Wietboter – de basis van (bijna) elk wietrecept
Voor de meeste wietrecepten is een vettige basis nodig omdat cannabinoïden daar goed aan hechten. Geniet daarom van dit klassieke recept voor wietboter.
Vandaag ben ik eens aan de slag gegaan met het maken van wat edibles, chocolate chip cookies om precies te zijn. Deze zijn erg simpel om te maken, maar zo lekker en effectief dat ik het recept wel met jullie móest delen. Omdat de persoon voor wie ze bedoeld zijn geen dierlijke producten eet, moest er een veganistische oplossing voor een aantal ingrediënten bedacht worden.
Hierdoor verschillen sommige ingrediënten van normale koekjes receptuur, maar ik kan bevestigen dat deze er niet minder lekker door zijn! Ik gebruik trouwens Amerikaanse ‘cups’ als maatbekers, maar deze maten kun je hier gemakkelijk omrekenen naar ml of grammen.
Voor dit recept hebben we nodig:
– 2,5 Cup bloem
– Tweederde cup kokosolie
– Tweederde cup bruine basterdsuiker
– 125 gram chocolate chips (stukjes chocola)
– Halve cup melk naar keuze
– Kwart cup melk naar keuze
– Cannabis (hasj, concentraat of vermalen wiet)
– 2 theelepels vanille-extract
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel bakingsoda
– Halve theelepel zout.
Allereerst beginnen we met het vaststellen van de dosering van de koekjes. Voor dit recept heb ik gekozen voor een halve gram cannabis extract met 40 procent THCA. In totaal zit er dus straks 200 milligram THCA in al deze edibles verwerkt. Ik ben van plan er tien koekjes mee te maken die ik per halve koek zou opeten. Een vuistregel voor het eten van edibles is namelijk: begin rustig aan, je kan altijd meer eten. Het effect ervan kan namelijk lang op zich laten wachten en duurt ook erg lang. Bouw het dus altijd langzaam op en eet niet teveel in één keer.
Als je net als ik tien koekjes maakt met 200mg THCA, houd je ongeveer 18mg delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) per koek over. Bij het decarboxilatieproces – waarover straks meer – gaat er namelijk zo’n tien procent van het gewicht verloren. Een halve koek bevat volgens die berekening 9mg THC, wat gelijk staat aan een grammetje wiet uit de coffeeshop of een druppel wietolie met THC van 20%.
Omdat de koekjes veganistisch moeten zijn kan ik geen normale boter gebruiken, boter is immers een dierlijk product. Dit is helemaal niet erg, want kokosolie is eigenlijk beter geschikt om cannabis mee te consumeren. THC, CBD en andere cannabinoïden binden zich namelijk beter aan verzadigde vetten en kokosnoot-olie bevat hier meer van dan boter.
Ik begin dus met 2 cups kokosvet, verwarm deze op laag vuur tot het een vloeibare olie wordt en doe dan het cannabis-concentraat erbij in. Blijf even roeren en je zal zien dat het concentraat volledig oplost in de olie. Meng hier nu ook de suiker en een halve cup melk doorheen. Je kunt zelf kiezen welke melk je gebruikt. Voor dit recept heb ik sojamelk met een vanillesmaak gebruikt omdat soja plantaardig is. Maar het mag natuurlijk ook koeienmelk, geitenmelk of amandelmelk zijn.
Het concentraat dat ik eerder maakte en gebruik in dit recept is een THCA concentraat, wat inhoudt dat de werkzame stoffen in de wiet nog niet zijn geactiveerd. Dit is ook het geval als je gebruik maakt van hasj of gedroogde wiettoppen. Omdat koekjes maar erg kort in de oven hoeven – en de stoffen daardoor niet genoeg worden geactiveerd – moet je het concentraat dus van tevoren even decarboxyleren.
Feitelijk kun je dit beter doen voordat je de de olie met de andere ingrediënten als de suiker en melk hebt gemengd, maar ikzelf bedacht me dit dus iets te laat. Terwijl je de cannabis(-olie) aan het activeren bent kun je wel verder met de droge ingrediënten door elkaar mengen. Pak een schaal en doe daar de tweeënhalve cup bloem in, samen met de bakpoeder en bakingsoda en voeg daar zout aan toe.
Als de wiet gedecarboxyleerd is kun je de natte en droge ingrediënten bij elkaar voegen. Optimaal is als je alles in een keukenmachine doet om de boel goed door elkaar te mengen tot een homogene massa. Je kunt dit ook doen met een lepel of garde, bij gebrek aan beter.
Voeg tijdens het mengen van het geheel het vanille-extract toe; en in mijn geval nogmaals een kwart cup melk. Tijdens het decarben was er bij mij wat melk verloren gegaan waardoor het beslag te droog was. Een beetje (soja)melk erbij en het was gelukkig weer opgelost. Voeg als laatste de chocoladestukken toe. Je kan hiervoor kant-en-klare chocolate chips kopen maar je kan ook gewoon een reep van je favoriete chocolade kopen en die fijn slaan/hakken tot kleine brokken. Zorg ervoor dat deze goed door het deeg zijn verdeeld.
Nog een handige tip alvorens de koekjes in de oven te doen: Rol het deeg op in een stuk bakpapier zoals op onderstaande foto te zien is en leg het zo eventjes in de koelkast. Hierdoor krijg je een stevige rol, waar je makkelijk stukken in gelijke grootte vanaf kan snijden. Dit maakt het afwegen/verdelen van de porties ook simpeler. Je wilt immers wel de juiste dosering per koekje weten om nare verrassingen te voorkomen.
De plakken deeg leg je met ruime afstand tussen elke plak op een met bakpapier bedekte bakplaat. Vervolgens kunnen de koekjes éindelijk een kwartiertje in de oven op 180 graden Celsius. Houdt ze goed in de gaten en laat de koeken niet aanbranden! Laat ze ook rustig afkoelen voor je ze opeet of in een afgesloten container doet om te bewaren.
Dat was ‘m al, ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Onthoud vooral de vuistregel van edibles: begin rustig, je kan altijd meer eten! Onderschat de potentie van gegeten cannabis niet.