Cannabis kweken: zorg voor voldoende zuurstof bij de wortels
Alle delen van wietplanten hebben zuurstof nodig maar voor gezonde wortels is het cruciaal. Zorg dus voor voldoende lucht in je medium en je voedingswater.
Je zou denken dat de vrije natuur al een paradijs voor wietplanten is, maar daar zorgt het weer vaak voor verrassingen. Binnen kun je echter voor perfecte omstandigheden zorgen, en daarvoor hoef je eigenlijk maar vijf factoren in de gaten te houden: licht, lucht, temperatuur, luchtvochtigheid en het medium.
Cannabisplanten stellen geen belachelijke hoge eisen aan hun leefomgeving. Als ze met hun wortels in de aarde staan en wat licht, lucht en water krijgen, zullen ze wel groeien. Het wordt echter pas écht een paradijs voor wietplanten wanneer je de vijf belangrijkste factoren perfectioneert. In volgorde van belang zijn dat achtereenvolgens licht, lucht, temperatuur & luchtvochtigheid en het medium.
Licht is het belangrijkste als het aankomt op oogstgewicht. Wat je moet proberen te vinden is een kweeklamp die het maximale aan licht produceert, dat mogelijk is voor jouw kweekruimte. Hoe meer licht wietplanten namelijk krijgen, hoe meer je zult oogsten. Met kleine kweeklampen zoals bijvoorbeeld een spaarlamp, zul je nooit veel wiet kunnen oogsten.
De kwaliteit van het licht heeft ook zijn invloed op de manier waarop wietplanten groeien. De kleur van het licht kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat wietplanten kort en bossig blijven, of juist lang en dun worden. Met sommige LED-kweeklampen kun je de kleur aanpassen zodat wietplanten in de groeifase lekker kort blijven, en in de bloeifase optimaal kunnen bloeien.
Maar het totale wattage aan licht is nog het belangrijkste voor het oogstgewicht. Welke kweeklamp je ook kiest, je oogst meer met een lamp die meer lumen aan licht produceert. Let wel op want te veel licht kan wietplanten ook beschadigen. De warmte kan ervoor zorgen dat het te warm wordt in je kweekruimte en een te fel licht kan toppen en bladeren verbleken of verbranden. Het is ook belangrijk dat je licht op de juiste afstand hangt.
Wietplanten hebben niet alleen veel licht nodig, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid CO2. Dit halen ze uit de lucht. Het is daarom belangrijk dat de lucht in je kweekruimte constant ververst wordt. Dit doe je met een afzuiger die bovenin je kweekruimte (warme lucht stijgt immers op) warme, gebruikte lucht (door een koolstoffilter, om de geur eruit te filteren) uit de kweekruimte zuigt. Door de onderdruk die ontstaat, stroomt verse lucht, onderin je kweekruimte vanzelf naar binnen.
Kies met het oog op de warmte, voor een afzuiger die de luchtinhoud van je kweekruimte minstens 3 tot 5 keer in een minuut kan verplaatsen. De capaciteit van iedere afzuiger wordt aangegeven in kubieke meter per uur. Dit is het aantal kubieke meters aan lucht, die de afzuiger in 60 minuten kan verplaatsen. Aan de hand van de capaciteit kun je berekenen welke afzuiger voor je kweekruimte het beste geschikt is.
Capaciteit afzuiger in kubieke meters = (inhoud kweekruimte) x 5 x 60
Naast de luchtverversing, hebben wietplanten ook luchtcirculatie nodig. Daarmee boots je als het ware de wind na, die ervoor zorgt dat al die verse lucht ook langs de bladeren stroomt, zodat die de CO2 kunnen opnemen. Dit doe je door een ventilator in je kweekruimte te plaatsen. Gebruik bij voorkeur een zwenkventilator zodat de wind niet steeds op één plant blaast. Richt de (zwenk)ventilator vlak boven je planten, en onder de kweeklamp. Zorg ervoor dat je wietplanten lichtjes door de wind worden bewogen.
Wietplanten houden net als mensen, van een aangename temperatuur. Als vuistregel kun je dan ook aanhouden dat als jij het in je kweektent prettig toeven vindt, dan zullen je wietplanten het ook wel overleven. Voor de beste resultaten dien je echter specifiekere temperaturen na te streven voor wietplanten. De zijn als volgt.
Omdat de luchtvochtigheid met de temperatuur samenhangt, behandelen we deze factoren samen. Meestal is het dan ook zo dat als je de temperatuur goed regelt, de luchtvochtigheid vaak ook oké is. Wil je de luchtvochtigheid beïnvloeden dan kun je dit doen met luchtbevochtigers en -ontvochtigers. Om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen kun je vaak ook volstaan met het ophangen van wat vochtige handdoeken, of het neerzetten van bakken met water in je kweekruimte.
De temperatuur kun je onder controle brengen door meer of minder lucht af te zuigen. Afzuigers met ingebouwde fancontrollers en losse fancontrollers regelen automatisch de draaisnelheid aan de hand van een ingestelde temperatuur. Sommige kwekers gebruiken ook andere lampen wanneer het buiten warmer of kouder is. In de zomer kweken ze met koele led kweeklampen en in de winter met warme HPS kweeklampen.
Met het medium bedoelen we waar je wietplant met de wortels in staat. Dit kan aarde zijn of hydrologische mediums zoals steenwol of kokos. Wietplanten kunnen zelfs zonder medium groeien, met hun wortels direct in het voedingswater. Maar over het algemeen zijn er twee manieren van kweken: biologisch op aarde of hydrologisch in een van de andere mediums.
Kweken op aarde wordt algemeen als makkelijker gezien, en daarom aangeraden aan beginnende kwekers. Dit komt omdat aarde een bufferende werking heeft, en een klein teveel aan voeding zichzelf wel oplost. Aarde houdt ook veel water vast, dus een dagje geen water geven is niet meteen een ramp.
Hydrokweken heeft echte ook zijn voordelen, maar daarvoor dien je wel wat preciezer de pH-waarde te meten en de juiste hoeveelheid voeding toe te voegen. Omdat de plant voor zijn voeding en water helemaal van de kweker afhankelijk is, heeft die ook meer directe invloed op de groei en bloei. Het grote voordeel van hydrokweken is dat wietplanten er supersnel op groeien, en je dus meestal eerder en vaak ook wat meer kunt oogsten. Ala je meer wil weten over hydrokweken, lees dan onze vijfdelige serie, Introductie in hydrokweken.
Wat het medium ook is, zorg ervoor dat de wortels van voldoende maar niet te veel water worden voorzien; zorg ervoor dat dat water de juiste pH-waarde heeft; zorg ervoor dat de wortels voldoende zuurstof krijgen, en zorg ervoor dat er voldoende maar niet te veel voedingsstoffen in het medium zitten. Lees hier welke mediums er zijn, wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij het kiezen en kweken op een bepaald medium.