Cannabis microdoseren (+5 tips) tegen depressies
In kleine hoeveelheden kan cannabis een groot effect hebben op neerslachtige gevoelens of depressiviteit. Ontdek de voor- en nadelen en lees onze 5 tips over cannabis microdoseren.
Overweeg je om medicinale wiet te gebruiken, maar kom je net nog wat kennis te kort om de knoop door te hakken? Dit artikel zal je helpen. We behandelen vijf belangrijke dingen die je moet weten voordat je start met mediwiet.
Het gros van alle onderzoeken die de afgelopen decennia zijn uitgevoerd naar medicinale cannabis zijn ongelooflijk positief. Wiet kan helpen bij PTSS, angst, depressie, glaucoom, stress, slapeloosheid en nog heel veel meer. Ook stimuleert het de creativiteit en helpt het bij tal van andere problemen. Nog een interessant feitje is dat cannabisgebruikers over het algemeen slanker zijn dan niet-gebruikers.
Waarschijnlijk heb jij dit allemaal ook gehoord en overweeg je om mediwiet te gebruiken. Grote kans dat je het spannend vindt. Wiet stond immers jarenlang (onterecht) in het beklaagdenbankje. Gelukkig weten we inmiddels wel beter!
Voordat ook jij heilzame werking van cannabis ontdekt, zijn er vijf dingen goed om te weten.
Iedereen is 100 procent uniek. Daarom kan het gebeuren dat een wietsoort die bij de een werkt voor een bepaalde aandoening, bij iemand anders met dezelfde aandoening niet werkt. Het endo-cannabinoïdesysteem is zeer complex en werkt bij niemand exact hetzelfde. Je zult je dus moeten inlezen. En vooral bepaalde wietsoorten uit moeten proberen, voor je weet wat werkt voor jou.
LEES OOK:
Wiet is nog maar een paar jaar geleden herontdekt als medicijn. Daardoor zijn er nauwelijks grootschalige en lange termijnonderzoeken gedaan naar het gebruik van mediwiet bij mensen. Over 10 jaar hebben we gegevens hebben over de geboekte resultaten van mensen die mediwiet gebruiken en hoe het na zoveel jaar met ze gaat. Kortom, de lange termijneffecten worden dan officieel bekend. Eigenlijk is het nu op wetenschappelijk gebied allemaal nog redelijk experimenteel.
Met andere woorden, doe je eigen onderzoek en vertrouw niet blindelings op officiële bronnen over medicinale cannabis. Lees ervaringsverhalen van medepatiënten en win advies bij ze in (bijvoorbeeld op ons forum). De wetenschap is prachtig, maar op dit moment valt er vooral veel te leren van anekdotisch bewijs. Doe daar je voordeel mee. En vergeet punt 1 niet.
Er zijn verschillende samenstellingen en wietsoorten beschikbaar. En zelfs binnen bepaalde soorten hebben telers allemaal hun eigen manier om te kweken, oogsten, bemesten en verlichten. Dit soort verschillen beïnvloeden het eindproduct.
Medicinale cannabis van Bedrocan vermindert dit probleem tot op zekere hoogte, omdat alles onder dezelfde omstandigheden wordt gekweekt. Deze vorm van mediwiet is niet zomaar beschikbaar voor iedereen. Bovendien is het aanbod beperkt terwijl verschillende patiënten juist baat hebben bij verschillende producten.
Hetzelfde geldt voor producten. De ene persoon heeft enorm veel baat bij CBD-olie X terwijl de ander juist olie Y moet hebben. Investeer dus in het zoeken naar wat werkt voor jou.
Lees je goed in in de verschillende consumptiemothodes en kies wat bij jou en jouw kwaal past.
LEES OOK:
Het ervaren van de optimale werking heeft vaak wat tijd nodig. Vaak, niet altijd. Er zijn mensen die per direct verlichting ervaren. Dit hoor je vooral terug van patiënten die te maken hebben met (diverse vormen van) pijn. Wordt het ingezet bij een complexe ziekte dan zal het al snel bepaalde symptomen verlichten. Maar het kan vaak ook even duren voordat je de zogenaamde ‘sweet spot’ hebt gevonden.
Met name het vinden van de juiste balans en dosering is een factor bij het zoeken naar de optimale werking. Geef mediwiet de tijd, wees geduldig en begin er eventueel mee terwijl je ook nog je conventionele medicatie gebruikt. Bespreek dit wel altijd met de behandelend arts, omdat cannabis invloed kan hebben op de werking en afbraak van reguliere medicatie.
Medicinale cannabis kan je als veilig beschouwen zolang je jezelf ervan verzekert dat je een schoon product in handen hebt. Als je rustig aan begint, met een lage dosis, en stapsgewijs opbouwt kom je er al snel achter of het voor jou werkt.
Laat je keuze niet te veel afhangen van studies en wetenschappelijke gegevens. Of van het stigma rondom cannabis. Onderzoeken laten nog steeds veel tegenstrijdige uitkomsten zien waar mensen vaak te zwaar aan tillen.
Dat is overigens best opmerkelijk, want ook onderzoeken naar conventionele middelen zijn niet altijd eenduidig en positief. Waar de een geweldig reageert op diclofenac tegen rugpijn, verhoogt dit middel bij anderen het risico op een hartaanval aanzienlijk.
Vertrouw op je intuïtie. Jij weet als geen ander wat goed is voor jouw lichaam.
[Openingsfoto: Shutterstock/Artem Kniaz]