Cannabis microdoseren (+5 tips) tegen depressies
In kleine hoeveelheden kan cannabis een groot effect hebben op neerslachtige gevoelens of depressiviteit. Ontdek de voor- en nadelen en lees onze 5 tips over cannabis microdoseren.
Veel HIV/AIDS-patiënten gebruiken cannabis al tegen de symptomen van de ziekte, of tegen de bijwerkingen van bekende HIV-remmende medicijnen. Uit onderzoek blijkt echter dat de geneeskrachtige plant ook op verschillende manieren bijdraagt aan het bestrijden van de ziekte zelf.
Mensen die lijden aan het HIV-virus of AIDS hebben een verzwakt immuunsysteem. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor infecties en andere ziekten. Vaak wordt dit behandeld met een combinatie van hiv-remmers, die de vermenigvuldiging van het virus in het lichaam tegengaan en de verspreiding ervan indammen.
Als deze medicijnen aanslaan, genezen ze de ziekte niet maar maken het wel zo goed als ‘ontraceerbaar’. Hiv is dus nog wel in het lichaam aanwezig, maar in een te kleine hoeveelheid om het te kunnen meten. Er wordt dan gesproken over een viral load van minder dan 20 virusdeeltjes per liter bloed. Om dit in perspectief te zetten: een lage viral load is 10.000 deeltjes en een hoge viral load-waarde is 100.000 deeltjes. Het risico op ziekten en infecties wordt bij een lage load minder en het virus kan dan niet meer door seksueel contact worden overgedragen.
Deze HIV-remmers werken helaas niet bij iedereen en ze kunnen – ondanks dat de kwaliteit de laatste jaren verbeterde – nog altijd zorgen voor vervelende bijwerkingen die de behandeling zwaarder maken. Ook in Nederland wordt daarom vaker cannabis voorgeschreven om symptomen van (de behandeling tegen) de ziekte te verminderen.
Volgens cannabis-platform Leafly gebruikt één op de drie HIV/AIDS-patiënten cannabis tegen pijn, misselijkheid, verminderde eetlust, ernstig gewichtsverlies en emotionele last van de ziekte. Echter blijkt dat de plant niet alleen kan helpen deze symptomen en ongewenste bijwerkingen van de behandelingen ertegen te verminderen. Het zou ook helpen om het virus zelf te bestrijden. En wel op de volgende vijf manieren.
HIV-remmers worden gebruikt om het aantal virusdeeltjes per liter bloed in patiënten te verlagen. Deze viral load is een belangrijke graadmeter voor het bijhouden van de voortgang en ontwikkeling van de ziekte. En dient zo laag mogelijk te blijven.
Volgens een in AIDS Research and Human Retroviruses gepubliceerd onderzoek kan delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) de ontwikkeling van de ziekte remmen door deze waarden te laten dalen. Wetenschappers concludeerden dat patiënten zodoende langer overleven dankzij cannabis en dat het onderzoek bijdraagt aan een toekomstige cannabinoïde-behandeling tegen HIV.
Een ander onderzoek ondersteunt deze theorie, en bewijst bovendien dat het gebruik van cannabis kan voorkomen dat het HIV-virus zich ontwikkelt tot aids.
Het consumeren van cannabinoïden (de werkzame stoffen in cannabis) activeert verschillende cannabinoïde-receptoren door het hele lichaam. Het activeren van de CB2-receptoren, die vooral in de immuuncellen voorkomen, vermindert volgens onderzoek van de VS National Institutes of Health het vermogen van het HIV-virus om specifieke cellen te infecteren.
Door de CB2-receptoren met bijvoorbeeld het lichaamseigen anandamide of 2-AG te stimuleren, vermindert het aantal geïnfecteerde cellen met 30 tot 60 procent. Dit kun je onder meer doen met cannabidiol (CBD). Dit bestanddeel remt de opname van de twee endocannabinoïden (lichaamseigen cannabinoïden) en zorgt daarmee voor een hogere concentratie ervan in het lichaam.
Een van de meest voorkomende neurologische complicaties bij HIV is gevoelloosheid of pijn in de handen en voeten. Volgens deze gepubliceerde studie kan het inhaleren van cannabinoïden chronische zenuwpijn met 34 procent verminderen, zonder nare bijwerkingen.
Een andere studie laat zien dat verdampte THC al in micro-doseringen effectief kan zijn tegen neuropathie. Het verdampen van wiet is overigens een gezondere manier van inname dan het roken ervan. Zeker bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem wordt aangeraden niet te roken, maar een gezondere manier van cannabis-gebruik te kiezen.Mensen met HIV/AIDS hebben vaak last van een verminderde eetlust, al dan niet als gevolg van de remmers. Vooral patiënten met het AIDS Wasting Syndrome, waarbij ze ruim 10 procent van het lichaamsgewicht verliezen door de ziekte, hebben hier last van.
Cannabis staat erom bekend misselijkheid snel te kunnen remmen, en wordt daarom aan patiënten voorgeschreven. Uit dit onderzoek blijkt bovendien dat 97 procent van de HIV/AIDS-patiënten een verbeterde eetlust heeft nadat ze cannabis gebruiken.
Misselijkheid, overgeven, een verminderde eetlust en gewichtsverlies zijn geen uitzonderlijke, maar veel voorkomende bijwerkingen van HIV-remmers. Daarnaast heeft een derde van de patiënten ook last van neuropathie, zenuwpijn veroorzaakt door de medicijnen.
Een onderzoek gepubliceerd in JAIDS (Journal for Acquired Immune Deficiency Syndrome) bewees echter dat patiënten die hun medicijnen aanvullen met cannabis, tot wel 3,3 keer meer geneigd zijn hun behandeling door te zetten. Dit is volgens de onderzoekers toe te kennen aan een vermindering van de door de reguliere HIV-medicatie veroorzaakte bijwerkingen.