Ondertussen weten we dat je geen jointje hoeft te roken om gebruik te maken van de medicinale kracht van cannabis. Wiet kun je beter vaporizen, er wietolie van maken of verwerken in een hapje of drankje om de werkzame stoffen binnen te krijgen. Eerder gaven we je al 6 redenen waarom je wietthee zou moeten drinken, vandaag geven we je een uniek recept voor wietthee van onze poëtische medicinaal kwekende kok Mitsz van der Kamp.
Olie brouwen
Toen ik de afgelopen zomer uit het ziekenhuis werd ontslagen, ben ik thuis direct aan het olie-brouwen gegaan. Mijn lichaam had een megadreun ontvangen van moeder natuur. Dan ga ik niet voor halve maatregelen en ga ik te werk zoals op de bekende wijze. Ik week de wiet in een oplosmiddel, zoals ethylalcohol waardoor de hars van de plant oplost in de vloeistof en laat deze vervolgens verdampen. Het residu verdun ik dan 1:1 met wat olie. Meestal is dat olijfolie. Soms ook hennepzaadolie. Voor de mildere behandelingen verdun ik het 1:5, of zelfs 1:10.
Alternatief
Soms echter, komt het voor dat je niet alle spullen in huis hebt. Of domweg geen geld hebt om alle benodigdheden aan te kunnen schaffen. Dan is het maken van wietthee een goedkope en doeltreffende oplossing. Ook als je cannabis eens als medicijn wil proberen, maar geen behoefte hebt om al die halsbrekende toeren ervoor uit te halen, heb je een goede reden om even door te lezen.
Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik jullie vertellen dat een gram wiet medicinaal een veel hoger rendement oplevert als je het oraal gebruikt. Dat is ook logisch natuurlijk, want als je het rookt blaas je het grootste gedeelte ook weer uit.
Dit is ook iets dat mij stoort aan het zogenaamde dabben (wietconcentraten verdampen) zo af en toe. We gaan eerst door de spreekwoordelijke hel om de meest zuivere, medicinale olie te maken die er is en blazen vervolgens driekwart van onze inspanningen weer uit. Hiervan wil ik de logica graag eens door een expert uitgelegd krijgen. Het behoeft niet veel uitleg om te realiseren, dat we effectiever bezig zijn als we onze cannabis oraal innemen.
Opeten
Nou? Dan eet je de handel toch gewoon op? Dat kan, maar het is wat onelegant om in het geval van een serieuze behandeling, drie maanden in een cannabisveld te moeten gaan staan grazen om aan de benodigde hoeveelheden cannabinoïden te geraken.
Goede wietthee zet je niet zonder goede wiet. [Foto: Mitsz van der Kamp]
Dit zou (los van het feit dat het nogal tijdrovend is) als gevolg hebben dat we onszelf bedienen met cannabinoïden in de zure vorm zoals THC-a en CBD-a. Deze vorm is ook effectief voor diverse doeleinden, maar ons medicijn willen we deze “rauwe” versie omzetten naar de meer actieve. Om dit te bereiken moeten we de wiet decarboxyleren.
Wat dat chemisch inhoudt kunnen jullie zelf opzoeken, maar het komt er in de praktijk op neer dat je je cannabisproduct eerst moet verhitten. Dit is natuurlijk de reden waarom roken wereldwijd zo populair is geworden. Je hebt er zo één opgestoken.
Nu ik het zeg…
Als we dus een wietcake maken of we maken er een kop hete thee van, bereiken we dat doel dus ook en hoeven dan bovendien niet te roken. We slaan twee vliegen in één klap. De ideale omstandigheden zouden – volgens de huidige beschikbare kennis – 122 graden Celsius zijn voor een tijdsduur van een klein kwartiertje.
Ik heb ervaren dat fluctuaties in dezen acceptabel zijn en het koken van de wietthee zeker volstaat om ons doel te bereiken. Dus… we hebben een vettige vloeistof nodig waarin de hars van de plant oplost, want in slechts water zal dit niet gebeuren. Je kunt wat cannabisboter of –olie gebruiken en oplossen in warme melk bijvoorbeeld, maar vandaag gebruiken we gewoon wiet. Mitsz is een volkoren-boy.
Wiet kopen of kweken
Mitsz benadrukt het belang van het zelf kweken van je medicijn. [Foto: Mitsz van der Kamp]
Wat we als eerste nodig hebben is wiet en een weegschaal. Het is aanbevelenswaardig om steeds dezelfde dosis af te kunnen wegen. Als je je wiet in de coffeeshop haalt, dan kun je de gewenste hoeveelheid af laten wegen. Echter haal je je kruid bij de apotheek, krijg je een verpakking van 5 gram. Toen ik begon met het maken van thee gebruikte ik 1 gram per liter. Tegenwoordig gebruik ik er twee en dat is nu al wat jaren stabiel. Dat mag je dus zelf bepalen.
Het ligt er natuurlijk aan hoe hoog je tolerantiegrens ligt en hoe sterk je wiet is. De ene soort bevat meer hars dan de andere. Dit zegt niets over de kwaliteit er van trouwens. Ik heb het liefst Hollandse nederwiet uit de volle grond, als het gaat om de kwaliteit van de hars. Het THC-gehalte zal in de meeste gevallen wel lager zijn, maar is in mijn optiek vaak veel beter van kwaliteit.
Ik voel de noodzaak nog even te benadrukken hoe belangrijk het is dat je je eigen wiet kweekt. Een ander (dit sluit Bedrocan niet uit) doet het altijd voor de poen en een boer laat zijn oogst niet mislukken als dat niet hoeft. Velen zullen om die reden de gifspuit ter hand nemen om de fragiele, mineraal gekweekte plantjes heelhuids aan de eindstreep te krijgen. Een lading gif zal ons deel zijn en dat vinden we geen charmante gedachte. Toch?
Benodigdheden verzamelen
Kortom; biologische wiet van goede kwaliteit is het devies en het plantje uit de achtertuin dat je afgelopen najaar hebt geoogst volstaat dus prima voor ons doel. Zit er weinig THC aan? Dan gooi je er gewoon meer in. We gaan aan de slag en verzamelen:
Een goede voorbereiding is het halve werk. [Foto: Mitsz van der Kamp]
- RVS (steel)pan met een inhoud van ca. drie liter. Ik heb ‘m graag te groot.
- vijzel
- 500 ml water
- 500 ml volle melk
- 10 gram boter
- 3-5 plakjes gember
- 1 klein kaneelstokje
- 1/3 schil van een gewassen citroen
- 3 kardamompitten
- 2 kruidnagels
- 1 t.l. venkelzaad
- 4 peperkorrels
- 1-2 gram wiet, fijngewreven tussen de vingers of uit de grinder.
- optioneel: zwarte – of groene thee en wat honing naar smaak.
Aan de bak (thee)
Het proces is eenvoudig. We kneuzen de specerijen in een vijzel of onder een steelpannetje op de snijplank. We brengen de vloeistoffen aan de kook, met de toegevoegde ingrediënten. De thee en de honing laten we nog achterwege.
Een kijkje in de pan. [Foto: Mitsz van der Kamp]
Het aromatische geheel laten we een
half uur tot drie kwartier op een laag vuurtje trekken. Tijdens dit proces zal een deel van het vocht verdampen. Dat is niet erg. De laatste paar minuten kun je naar eigen wens je
theezakje mee laten trekken.
Klaar?
Als de tijd voorbij is kun je twee dingen doen. Je kunt de thee eerst laten staan en de tijd “haar ding” laten doen. Als je de thee zo nog een uurtje laat rusten, zal deze in medicinale werking nog wat toenemen. Ook het aroma van de gebruikte specerijen ( laat vooral weg wat je niet lekker vindt) zal verenigen tot een vreugdevol geheel.
Heb je echter trek in een bakkie? Dan kun je de thee na het trekken zeven door een zeefje en het vochtgehalte weer aanvullen tot 1-2 liter. Dan weet je precies hoeveel wiet je per kopje naar binnen werkt. Ben je lactose-gevoelig of wil je geen andere redenen geen zuivel gebruiken, neem je gewoon wat sojamelk en kokosvet ter vervanging van.
Gewoon in een kopje en eventueel wat honing toevoegen voor de smaak. Ik zou zeggen easy does it.
Happy Healing en tot de volgende keer.
[Openingsfoto: shutterstock/Creative Family]
Over Mitsz van der Kamp - Patiënt & kweker
Mitsz van der Kamp is medicinaal cannabispatiënt en kweekt zijn eigen medicijn. Hij schrijft uitgebreid over zijn kweektechnieken, medicatie maken, omgang met de wet en meer.