In 2019 is minder dan 50.000 keer mediwiet verstrekt, zo blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Een afname van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Of dit ook betekent dat Nederlanders minder medicinale wiet gebruiken, valt te betwijfelen.
Aan het toenemende gebruik van medicinale cannabis lijkt definitief een einde gekomen. Tenminste, als we het hebben over medicinale wiet uit de apotheek. Openbare apotheken verstrekten in 2019 zo’n 5 procent minder vaak mediwiet. Hiermee daalt het aantal verstrekkingen voor het eerst sinds 2017 onder de 50.000. Het aandeel medicinale wietolie via de apotheek blijft gelijk, op ongeveer 55 procent.
Het gebruik van medicinale wiet bleef tot en met de eerste helft van 2017 toenemen, waarna het gebruik terugviel. Het aantal verstrekkingen kwam in 2017 uit op ruim 53.000, een toename van 17,5 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Het aantal nam in 2018 met 4 procent af om definitief uit te komen op ruim 51.000. Gebaseerd op verstrekkingscijfers over de eerste elf maanden van 2019 verwacht SFK dat het totaal over vorig jaar uitkomt op 48.500 verstrekkingen; een daling van ongeveer 5 procent.
Alleen apotheek bekeken
Of het aantal patiënten dat medicinale wiet gebruikt evenredig daalt valt te betwijfelen. Het SFK meet namelijk alleen op basis van cijfers uit de legale medicinale wietverstrekking. Dit gebeurt in Nederland onder verantwoordelijkheid van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), dat valt onder het Ministerie van VWS.
Het BMC ziet toe op de kweek van medicinale cannabis, dat momenteel alleen gebeurt door leverancier Bedrocan. Die produceert vijf gedroogde varianten van cannabis (flos) met verschillende verhoudingen van de werkzame stoffen. Met deze wietsoorten bereiden enkele apotheken sinds 2015 wietolie met verschillende concentraties THC en CBD.
Er is veel kritiek op de wiet en wieolie uit de apotheek. De vijf soorten van Bedrocan zijn lang niet toereikend voor het brede scala aan kwalen waarbij wiet werkt. Daarom kweken veel patiënten hun medicinale cannabis het liefst zelf. Dan hebben ze namelijk ultieme controle over de wietsoort en kweekmethode. Daar kleeft wel een risico aan, want zelf wiet kweken is verboden.
LEES OOK: Thuis 5 wietplanten kweken • dit is waarom het niet mag
Aantal verstrekkingen per kwartaal van medicinale cannabis door openbare apotheken. [Bron: SFK]
Een andere groep patiënten wendt zich tot een stichting zoals Suver Nuver of SNSH. Dit zijn stichtingen die de wet uitdagen om mensen van kwalitatief hoogstaande wietolie te voorzien tegen een zo laag mogelijke prijs. Volgens Rinus Beintema, oprichter van Suver Nuver, neemt het aantal leden dat bij hem wietolie afneemt dagelijks toe.
Ten slotte nam het SFK het aantal verkopen van CBD-olie ook niet mee in hun cijfers. De verkoop van dit heilzame cannabisextract zonder THC is de afgelopen jaren sterk gestegen. Sommige apotheken verkopen het, maar veruit de meeste CBD-producten worden online of via het drogist verkocht.
Zeggen deze cijfers dus iets over het aantal gebruikers van medicinale cannabis in Nederland? Waarschijnlijk weinig tot niets. Het suggereert wel dat het legale beleid ontoereikend is; een probleem dat diverse experts al jaren aankaarten bij de overheid.
[Openingsfoto: Shutterstock/Africa Studio]