Hardnekkige onzin over cannabis ‘ontmanteld’
Jarenlang werd er een hoop onzin over wiet verkondigd, die de wetenschap inmiddels allang heeft achterhaald. Tijd om deze onzinverhalen over cannabis te ontmantelen.
Wereldwijd houden steeds meer farmaceutische bedrijven zich bezig met het ontwikkelen van op cannabis gebaseerde medicijnen. Dit is omdat alsmaar duidelijker wordt dat mediwiet een goed alternatief is voor schadelijke chemische medicatie. Zo kun je bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen en opioïde pijnstillers (denk aan oxycodon) veilig vervangen met medicinale cannabis!
Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, ‘stierven in 2015 in de Verenigde Staten meer dan 33.000 mensen aan opiaten, waarvan meer dan de helft van de gevallen door artsen voorgeschreven medicatie betrof.’ In de VS wordt door deze schokkende sterftecijfers zelfs gesproken van een heuse opiatencrisis.
Deze opiaten pijnstillers – zoals morfine en oxycodon – kunnen echter gemakkelijk met medicinale cannabis worden vervangen. Cannabis heeft namelijk in verschillende studies bewezen effectief te zijn in de behandeling van (chronische) pijnaandoeningen. Daarbij is mediwiet vele malen veiliger gebleken dan opiaten bij chronische pijn, onder meer omdat het onmogelijk is om aan een overdosis wiet te sterven.
Diverse artsen en bekendheden, waaronder Oprah’s TV-arts Dr. Oz, spreken nu dan ook openlijk hun steun uit voor wiet als veilige vervanger voor deze zeer schadelijke en mogelijk dodelijke opiatenmedicatie. Dr. Oz gelooft persoonlijk zelfs dat cannabis dé oplossing zou kunnen zijn voor de woedende opiatencrisis.In Nederland zijn slaappillen op anti-conceptiemiddelen na de meest verstrekte medicijnen in apotheken. Over het algemeen worden als slaapmiddelen veelal de zogenaamde benzodiazepinen – waaronder de ‘pammetjes’ Diazepam, Lorazepam en Temazepam – voorgeschreven door artsen.
Deze middelen zijn echter enorm verslavend en mogen vaak niet langer dan twee weken achtereen worden gebruikt; om afhankelijkheid en daaraan gerelateerde ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Daarbij hebben benzodiazepinen een keur aan vervelende bijwerkingen zoals een verminderd inschattingsvermogen, verlaagd libido, agressie en verminderde spierbeheersing waardoor je sneller valt.
Omdat benzo’s de overdracht van prikkels tussen zenuwcellen remmen verlagen deze stoffen het bewustzijn, verminderen ze angst en verlagen ze spierspanning en epileptische activiteit – waardoor ze onder meer gebruikt worden als slaapmiddel.
Helaas hebben deze middelen een enorm lange werkingsduur waardoor ook de volgende dag vaak nog effect te merken is. Dat kan weer erg gevaarlijk zijn bij het besturen van een voertuig bijvoorbeeld. Ook wordt vaak de volgende dosis genomen voordat de voorgaande is uitgewerkt, met het gevolg dat een patiënt er steeds meer van nodig heeft.Cannabis dient echter ook als een zeer effectief slaapmiddel. Vooral wietsoorten die onder de indica-dominante categorie vallen hebben een slaapverwekkend en spierontspannend effect, zonder de vervelende bijwerkingen die benzo’s met zich meenemen. Steeds meer patiënten die de keuze krijgen kiezen dan ook voor mediwiet als vervanger voor verslavende benzodiazepinen. Bij het gebruik van cannabis als slaapmiddel wordt echter aangeraden wietolie of edibles te nemen, in verband met de verlengde werkingsduur (4 – 8 uur) vergeleken met geïnhaleerde wiet (1,5 – 2 uur).
Angststoornissen zijn slecht begrepen en worden vaak (verkeerd) behandeld met o.a. benzodiazepinen. Middelen als Alprazolam en Valium remmen de vecht- of vluchtreactie op dezelfde manier waarop het spierspanning en dergelijke vermindert: het remt de signaalprikkels tussen zenuwcellen.
Zoals bij de slaapmiddelen al aangegeven zijn deze farmaceutica zeer verslavend en zorgen ze voor vervelende bijwerkingen. Zo mag je bij dagelijks gebruik zelfs niet autorijden door de verminderde reactiesnelheid die het middel bij regelmatig gebruik veroorzaakt. Daarbij zijn spierverzwakking, maag- en darmproblemen en depressiviteit geen ongewone bijwerkingen van deze middelen.
Uit verschillende onderzoeken blijkt cannabidiol (CBD), de niet-psychoactieve cannabinoïde uit wiet, één van de meest effectieve middelen tegen angststoornissen. Omdat je van de plantaardige stof helemaal niet stoned of high wordt, is er totaal geen sprake van bijwerkingen bij het gebruik van dit middel. Er loopt momenteel zelfs een Nederlandse studie nota bene, naar het effect van CBD op angst- en depressieproblemen bij jongeren.