische behandelplannen zijn specifiek afgestemd op de patiënt, en dat is bij medicinale cannabis niet anders. [Shutterstock/Evgeny Atamanenko]
De meerwaarde van cannabisgebruik
Het toevoegen van cannabis aan een holistisch behandelplan, kan de gezondheidsresultaten van een patiënt verbeteren. Zeker als het wordt gebruikt in combinatie met andere alternatieve en natuurlijke geneeswijzen. Bovendien zijn holistische behandelplannen specifiek afgestemd op de patiënt, en dat is bij medicinale cannabis niet anders.
Rekening houdend met elk element van het leven en de levensstijl van een patiënt, is preventie het belangrijkste doel van een progressieve genezer, zegt Laura Lagano, mede-oprichter van Holistic Cannabis Academy, een online trainingsprogramma.
“Leven door helende gewoonten en gedragingen te beoefenen is van vitaal belang om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je enkel specifiek voor jou gekozen eten tot je neemt en niet afgaat op de basis van wat over het algemeen aanbevolen wordt. Mensen zijn unieke wezens. Het voedsel dat we eten en alle andere levensstijl gewoonten beïnvloeden de cellen van ons lichaam en creëren ons welzijn”, aldus Lagano.
Holistische cannabis-geneesmiddelen bieden meer autonomie voor patiënten omdat ze hun behandeling kunnen aanpassen op de persoonlijke omstandigheden. In plaats van het omgaan met de vicieuze cirkel van vallen en opstaan met geneesmiddelen die bijwerkingen kunnen veroorzaken (die erger kunnen zijn dan de werkelijke kwaal), kan een persoon langzaam experimenteren met cannabis en de dosering daarvan. Dit betekent soms ook dat je erachter moet komen wat niét werkt, want niet alle cannabis is hetzelfde.
Afhankelijk van de toestand van de persoon en de biologische samenstelling van het cannabisproduct (de cannabinoïden– en terpeenverhouding), moet een persoon de tijd nemen om erachter te komen wat werkt.
LEES OOK: Ontdek de wonderbaarlijke effecten van terpenen in wiet
Het verschil met cannabis – in tegenstelling tot reguliere geneesmiddelen – is dat er meer potentieel is voor aanpassingen waarbij verschillende facetten van lichaam en geest worden aangepakt. Een terpeen zoals myrceen kan helpen bij slaap en ontspanning, terwijl in sommige gevallen hoge THC-percentages problematisch kunnen zijn.
Het draait bij medicinale cannabis om de behoeftes van de persoon en niet van een grote groep. En dat is precies waar de holistische geneeskunde ook voor staat. Mede daarom passen deze twee zo goed bij elkaar.
[Openingsfoto: Shutterstock/Holly Mazour]