(advertenties)
(advertentie)
Groot-Brittannië is ’s werelds grootste mediwiet-kweker én exporteur, blijkt uit een rapport van de VN’s International Narcotics Control Board. Tot onvrede van activisten en patiënten die onnodig lijden. Omdat het gebruik van mediwiet door eigen mensen – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – helaas nog steeds niet legaal is in de UK.

UK grootste producent

Groot-Brittannië is ’s werelds grootste producent van legale cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden, blijkt uit een recent rapport van de Verenigde Naties. Volgens hun International Narcotics Control Board (INCB) produceerde de UK 95 ton (9500kg) legale wiet in 2016.

Daarmee verdubbelt het land haar productie vergeleken met het jaar ervoor en is het goed voor 44,9 procent van de wereldwijde legale wietproductie. Het enige land dat enigszins in de buurt komt van zulke aantallen is Canada. Daar werd 80,7 ton wiet gekweekt in 2016, zo meldt het INCB in hun rapport.

De legale productie van cannabis is de afgelopen jaren extreem toegenomen. [Afbeelding: INCB]

Na Canada staat Portugal (21 ton) als volgende in het rijtje van de grootste legale cannabisproducenten ter wereld. Gevolgd door Israel (9,2 ton) en op een gedeelde vijfde plaats Chili en Nederland met elk 1,4 ton gekweekte wiet in 2016.

Interessant feitje: 1,4 ton is ongeveer net zoveel wiet als er in totaal legaal werd gekweekt in het jaar 2000. Dat geeft een beeld van de explosieve groeifase waarin de medicinale wietmarkt zich bevindt. 

Export legale mediwiet

Opmerkelijk is dat veel van de in de UK gekweekte wiet niet bestemd is voor haar eigen inwoners. Medicinale cannabis is in de UK namelijk, op de dure en niet altijd effectieve Sativex-spray na, niet eens legaal voor eigen mensen (wel voor reizigers uit de EU met een Schengenverklaring).

Zo’n 2,1 ton wiet werd er vanuit de UK geëxporteerd, goed voor ruim 67 procent van de wereldwijde exportmarkt. Daarmee neemt de UK ook op het gebied van de export van medicinale cannabis de toppositie in, meldt het INCB. Het rapport verklaart echter níet waar de resterende enorme hoeveelheid – voor een land waar mediwiet zelden wordt gebruikt – gekweekte wiet blijft.

Mogelijkerwijs heeft het INCB geen rekening gehouden met het verschil tussen het geoogst drooggewicht en het daadwerkelijk geëxporteerde product; welke in het geval van de UK waarschijnlijk een concentraat is in de vorm van de Sativex-spay. Dit zou het enorme gat verklaren, maar deze theorie is niet bewezen.

Het dure en niet altijd effectieve Sativex is het enige mediwiet-product dat in de UK mag worden voorgeschreven.

Ondanks dat mediwiet er niet wordt voorgeschreven aan het eigen volk, is de UK dus wel de grootste exporteur van mediwiet ter wereld. Dit leidt – niet geheel verrassend – tot onvrede van veel patiënten en activisten.

Verbijstering bij patiënten

Een lobbygroep voor het hervormen van drugswetten laat het er zeker niet bij zitten en uit haar kritiek op de overheid. Immers zou de legalisering van cannabis in de UK jarenlang zijn tegengehouden door ‘het gebrek aan therapeutische waarde’ van de plant. Het feit dat ze tegelijkertijd ’s werelds grootste mediwiet-kweker én exporteur zijn, spreekt dit jarenlang gevoerde beleid dan ook fel tegen.

Steve Rolles, senior beleidsanalist van de lobbygroep, Transform, zegt erover: ‘Het is schandalig en onhoudbaar voor de overheid om vol te houden dat cannabis geen medicinale waarde heeft, als het tegelijkertijd ’s werelds grootste overheidsgoedgekeurde medicinale cannabiskweker faciliteert. Britse patiënten krijgen het niet voorgeschreven en lijden onnodig of moeten het via de illegale markt betrekken.’ En dat moet stoppen, vindt hij.

Het is ’s werelds grootste mediwiet-exporteur, maar ontzegt eigen bevolking de toegang tot cannabis. De hypocrisie van de Britse regering laat patiënten en activisten verbijsterd achter. [Afbeelding: shutterstock/Blablo101]

Patiënten als Alfie Dingley, die lijdt aan ernstige epilepsie, zouden zeer gebaat zijn bij de legalisering van medicinale wiet in de UK. Tijdens een bezoek aan Nederland probeerde de zesjarige jongen wietolie met THC tegen zijn aanvallen. Zo heeft hij al heeft ervaren dat het helpt en zijn aanvallen verminderden drastisch door het middel. In eigen land is het vooralsnog onmogelijk om deze wietolie op doktersrecept te krijgen, waardoor de jongen onnodig lijdt. Immers blijkt het spul daar in overvloed te worden geproduceerd.

Nederlandse mediwiet-export

Wat de export van medicinale wiet betreft staat Nederland op een twijfelachtige tweede plaats, met 16,4 procent van de exportmarkt in handen. De Nederlandse staatswiet gaat de afgelopen jaren vooral naar Duitsland. Daar is medicinale cannabis wel gelegaliseerd, maar duurt het nog minstens tot 2019 voordat daar wiet kan worden geoogst.

Tot die tijd bouwen de Duitsers onder meer op Nederland en Canada voor de aanlevering van legale medicinale wiet. Deze situatie zorgt voor schaarste, waardoor mediwiet daar momenteel slecht verkrijgbaar en heel duur is.

[Openingsfoto: shutterstock/Mitch M]