(advertenties)
(advertentie)

In Nederland wordt er wel eens getwijfeld aan het nut van lidmaatschap van een vakbond. In Canada zou het enthousiasme juist wel eens tot grote hoogten kunnen stijgen. Unifor, de grootste private vakbond van het land heeft namelijk een deal gesloten met medicinale cannabis producent Aleafia Health. En dat betekent dat de vakbondsleden hun mediwiet vergoed krijgen voor tal van aandoeningen en ziekten!

Nederland kan voorbeeld nemen aan Canada

Het vakbondsnieuws uit Canada, het eerste grote westerse land dat in 2018 cannabis volledig legaliseerde, is voor Nederlanders pijnlijk te noemen, omdat in ons land in hetzelfde jaar de zorgverzekeraars juist besloten om niet langer mediwiet te vergoeden, op aanraden van nota bene het Zorginstituut. Het kan verkeren waar je wiegje stond, inderdaad.

Yahoo Finance maakte de opmerkelijke deal tussen vakbond en de beursgenoteerde wietproducent afgelopen donderdag bekend: ‘Canada’s Largest Private Union To Cover Medical Cannabis Via Aleafia Deal‘.

LEES OOK:  Rapport Zorginstituut: ‘Mediwiet niet vergoeden – wel goedkoper maken’

Driehonderdduizend werknemers en familie krijgen wiet vergoed

Unifor is niet zomaar een lullig clubje, het is de grootste private vakbond van Canada met meer dan 300.000 leden. Daaronder veel arbeiders uit de autoindustrie in de provincie Ontario, dat de grootste automaak-regio in Noord-Amerika is met o.a. General Motors en Ford fabrieken.

Het doel van de deal is volgens de vakbond: ‘het steunen van vakbondsleden, gepensioneerden en hun gezinsleden die medicinale cannabis ontvangen met het dekken van hun verzekering via Unifor’s collectieve onderhandelingsovereenkomsten’.

Aleafia op haar beurt zal de vakbondsleden en hun families bedienen via haar netwerk van medicinale cannabis klinieken, producten en bezorging op dezelfde dag, aldus de CEO Geoffrey Benic.

Voor al deze ziekten en aandoeningen krijgen de vakbondsleden hun cannabiskosten vergoed!

Alternatief voor reguliere medicijnen en behandelingen

Hoewel patiënten momenteel nog uit eigen zak de kosten voor medicinale cannabis ophoesten, zegt Benic dat dit gaat veranderen, omdat werknemers zich steeds meer de voordelen van mediwiet realiseren als een alternatief voor traditionele farmaceutica.

‘Waar we het meest verheugd over zijn, is dat de deal onze kracht als patiëntgerichte onderneming benadrukt en dat het een “defensieve gracht” bouwt rondom onze business’, stelt de wietproducent. ‘Vanzelfsprekend krijgt de recreatieve cannabismarkt (ook al legaal in Canada dus, red.) de meeste aandacht, maar wij denken dat medicinale cannabis grotendeels over het hoofd gezien is en wij zullen die kans ten volle benutten.’

Win-win

Inderdaad, het vergoeden en leveren van cannabis aan vakbondsleden is uniek in de wereld, voor zover wij weten. Ook Aleafia baas Benic ziet de waarde van de deal in. Dat werknemers bij de grootste werkgevers van Canada verzekeringsdekking voor cannabis krijgen is volgens hem ‘een belangrijke doorbraak in toegankelijkheid’.

En het bekende mes snijdt volgens hem aan twee kanten: patiënten profiteren ervan net zoals de groei van Aleafia.

[openingsbeeld: arindambanerjee/Shutterstock]