Een vrouw hoeft haar huurhuis niet uit, ondanks dat haar zoon er 40 wietplanten kweekte om zijn leukemie te behandelen. Woningcorporatie Ymere spande een kort geding aan, maar verloor. Daarmee is in korte tijd weer sprake van een succesverhaal waarbij een medicinale wietkweker de rechter aan zijn zijde krijgt.
Gisteren schreven we nog dat het lijkt alsof er een domino-effect gaande is in het voordeel van patiënten die medicinale wiet kweken. Steeds meer gemeenten en rechters kiezen namelijk de kant van patiënten die medicinale wiet kweken. Een dag later kunnen we alweer een succesverhaal toevoegen aan de reeks. In Amsterdam besloot een rechter namelijk dat een vrouw haar sociale huurwoning niet uit hoeft, terwijl de politie er 40 wietplanten aantrof.
Wat is er gebeurd?
Kort na het verhaal over de 40 wietplanten in Terneuzen, gebeurt in de hoofdstad bijna hetzelfde. In dit geval betreft het een vrouw wiens 35-jarige zoon aan chronische lymfatische leukemie lijdt. De man heeft een koopwoning in Amsterdam, maar verblijft tijdens periodes waarin de ziekteverschijnselen de kop opsteken vaak bij zijn vriendin en moeder.
Medio 2018 was er sprake van een langdurige ziektecrisis en daarom trok de zoon volledig in bij zijn moeder. Zijn eigen koopwoning verhuurde hij. Door zijn ziekte is de man namelijk arbeidsongeschikt en kon hij de vaste lasten niet meer betalen. Zijn moeder kon tijdelijk bij een vriend wonen, zodat haar zoon onderdak en rust had om te herstellen.
Op 18 juni 2019 ontdekte de politie hij er 40 wietplanten kweekte. Zij troffen vier kweektenten aan. In twee tenten stonden 40, zo goed als volgroeide planten. Eén tent was leeg en één tent werd gebruikt om planten te drogen. Er waren vuilniszakken met gebruikte potgrond. Bovendien waren alle tenten voorzien van lampen en filters. In het proces-verbaal van politie is vastgelegd dat het huis ook als woning werd gebruikt. Vroeger werd zo’n huis meteen dichtgespijkerd. Dat liep nu anders.
Rechter gaat mee in medicinale noodzaak
Ymere, die de woning verhuurt, vindt dat de moeder tekort schoot in haar verplichtingen uit de huurovereenkomst. Zij heeft de woning geruime tijd niet zelf bewoond, maar stond het gebruik af aan haar zoon. Daarna heeft de zoon er een – aldus Ymere – ‘bedrijfsmatige wietplantage’ van gemaakt. De woningcoöperatie eiste daarom ontbinding van de huurovereenkomst. De rechter gaat hier niet in mee. En de motieven waarom zijn opmerkelijk.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
De zoon kweekte 40 wietplanten om wietolie te maken tegen pijn veroorzaakt door leukemie. [Shutterstock/mikeledray]
Ten eerste vindt de rechter voldoende bewezen dat de zoon wiet kweekte met uitsluitend medicinale motieven. De man maakte er wietolie van om de pijn van zijn chronische ziekte te behandelen. Er is geen bewijs dat de kweek van wietplanten in verband stond met de productie van een verdovend middel dat door hem in de illegaliteit werd verhandeld.
De rechter erkent dat het Nederlandse medicinale wietbeleid tekortschiet.
Bovendien is aannemelijk dat de zoon zijn wietolie niet op andere wijze kon verkrijgen. Dat komt omdat hij behoefte heeft aan olie met een specifieke samenstelling. Die specifieke wietolie is niet via de apotheek of handel verkrijgbaar, of enorm duur. Een heel interessant punt, want hiermee erkent de rechter dat het Nederlandse medicinale wietbeleid tekortschiet.
LEES OOK: Medicinale staatswiet al 15 jaar ‘slecht en duur’
Ten slotte prees de rechter de veiligheid van de kweekruimte. Er waren vier CE-gekeurde lampen en filters aangesloten op het elektriciteitsnet, zonder dat met elektrische installaties was geknoeid. Er was dus geen gevaar voor de woning of omgeving. Bovendien bleek uit niets dat de woning heeft geleden onder de aanwezigheid van de wietkwekerij.
Daarom wijst de kantonrechter de vordering van Ymere af en mag de moeder in haar huis blijven wonen. Goed nieuws voor de moeder en haar zoon. Bovendien is het bijzonder dat een rechter wederom de tekortkomingen van het Nederlandse medicinale cannabisbeleid hekelt. Hopelijk volgen er nog veel meer van dit soort uitspraken.
[Openingsfoto: Shutterstock/JETACOM AUTOFOCUS]