Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Een gezond libido is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Zeker als je ouder wordt neemt de aanmaak van allerlei hormonen af en daarmee ook het libido. Wil je jouw libido een boost geven? Overweeg dan eens een experiment met wiet. Je hoeft niet meteen all the way te gaan. Een kleine dosis is al voldoende, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
‘Begin met een lage dosis medicinale wiet en wees spaarzaam met het gebruik’. Dit advies staat in veel artikelen op Mediwietsite. Less is in veel gevallen more en dat geldt ook voor een beter libido. Kijkende naar onderzoek over de invloed van cannabis op verschillende aspecten van seks – inclusief verlangen – maakt dat deze regel hier ook opgaat.
Hoewel er een groeiend aantal onderzoeken is dat suggereert dat wiet leidt tot een verhoogd libido en betere orgasmes, zijn de echte kwaliteitsstudies beperkt. Dat heeft vooral te maken met de wettelijke beperkingen omtrent wiet die op veel plekken wereldwijd gelden.
Interessant is om te kijken naar wat de gegevens op dit moment laten zien over hoe cannabinoïden (zoals THC) het seksueel functioneren van vrouwen beïnvloeden. En dat is precies wat een team wetenschappers deed. Hun bevindingen werden eind 2019 gepubliceerd in Sexual Medicines Review.
“Verschillende studies hebben de effecten van cannabis op het libido geëvalueerd, en het lijkt erop dat veranderingen in verlangen dosisafhankelijk is. Studies ondersteunen dat lagere doseringen het verlangen verbeteren en hogere doseringen het verlangen juist verlagen, of ze hebben zelfs helemaal geen invloed op het verlangen.” Deze quote komt uit de nieuwe studie die een aantal reeds uitgevoerde onderzoeken onder de loep nam.
“Bij het evalueren van seksueel genot, tonen de meeste onderzoeken dat cannabis een positief effect heeft. Gebruik van wiet bij seks is ook in verband gebracht met het verlengen van het orgasme of het verbeteren van de kwaliteit van het orgasme. Slechts één studie die we hebben beoordeeld, meldde dat het gebruik van cannabis het orgasme remt; in dat onderzoek werd echter specifiek gekeken naar disfunctie in tegenstelling tot de algehele functie.”
MEER LEZEN: Cannabis microdoseren voor optimale medicinale werking
Ook schreven de onderzoekers dat ” de gegevens wijzen op dosisafhankelijke effecten op het vrouwelijk seksueel verlangen en de ontvankelijkheid, zodat lage doseringen in het algemeen het seksueel genot laten toenemen (of geen effect hebben), maar hogere doseringen dit juist afremmen.”
Voor hun analyse hebben de onderzoekers twaalf studies met mensen én acht studies met dieren beoordeeld. Ze zijn gepubliceerd tussen 1970 en 2019. Hier volgen enkele van hun belangrijkste bevindingen:
• Oestrogeen producerende vrouwelijke hamsters die THC kregen, waren meer ontvankelijk voor paring en hadden meer kans om te paren met een mannelijke hamster, dan degenen die geen THC kregen.
• Toen oestrogeen of progesteron werd ontdekt bij vrouwelijke ratten, leek THC lordose te verbeteren. Dit is een positie waarbij de rug naar beneden gebogen is. De aanwezigheid van lordose is een maatstaf die wetenschappers gebruiken om de vrouwelijke seksuele ontvankelijkheid te beoordelen. Toen de ratten een zeer hoge dosering THC kregen, waren ze niet meer zo ontvankelijk voor paring.
• Sommige endocannabinoïdenreceptor-agonisten en -antagonisten – zoals SR141716 en anandamide – bleken de seksuele motivatie te beïnvloeden. In één experiment bleken ratten die anandamide kregen, meer seksueel gemotiveerd te zijn (ze bezochten mannelijke ratten vaker). In een ander experiment waren ratten die SR141716 kregen juist minder seksueel actief. Anandamide is een lichaamseigen stof die op THC lijkt.
• Uit een aantal onderzoeken die werden beoordeeld, is gebleken dat vrouwen vaker dan mannen aangeven dat cannabis hun seksuele verlangen verhoogt. Uit een studie uit 1974 bleek bijvoorbeeld dat 57,8 procent van de vrouwelijke studenten een toename van het libido meldde, vergeleken met 39,1 procent van de mannen. In datzelfde onderzoek ontdekten onderzoekers dat de effecten van wiet afhankelijk waren van hoeveel deelnemers consumeerden:
“Hoewel 71 procent van de vrouwelijke deelnemers na één kleine hoeveelheid cannabis een toenemende seksuele behoefte rapporteerde, nam het percentage vrouwen dat een toegenomen verlangen rapporteerde af na een groter gebruik van cannabis (49,5%).”
• Een ander onderzoek uit India en Nepal had vergelijkbare bevindingen met betrekking tot de relatie tussen de dosering en de seksuele effecten. De auteurs veronderstelden dat mensen zich minder geïnteresseerd kunnen voelen in seks na het consumeren van grotere hoeveelheden cannabis. Dit kan zo zijn door de bijbehorende kalmerende effecten.
• Hoe vaak mensen cannabis gebruiken lijkt ook van belang te zijn bij de seks: een studie die eerder dit jaar werd gepubliceerd, toonde aan dat vrouwen die regelmatig cannabis gebruikten vóór de seks vaker bevredigende orgasmes melden.
• Eén studie suggereerde dat het gebruik van cannabis het orgasme remt. Maar zoals de auteurs van het onderzoek aangeven, stelden onderzoekers tijdens de betreffende studie vragen die gericht waren op seksuele disfunctie, niet op de algehele seksuele functie.
Inzicht in de invloed van cannabinoïden op het seksuele functioneren van vrouwen is absoluut noodzakelijk, zo zeggen de auteurs. Niet alleen kan beter onderzoek leiden tot het ontwikkelen van therapeutische opties om vrouwen te helpen. Het kan onderzoekers ook helpen seksueel functioneren in het algemeen beter te begrijpen.
“De informatie die we hebben is beperkt tot knaagdierstudies en vragenlijsten die afhankelijk zijn van het geheugen. Van de menselijke studies zijn geen dosering, timing of andere objectieve maatregelen bekend. Hoewel er een verband lijkt tussen de dosering THC die vermeende prikkelende effecten scheidt van remmende effecten op vrouwelijk seksueel verlangen – zoals het orgasme en reproductieve functie – speelt de frequentie van gebruik ook een rol. Het is niet duidelijk in welke mate de psychoactieve eigenschappen van de verschillende cannabinoïden een rol spelen”.
Kortom, hier is het laatste woord nog niet over gezegd; er volgt ongetwijfeld meer onderzoek. Als de resultaten daarvan bekend zijn, lees je ze hier op Mediwietsite.