Onderzoek naar medicinale cannabis door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft forse vertraging opgelopen. Reden is dat Transvaal Apotheek, die bij de studie is betrokken, een certificaat mist. De aanvraag voor deze papieren is gedaan, maar het kan nog wel een jaar duren voordat die binnen zijn.
Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar medicinale wiet zit in de lift. Recent meldden we over een onderzoek naar wiet en pijn bij fibromyalgie door het Leids Universitair Medisch Centrum. Ook is een onderzoeksgroep naar medicinale cannabis actief bij het departement Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hier is onder meer Nicole Maalsté bij betrokken.
Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat onderzoek doen naar medicinale wiet. Maar helaas heeft dit onderzoek forse vertraging opgelopen.
Samenwerking met Transvaal
Voor dit onderzoek wil UMCG samenwerken met de Transvaal Apotheek uit Den Haag. Deze apotheek maakt wietolie van Bedrocan-cannabis. Bovendien beschikt de apotheek over een vergunning van de overheid om wietolie te maken. Omdat het UMCG onderzoek wil doen naar wietolie, trokken zij Transvaal aan als leverancier.
De reden voor vertraging is bureaucratisch van aard. Om medicatie voor patiënten om te zetten naar medicatie voor onderzoek, is een Good Manufacturing Proces (GMP)-goedkeuring nodig. Dit certificaat heeft Transvaal helaas niet. De aanvraag is inmiddels ingediend. Maar het kan nog wel een jaar duren voordat de papieren er zijn.
Flinke tegenvaller
Transvaal Apotheek in Den Haag mag wietolie maken met Bedrocan-wiet.
Dit is een behoorlijke tegenvaller voor de onderzoekers die in de straktrokken staan. Bovendien is dit een flinke tegenvaller voor alle Nederlandse patiënten die baat hebben bij mediwiet. Veel medici en zelfs de overheid hebben namelijk twijfels over de werkzaamheid van mediwiet. Ook hekelen zij het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek van eigen bodem. Het onderzoek van UMCG is dus een mooie bijdrage aan het bewijs dat mediwiet wel degelijk werkt.
Gelukkig wil het team van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de studie hoe dan ook doorzetten. Op dit moment wordt gekeken of zij wietolie bij een andere, commerciële instantie kunnen krijgen. Of dat lukt is van veel afhankelijk, onder meer van de kosten. Hopelijk vinden ze snel een oplossing.
Interesse naar onderzoek neemt toe
Het besef dat medicinale cannabis in toenemende mate wordt gebruikt bij uiteenlopende klachten, neemt toe. Steeds meer patiënten en artsen zien dat wiet helpt tegen pijn aan gewrichten bij bijvoorbeeld reumatische aandoeningen. Maar ook bij neurologische en zelfs psychische klachten. Steeds meer rechters straffen thuiskwekers van mediwiet niet en ook staan sommige gemeenten de kweek voor eigen gebruik toe. Zoals Tilburg. Ook mediwiet-verstrekker Suver Nuver wordt al enkele jaren, min of meer, met rust gelaten.
Het UMCG wil graag bijdragen aan wetenschappelijk bewijs. Het medisch centrum werd getriggerd door patiënten, waaronder Freek van Eek uit Assen. Bij Van Eek werd in 2014 een tumor van twaalf centimeter ontdekt. Hij begon met wietolie en werd in 2017 genezen verklaard.
Dergelijke verhalen worden steeds vaker gedeeld. Toch blijven veel medici en politici terughoudend over de heilzame werking van wiet. Zelfs KWF Kankerbestrijding blijft gereserveerd. Men hekelt vooral het gebrek aan wetenschappelijk bewijs van eigen bodem.
Een team van Chirurgie en MDL (Maag-Darm-Leverziekten) van het UMCG begon vorig jaar met het voorbereiden van een studie naar de werking van medicinale cannabis. Hopelijk vinden zij snel een leverancier van wietolie, zodat ze hun onderzoek kunnen voortzetten.
[Openingsbeeld: Shutterstock/Brandon Crawford]